Петък, 31 Март 2023
20
дек
 

Излезе от печат бр.43-44 на вестник „Форум Медикус”

Петък, 20 Декември 2019 | 11:36:54


В предпразничния си брой редакционният екип е избрал своеобразно обобщение на случилото и случващото се в българското здравеопазване. За своята специализирана аудитория „Форум Медикус” предлага подробен репортаж от връчането на годи

В предпразничния си брой редакционният екип е избрал своеобразно обобщение на случилото и случващото се в българското здравеопазване. За своята специализирана аудитория „Форум Медикус” предлага подробен репортаж от връчането на годишните награди на Българската педиатрична асоциация. И в това няма нищо случайно – години наред специалността детски лекар бе забравена, недооценена, напъхана „в ъгъла” на реформата. В последните месеци изведнъж мнозина се сетиха, че са длъжници на детските лекари – по повод на една загуба на дете, и поради актуалния въпрос кой и къде ще построи детска болница. Последователен в оценката си за мястото и ролята на педиатрията,”Форум Медикус” разказва за всеотдайността и делниците на тези специалисти, които въпреки всичко са „на денонощен пост пред бъдещето”.

„Академична кулминация на месеца на борба с простатния карцином” – в тази рубрика в новия брой на „Форум Медикус” се разказва как медицинското отделение на БАН, в рамките на научна конференция представи днешния бурно развиващ се ден и бъдещето на урологията в аспекта на най-социалнозначимата тема – заболяемостта и смъртността от рак на простатата. В големия салон на БАН стана дума и за епидемиология, и за скрининг, и за невероятните резултати от роботизираната хирургия в тази сфера, и за търсенията и откритията в полето на генетиката, и за нови методи. Сериозна научна работа от сериозни хора.

В научно-пропедевтичен план в новия брой „Форум Медикус” съобщава още за напредък в лекарственото лечение на склеродермия, за авангардна апаратура, предоставена от Българската Коледа, за иновативно лечение срещу болестта на Паркинсон, за постигнатото в сферата на кохлеарната имплантация – все факти, които са основание не за познатия, а за друг – високооценъчен и уважителен поглед към труда на българските лекари.

Внимание заслужава и публикуваната във „Форум Медикус” ретроспекция за решения, правила, допълнителни плащания, включени в нормативи процедури и модерни лекарства – все дейности от работата на НЗОК през изминаващата 2019 г. Изданието акцентира на неща, които или остават незабелязани, или се забравят – но те са допринесли за по-ефективна терапия, за по-добро здравно състояние на хиляди българи. Понякога е нужна дистанция от отрицателното говорене, за да се открояват и позитивните факти в сложния свят на здравната грижа.

Колкото за негативните практики – те не са непознати. Но, обобщени и изречени гласно от представители на асоциацията за доброволна здравно застраховане, предизвикаха буря от реакции. Във „Форум Медикус” са представени подробно аргументите и фактите на здравните застрахователи, както и реакциите на МЗ, на ИА „Медицински надзор”, на болнични сдружения. Независимо от противоречивите оценки,остава да доминира общото – контрол в повече, контрол в дълбочина продължава да липсва в системата. И второ – никога не бива една девиация да се приписва на всички лечебни заведения, на всички лекари. Това, разбира се, се учи, ако не е небрежно преподавано.

Предпразничното настроение на „Форум Медикус” се формира от доста информации за отличени лекари, учени, за признание за принос в различни медицински сфери. В новия брой се открояват още репортаж от откриването на реновирана и модернизирана Клиника по медицинска онкология в УСБАЛО в столицата, както и кратък очерк за студентка по медицина, едно от златните момичета на България, която успоредно с това е и курсант във Военноморското училище във Варна.

„Римувани рецепти за празнично настроение” – с такава рубрика „Форум Медикус” поздравява своите читатели чрез стихове на д-р Мариана Ангелова, както и чрез изпълнени с мъдрост и настроение стихотворения на проф. Веселин Борисов. Вместо заключение, две строфи от проф. Борисов: „..И ето ни вече във вечната фаза,

                       в най-трудния избор в живота суров –

                      или хладината на здравия разум,

                      или топлината на безумна любов.”

Новият брой на „Форум Медикус” съдържа още новини от последните дни, отзиви за важни събития, обяви за свободни работни места. И не на последно място – празнична илюстрация с пожелание „За много години”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qpAh


Всичко за коронавируса
Още новини
Шестте медицински хеликоптера ще струват около 113 млн. лв.
30.03.2023 18:13:24

Шестте медицински хеликоптера ще струват около 113 млн. лв.

След приключване на процедурата по договаряне без предварително обявление, на 27.03.2023 г. между ...

НЗОК кани БФС на среща утре
30.03.2023 18:01:42

НЗОК кани БФС на среща утре

НЗОК кани Българския фармацевтичен съюз на среща, на която да бъдат обсъдени предложенията на НЗО ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...