Сряда, 25 Май 2022
30
ноем
9
 

Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение

Вторник, 30 Ноември 2021 | 17:22:27 Невена Попова
9

Предложеното от МЗ включване на две нови амбулаторни процедури в пакета дейности, заплащани от НЗОК - № 46 - Диагностика и лечение на пациенти с инсулинозависим диабет, ползващи инсулинови помпи и/или сензори за продължително мониториране на нивото на

Предложеното от МЗ включване на две нови амбулаторни процедури в пакета дейности, заплащани от НЗОК - № 46 - Диагностика и лечение на пациенти с инсулинозависим диабет, ползващи инсулинови помпи и/или сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата, и № 47- Обучение и подпомагащо консултиране на пациенти с диабет, предизвика интереса на пациентски и родителски организации, които имат отношение към създаването на съвременна и адекватна нормативна уредба на медицинските услуги и грижите за деца и възрастни, които живеят са това широко разпространено социалнозначимо заболяване.

Днес представяме мненията на председателките на две такива организации – СНЦ „Култура без граници“ и Националната асоциация на деца и млади хора с диабет.

Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на деца и млади хора с диабет (НАДМХД):

Намалете административната тежест за хората с диабет

Доволни сме, че след толкова срещи и разговори в годините се прави някаква стъпка в посока на нашите предложения относно достъпа до лечение, обучение, контрол и профилактика на пациенти с инсулинозависим диабет и не само. Всичко, което в момента е качено на сайта на МЗ за обществено обсъждане, ние от Националната асоциация на деца и млади хора с диабет (НАДМХД) сме го предлагали през годините и сме доволни, че най-накрая има крачка напред и чуваемост за нашите проблеми.

И двете амбулаторни процедури - № 46 „Диагностика и лечение на пациенти с инсулинозависим диабет, ползващи инсулинови помпи и/или сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата“ и № 47 „Обучение и подпомагащо консултиране на пациенти с диабет“ са важни за нас и се надяваме, че ще бъдат приети.

Ще сме още повече удовлетворени обаче, ако в близко време се предприемат и стъпки за намаляване на административната тежест за хората с диабет, която в момента е много голяма и им създава значителни трудности.

Процесът на издаване на протоколи за инсулин, за инсулинови помпи, а сега вече и за сензори за постоянно измерване на кръвна захар, е доста тежък и дълъг. Както винаги съм казвала, трябват минимум по два дни от месеца, за да си осигуриш всички тези документи.

Парадокс е също така, че комисиите, които разглеждат протоколите за инсулинови помпи и сензори, са само три – в София, Пловдив и Варна, за деца с диабет до 18 години, и само две - в София и Варна, за всички над 18 годишна възраст.

Това е едно неразумно решение и в никакъв случай не допринася за пълноценното лечение на инсулинозависими пациенти. Това е една тема, която тепърва ще започваме да коментираме и обсъждаме, но сега имаме още един повод да настояваме за промени, които да подобрят достъпа до качествено лечение и до облекчаване на пациентите.

Надяваме се този път да бъдем чути скоро, а не след много приказки и обещания.

Росица Пандова, председател на сдружение с нестопанска цел „Култура без граници“:

Трябва да се говори и за дистанционно наблюдение на пациентите с диабет

Еднодневните процедури са крачка напред в решаването на проблемите на хората с диабет, които поради заболяването си са попаднали в тежката бюрократична машина на здравеопазването.

Смятам обаче, че престоят в болница след първоначалната манифестация на заболяването е ненужен и финансово нерентабилен. Също така той има негативни последици за психиката на хората с диабет и техните семейства. Всички допълнителни промени в титрирането и инсулиноподаването - инжекционно или през инсулинова помпа, както и използването на сензор и затворена система, изискват само амбулаторно обучение, осъществено от екип - медицинско лице и технологичен обучител.

В развитите страни се говори за диабетен тим, който осъществява комплексна грижа от обучен родител, лекар - ендокринолог, медицинска сестра от учебното заведение на децата.

Възможността пациентът да има постоянен достъп до обучения е от изключителна важност за поддържането на добър контрол на диабета. Това е важно от една страна заради психологическата подкрепа и поддържането на добро самочувствие, а от друга - за формиране на положителна нагласа у пациентите.

В условията на пандемия освен еднодневните процедури, е необходимо да се говори и за телемедицина или дистанционно наблюдение на пациентите с диабет. Съвременните възможности, които дава ползването на сензори, са почти свършена работа по отношение на дистанционния мониторинг. За това обаче е необходима законова основа, на която да стъпи този вид медицинска услуга.

Времето, необходимо за обучение, не трябва да бъде лимитирано от 30 минути при първоначален преглед и 15 минути за еднократен вторичен преглед. Пациентът трябва да има неограничен достъп до обучителите на различни нива в случай, че се чувства несигурен.

Резултатът от по-честите консултации е постигане на добър контрол и косвено финансов, защото се избягва плащане поради усложнения. Затова инвестицията в условно здрави пациенти е от полза за цялото общество, това са спестени пари за лечение на инвалидизирани пациенти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$6WN

Междувременно... 02.12.2021 08:20:21

Възнагражденията в Управителния съвет на Българската банка за развитие са намалени с приблизително 50 процента спрямо заплатите при управлението на ГЕРБ. Това съобщават от банката по повод днешния брифинг на партията, на който бившите управляващи. Оттам изтъкват, че членовете на съвета получават средно 16 хиляди и 625 лева месечно, спрямо над 47 хиляди лева на човек през август 2020 и близо 26 000 лева през септември същата година.

Гост 30.11.2021 17:30:45

Ха, то няма ендокринолози ,някой си искал дистанционно наблюдение на параметри като серумна глюкоза. Кой ще ви ги следи а? От АЕЦ Козлодуй операторите ли? Или си представяте ,че ендокринологът има кол-център , няма личен живот и ще стои в кабинета си да следи на 34 души серумната глюкоза на монитори а ? Хем имат най-нефинансираната здравна система ,хем нищо не плащат за здраве като здравни вноски, хем космическа медицина. Това комунягите ви направиха още по- алчни и с претенции. На гол за дник. На всеки му се искат екстри, обаче с реализъм. Дори в развитите страни с 30 ПЪТИ по-високо финансиране ,това тепърва прохожда, Андрешко го иска тук и сега.

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 01.12.2021 10:04:55

Ха ха ЧУДЕСЕН КОМЕНТАР! С 20 лева на месец вноска иска космическа медицина! Като почнете да внасяте колкото австрийците, холандците и германците - тогава!

Xaxa 30.11.2021 20:17:52

Преди да ги надраскаш тези глупости, да беше прочел как се проследяват стойностите на КЗ в нормалните държави и че това струва не повече от 300-400лв на месец. Но някой хора не щете да мръднете и крачка напред.

Гост 01.12.2021 11:59:40

На кого струва 300-400 лева ? На вас ли или на данъкоплатците ? Или лекаря започнал с 850 лв заплата а? Крачката напрртед е когато започнеш да плащаш 380 евро средна здравна осигуровка месечно като германския гражданин. Тогава ЧАК ще има екстри както в Германия. С възгласа ви 'Дайте да дадете' няма да стане .

Гост 30.11.2021 20:58:36

Я виж доходите на лекарите в нормалните държави. Хем сте бедни гащници, хем искате да се лекувате като дойчовци.

До долния 01.12.2021 11:55:40

Ало, ватник герберастки не повтаряй мантрите на герберокомунистите ,които с това 'Краде се ' оправдаваха ниските заплати на лекаря и нежеланието за реформи. Кого изправиха пред съд с тези клевети- никого. Следователно са лъжи на мутри и комунисти. Я да видим да няма НЗОК и да си плащате и да ви се издават фактури дали ще пеете пак същата песен ,че ви крадели. Единствената кражба е на вашите мутри крадящи от лекарския и сестринския труд. Доказателство->-най-ниските заплати на лекари в Северното Полукълбо изключая съветските крепостни

Гост 30.11.2021 23:27:39

В нормалните държави докторите не крадат и затова има добро финансиране за всички, ама бае Ганя с бялата престилка си мисли, че е единствен на света.

Гост 30.11.2021 17:29:01

Тези като искат какво дават?


Всичко за коронавируса
Още новини
4% положителни проби, трима починали
25.05.2022 08:44:30

4% положителни проби, трима починали

100 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 2501 теста, което прави 4% по ...

Людмила Томова: Само за година читателите ни са се увеличили девет пъти
24.05.2022 09:15:45 Невена Попова

Людмила Томова: Само за година читателите ни са се увеличили девет пъти

Людмила Томова е директор на Централна медицинска библиотека (ЦМБ) към Медицински университет ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...