Петък, 31 Март 2023
30
ноем
 

Проф. Андрей Йотов, началник Клиника по ортопедия и травматология в Университетска болница „Софиямед“:

Винаги ще има травми, които не може да бъдат излекувани, нашата цел е да ги намалим

Сряда, 30 Ноември 2016 | 15:08:25 Надежда Ненова


Проф. Андрей Йотов завършва медицина в София през 1983 г. Придобива специалност по ортопедия и травматология през 1991 г. Работи като: участъков лекар в Здравна служба гр. Обзор (1983 – 1986 г.); научен сътрудник в Секцията по спешна травмато

Проф. Андрей Йотов завършва медицина в София през 1983 г. Придобива специалност по ортопедия и травматология през 1991 г. Работи като: участъков лекар в Здравна служба гр. Обзор (1983 – 1986 г.); научен сътрудник в Секцията по спешна травматология на МБАЛСМ "Н. И. Пирогов" (1986 г.); зав. Клинично отделение в III-та клиника по спешна травматология на МБАЛСМ "Н. И. Пирогов" (1992 – 1991 г.); началник на II-ра клиника по ортопедична травматология на МБАЛСМ "Н. И. Пирогов" (1999-2006 г.); научна и образователна степен "доктор по медицина" (1997 г.); старши научен сътрудник II степен (1998 г.); научна степен "доктор на науките" (2011 г.); професор (2012 г.). От 2006 г. е началник на Катедра по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия във ВМА. Началник Клиника по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Софиямед" е от юни 2016 г.

Проф. Йотов, какви възможности дават на ортопедите новите технологии?

Това е една от специалностите, която е най-тясно обвързана с развитието на технологиите. Изключително трудно е да си представим по-нататъшно усъвършенстване без технологичен прогрес – образната диагностика, оперативните техники, техниките за отстраняване на тумори.

Съществува ли травма, която не може да бъде излекувана?

Съществува и винаги ще съществува. Не става дума за травма, а за тежестта на травмата. Докато има медицина, винаги ще има и травми, които за съжаление са несъвместими с живота или могат да доведат до някакъв вид осакатяване. Нашата цел е непрекъснато да намаляваме дела на тези травми и да постигаме все по-добри и добри резултати от лечението.

Казвате, че тазът е любимият Ви обект за операции. Какви рискове крие счупването му и може ли да се възстанови напълно, особено при по-възрастните хора?

Тазовата ортопедична хирургия ми е любима и без излишна скромност мога да кажа, че аз съм я развил в България. При тежките тазови счупвания има основно 2 риска за здравето на пациента: в ранния етап след травмата, когато е налице непосредствен риск за живота и трябва да се вземат спешни мерки за стабилизация на счупването и оцеляване на пациента. На по-късен етап пък едно лошо лекувано тазово счупване може да доведе до тежки нарушения  в анатомията и функцията на опорно-двигателния апарат и да завърши с инвалидизация и сериозно влошаване в качеството на живота. Задачата на този по-късен етап е да се предотвратят дълготрайните неблагоприятни ортопедични последици и да се постигне максимално възможната добра функция. Това се реализира чрез сложни хирургични интервенции, които възстановяват скелетната анатомия, създавайки по този начин условия за възвръщане на функционалната й активност. Разбира се, по-добри резултати се постигат при по-млади пациенти, но и в напреднала възраст е възможно изходът от лечение да бъде добър. Затова съществуват специални гериатрични оперативни техники, които непрекъснато се усъвършенстват, особено през последната година.

- Кои са най-големите предизвикателства, с които сте се сблъсквал в кариерата Ви на ортопед?

Кариерата ми на ортопед-травматолог е започнала в най-предизвикателното звено в България – УМБАЛСМ „Пирогов“. Работейки там, съм се сблъсквал с най-разнообразни тежки, нестандартни и сложни за решение ситуации. Към най-големите предизвикателства бих упоменал тежките открити счупвания, случаите на политравма и „любимите“ ми тазови счупвания. Трудно бих могъл да обособя конкретен случай, но определено има такива, които се помнят.

- Вие сте специалист и по открити и огнестрелни рани. Често се случва хора, които претърпяват страшни поражения, да оцеляват, а такива, при които нараняването е уж незначително – да си отиват. Каква според Вас е формулата на успешното лечение?

Откритите и огнестрелни травми действително са сред най-сериозните, въпреки че съвременната медицина и травматология дава възможности за справяне с повечето от тях. Заплахите в нашата специалност до голяма степен са свързани с първоначалната тежест на поражението, но има и скрити рискове и усложнения, които могат да се развият и при сравнително безобидна нагледа травма. Към тях спадат тромбемболичните компликации, инфекциите, проблемите с костното срастване и някои други. Част от тях са предотвратими при коректно проведено лечение, но за съжаление в някои случаи все още медицината е безсилна да предвиди и отреагира на време.

Формулата за успешното лечение се крие в класическата, правилна и навременна диагностика, избор на най-подходящата лечебна тактика, прецизното й провеждане, наблюдение и грижи за болния в следоперативния период. Естествено във всеки отделен случай конкретното поведение  е различно и въпреки съществуването на общи стандарти и правила ролята на индивидуалния подход е от критично значение. В нашата специалност извършването на ортопедичната или травматологичната интервенция е само част от лечебния процес. В повечето случаи е необходим дълъг период от време за възстановяване на пациентите. През този период е важна добрата колаборация между лечителите и пациента, мотивацията на болния, неговата информираност и желание за съдействие. Процесът е двупосочен и никога не завършва с изпълнението на операцията.

Защо решихте да смените ВМА със „Софиямед“?

Във ВМА работих почти 10 г. с удовлетворение. Болницата е една много добра база за работа, с прекрасни впечатления съм и от колектива там. Преместването ми се дължи на новите перспективи, които предлага „Софиямед“ като едно модерно, бързо развиващо се частно звено, частна структура, с възможност за повече гъвкавост, повече флексибилност на работата, което в крайна сметка очаквам да се отрази положително на качеството.

Кои са перспективните направления в Клиниката по ортопедия и травматология на „Софиямед“, които подлежат на развитие?

В клиниката по ортопедия и травматология се работи на много високо ниво още преди моето присъединяване към екипа. Покрива се широк диапазон, на практика почти на целия спектър от травматологията – ендопротезиране, хирургия на ръка. Перспективи виждам в утвърждаването на тазовата хирургия, развитието на модерни направления в травматологията като миниинвазивните операции за лечение на счупвания, някои сфери на онкоортопедията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
H35#


Всичко за коронавируса
Още новини
Шестте медицински хеликоптера ще струват около 113 млн. лв.
30.03.2023 18:13:24

Шестте медицински хеликоптера ще струват около 113 млн. лв.

След приключване на процедурата по договаряне без предварително обявление, на 27.03.2023 г. между ...

НЗОК кани БФС на среща утре
30.03.2023 18:01:42

НЗОК кани БФС на среща утре

НЗОК кани Българския фармацевтичен съюз на среща, на която да бъдат обсъдени предложенията на НЗО ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...