Петък, 28 Януари 2022
30
апр
13
 

Бившият управител на МБАЛ-Дупница харчил парите на болницата за себе си

Окръжна прокуратура-Кюстендил внесе в съда обвинителния акт срещу Росен Тимчев

Вторник, 30 Април 2019 | 16:14:05
13

Окръжна прокуратура-Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Росен Тимчев за извършени от него престъпления, съобщиха от държавното обвинение. Обвиняемият е бил избран за временно изпълняващ длъжността управител на Многопр

Окръжна прокуратура-Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Росен Тимчев за извършени от него престъпления, съобщиха от държавното обвинение.

Обвиняемият е бил избран за временно изпълняващ длъжността управител на Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ - Дупница. Управлението на дружеството му било възложено с договор, с произтичащите от него права и задължения.

Няколко месеца по-късно Тимчев е сключил договор за издаване и обслужване на фирмена дебитна карта с титуляр МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Отговорникът за банковите преводи на болницата установил, че от сметката на дружеството липсват пари. В тази връзка било направено запитване до банката относно причините, довели до тези липси. В получения отговор било обяснено, че това движение на парични средства е от издадената дебитна карта на управителя – обвиняемият Росен Тимчев. В качеството на оправомощен държател той извършил незаконни транзакции в своя полза за сметка на паричните средства на болницата. Сред тях били покупки от ПОС терминал в чужбина и страната, заплатени нощувки и покупки в чужбина, чиято обща стойност възлиза на 2 036,86 лева.

След назначаването му за управител на лечебното заведение, Тимчев е започнал да взема пари от касата на болницата, с разходни ордери и от регистратурата, с разписки под формата на служебни аванси. Сумите, взети по този начин, не били заведени в касовата книга на болницата, липсвали разходно-оправдателни документи – фактури, вносни бележки или фискални бонове.

Общият размер на получените от обвиняемия служебни аванси за периода от м. март 2016 г. до м. ноември 2016 г. възлиза на 18 042.97 лева.

В качеството си на управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ Росен Тимчев сключил договор с мобилен оператор за предоставяне на комуникационни услуги и устройства, въпреки че болницата имала действащ такъв за срок на действие 24 месеца с друг оператор, подписан от самия него по-рано. Като бонус за сключения нов договор, обвиняемият получил девет броя мобилни телефони различни марки – „Айфон 7“, „Самсунг Джей 5“ и „Нокиа“. Седмица по-късно той пожелал да ги върне, като обяснил на служителя в магазина, че болницата не се нуждаела от тях, а имала належащи финансови плащания. Тъй като от страна на мобилния оператор му било обяснено, че срещу телефоните не могат да бъдат дадени пари, същите, със съдействието на акаунт мениджъра, били продадени на трети лица. С приемо-предавателен протокол на обвиняемия Росен Тимчев, в качеството му на управител на МБАЛ, била предадена сумата от 5 000 лева, която следвало да бъде внесена по сметката на лечебното заведение, но това не било направено. От тези негови действия последвали значителни щети за болницата в размер на 25 079.83 лева, което довело до намаляване на финансовото й имущество.

В управляваната от обвиняемия Тимчев МБАЛ „Св. Иван Рилски“ съществувало отделение по хемодиализа, което поради извършване на строително-монтажни работи, следвало временно да спре дейността си. То било оборудвано с три апарата за хемодиализа и водоочистваща система към тях. Росен Тимчев сключил договор за бартер с лимит до 12 000 лева. Стоките, които МБАЛ следвало до достави са били употребявани диализни апарати, а от своя страна дружеството се задължавало да почисти улуци и да извърши ремонт и изкърпване на покрив на хирургичен блок.

Същевременно МБАЛ в Троян се нуждаела от подмяна на апарати за хемодиализа и, поради информацията за „предстоящо закриване на отделението в МБАЛ - гл. Дупница“, ръководството му отправило запитване към Росен Тимчев за закупуването на апаратите. Обвиняемият определил цена от по 5 000 лева за всеки от тях, която била изгодна за болницата в гр. Троян, предвид че рециклиран такъв струва около 15 000 лева. В изпълнение на договор, подписан от управителя на „А.Л.“ ЕООД (изпълнител на СМР в МБАЛ – Дупница) в качеството му на „продавач“, и управителя на МБАЛ – Троян като „купувач“, била издадена фактура за продажба на два броя апарати за хемодиализа на обща стойност 10 080 лева.

Без да има право да се разпорежда с дълготрайни активи без разрешение на принципала, обвиняемият Тимчев продал чрез фирма „А.Л.“ ЕООД медицинското оборудване от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – гр. Дупница на МБАЛ – гр. Троян. Сделката била финансово неизгодна и довела до негативи за управляваната от него болница, което довело до необходимостта за закупуване на нови апарати за по-висока цена.

Предстои наказателното производство срещу бившия управител на МБАЛ-Дупница да продължи в съда.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ngR3

... 11.06.2019 16:39:09

Tozi e dolen bokluk,sy6o kato maika si,kradlivi i prokleti bokluci hora bez sywest i moral, naj dolni bokluci

др попов 27.05.2019 18:56:10

Май не сте запознати какви пари има семейството му щом твърдите че е проявил "безстопанственост" за тези жълти стотинки

ГОСТ 06.05.2019 12:45:32

ТОВА Е ИСТИНАТА "КРУШАА НЕ ПАДА ПО-ДАЛЕЧЕ ОТ ДЪРВОТО !

сестра МБАЛ 02.05.2019 09:35:43

Този управител единствен даваше по някой лев бонус за персонала и си идваше с личната кола на работа! Като не сте работили с него недейте да говорите, смешни са тези суми и обвинения, по негово време се направи пълно обновяване на АГ отделение и се взе нова апаратура. Работихме с желание и много добре! Проблемите за него и болницата започнаха след като застана публично срещу "реформите" на Москов и компания и отказа на местните ГЕРБери да се продава имот на болницата за строежи на тхяна фирма!

Компетентен 01.05.2019 16:11:29

а , да допълня . Следн като си изкара мандатите - въпросната болнична ДЕРЕКТОРКА напусна медицината и заплува в спокойното езеро на частния бизнес . Никога не се върна към занаята. БИзнесът , в който отиде разви по време на ДЕРЕКТОРСтвото си.

Компетентен 01.05.2019 16:09:14

Ега ти кокошкаря ! Шефката на болницата, в която едно време работих си отпусна легална заплата от 5 бона и получаваше надбавки с останалите - поверителна информация . Една пациентка от даначното ми каза , че заработила 90 бона за годината и беше много отдавна другарки и другари ! По същото време мойта годишна заплата беше има няма 12-13 бона. Така че този дребен мошеник на снимката може просто да се върне в трети клас . Чрецз подобни акции може да напълните страниците на кв-к Стършел , не празнотата в НЗОК .

Костадинка Ангелова 01.05.2019 09:43:29

А александровската палавница, Костадинка Ангелова, кога?!

Гост 30.04.2019 17:59:10

ГЕРБ МУ ЗАТВАРЯТ УСТАТА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ДА НЕ ГОВОРИ ЗА ДАЛАВЕРИТЕ ИМ! НАЛИ БЪРКАХА В ЕДНА КАЦА С МЕД!

Гост 30.04.2019 19:01:16

На този тъп селянин ли устата? Хахахаххаха

др попов 30.04.2019 17:37:57

3 години ровихте и тия ли "грандиозни" обвинения намерихте?! Безстопанственост за някакви кокошкарски суми? Ще свършат и ития обвинения като тези срещу ректора на МУ проф. Митев май!

Гост 30.04.2019 16:41:49

Колко умна физиономия

Гост 30.04.2019 16:18:28

Крушата не пада по-далече от дървото

Гост 02.05.2019 08:52:55

Майката и тя към парите е все ориентирана


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Богдан Кирилов: През март очакваме количества от антигенната ваксина на Novavax
28.01.2022 12:59:01

Богдан Кирилов: През март очакваме количества от антигенната ваксина на Novavax

През март очакваме у нас да пристигне и петата разрешена за ЕС COVID ваксина – тази на Nova ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...