Неделя, 17 Октомври 2021
15
юни
2
 

Отпада изискването за 50% аутопсии в базите за обучение

Необходимостта от промяна е била подкрепена както от лечебни заведения, така и от БЛС

Понеделник, 15 Юни 2020 | 10:25:45 Надежда Ненова
2

Изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти, ще бъдат изменени с цел синхронизиране на Наредбата с наредбата, която утвърждава медицинските стандарти и въвеждането на по-обективни индикатори, които характе

Изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти, ще бъдат изменени с цел синхронизиране на Наредбата с наредбата, която утвърждава медицинските стандарти и въвеждането на по-обективни индикатори, които характеризират дейността на структурите в лечебните заведения, които ще обучават студенти и/или специализанти, по най-обективния начин. Това става ясно от проекта за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2019 г. за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти, публикувана за обществено обсъждане на сайта на МЗ.

Индикаторът „използваемост на леглата“ се заменя

с „обем на осъществената дейност“,

който според министерството, много по-точно определя количествените параметри на осъществяваната дейност. „Това е единият от индикаторите, стойността на който не може да бъде постигната от значителен брой стационарни структури, е използваемостта на леглата, която трябва да е не по-малка от 70% през последните 12 месеца преди подаване на заявлението от лечебното заведение за получаване на одобрение за извършване на обучение. Анализът на причините за това показва, че ниската използваемост на леглата в повечето структури не се дължи на малък обем дейност, а по-скоро на

несъответстващо висок брой легла, който лечебните заведения поддържат

Причината за това е свързана с управленските решения в лечебните заведения, които се повлияват от правилата в договарянето с НЗОК и по-конкретно договарянето за дейност върху определен брой легла, съобразен с потребностите съгласно Националната здравна карта. В тази връзка лечебните заведения се стремят към договаряне върху по-голям брой легла, което им гарантира възможност за увеличаване на дейността и съответно по-големи приходи. Следователно използваемостта на леглата не се оказва обективен критерий за оценка на обема на осъществяваната дейност в структурата, която се оценява“, пише в мотивите на МЗ към проекта.

Изцяло се отменя индикаторът, отнасящ се за процента на аутопсии спрямо починалите в структурата лица. В момента изискването е броят на извършените аутопсии на починалите в лечебното заведение пациенти да бъдат не по-малко от 50% спрямо починалите в структурата. От МЗ признават, че то е неизпълнимо за всички лечебни заведения. „В Закона за здравето е определено, че на лицата, починали в лечебно заведение, се извършва патологоанатомична аутопсия след уведомяване на родител, пълнолетно дете, съпруг, брат или сестра. По изрична молба на близките на починалия ръководителят на лечебното заведение може да издаде заповед за освобождаване от патологоанатомична аутопсия. Възползвайки се от тази законова възможност,

по-голямата част от близките на починали в лечебните заведения лица настояват за освобождаване от аутопсия,

което е обусловено от различни причини, включително и религиозни. В тези случаи ръководителите на лечебните заведения нямат причини да не уважат искането на близките, освен ако не са налице изрични медицински индикации за необходимостта да се извърши аутопсия, каквито се наблюдават сравнително рядко“, уточняват от министерството.

Невъзможността по обективни причини по-голямата част от лечебните заведения да изпълнят тези индикатори, е била установена още в началото на прилагането на Наредбата (след 23 ноември 2019 година), като необходимостта от промяна е била подкрепена както от лечебни заведения, така и от БЛС.

Очакваният резултат от предложената промяна, е да се премахне ограничаването на възможностите на лечебните заведения и отделните структури в тях да осъществяват обучение на студенти и/или специализанти в системата на здравеопазването, за да нямало

концентрация на много обучаващи се в малко на брой лечебни заведения

в 4-5 големи градове в страната. Това от своя страна пък е свързано с недостиг на кадри от съответните професионални групи, тъй като практическото обучение на студентите и специализантите в системата на здравеопазването е силно затруднено. „Последствията от това са за цялото общество, тъй като кадровата осигуреност в здравеопазването като цяло и най-вече със специалисти във възрастовата група от 25 до 45 години е на критичния минимум“, допълват от министерството.

Пълния текст на проекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Mx1e

ПАЦИЕНТ 15.06.2020 12:23:36

Старчето здравен министър съвсем изкука, а БЛС, както винаги му приглася послушно! Какви качествени доктори може да произведе болницата в Каспичан, която няма как да не отговори на критериите на МЗ, особено ако има и депутат в парламента от това населено място?

ПОЗИЦИЯ 15.06.2020 12:09:33

СЕГА КАЧЕСТВОТО НА МЕДИЦИНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ЩЕ ПАДНЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ! ПРИ ВСЕ ПО-СНИЖАВАЩИ СЕ КРИТЕРИИ ВСЯКА БОЛНИЧКА СТАНА УНИВЕРСИТЕТСКА, БЪЛВАЩА ВСЯКАКВИ МЕДИЦИНСКИ КАДРИ - ВСИЧКИ / ДОРИ И ДОКТОРИТЕ/ НА НИВО ПАРАМЕДИЦИ И ПО-НИСКО! ТАКА АКО ПРОДЪЛЖАВА ЩЕ ПРЕСТАНАТ ДА ИМ СЕ ПРИЗНАВАТ ДИПЛОМИТЕ В ЧУЖБИНА! А МОЖЕ БИ ТОЧНО ТОВА Е ЦЕЛТА, ЗА ДА СЕ СПРЕ ИЗТИЧАНЕТО НА "МЕДИЦИ" ОТ БУЛГАРИСТАН!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
15,7% положителни проби, 43 починали
17.10.2021 00:32:21

15,7% положителни проби, 43 починали

1857 са новодиагностицираните с COVID-19 при 11 811 теста, което прави 15,7% положителни проби. Т ...

Д-р Ели Иванова: Кампаниите за превенция на сколиозата трябва да срещнат широка обществена подкрепа
16.10.2021 11:37:26 Невена Попова

Д-р Ели Иванова: Кампаниите за превенция на сколиозата трябва да срещнат широка обществена подкрепа

Д-р Ели Иванова, д.м. е ортопед и травматолог в Отделението по детска ортопедия и травматолог ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...