Вторник, 29 Ноември 2022
23
апр
 

Питат министъра в оставка за конкурса в ИСУЛ и Детската болница

От БСП поискаха проф. Ангелов да предостави всички договори, сключени през "Софийска стокова борса" от 2011 г. насам

Петък, 23 Април 2021 | 13:45:02 Надежда Ненова


Три въпроса са задали депутатите към министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов в рамките на парламентарния контрол. Контрол беше планиран както обикновено за днес, петък, но всички министри от правителството в оставка (с из

Три въпроса са задали депутатите към министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов в рамките на парламентарния контрол.

Контрол беше планиран както обикновено за днес, петък, но всички министри от правителството в оставка (с изключение на двама, които са в отпуск), поискаха отлагане на отговорите си със седем дни.

Народните представители от ПГ „БСП за България“ Крум Зарков и Георги Михайлов задават въпрос относно конкурса за изпълнителен директор и Съвет на директорите на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ ЕАД.

„На 16.04.2020 г. в деловодството на Народното събрание е постъпило писмо, подписано от 25 началници на клиники в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ ЕАД и подкрепено от над 350 медицински кадри от същото лечебно заведение, в което се изразява тревога и неразбиране по повод проведения конкурс за Изпълнителен директор и Съвет на директорите. Твърди се, че конкурсът се е състоял „при липса на прозрачност“, а резултатът му е „неочакван, необясним и непонятен“, доколкото води до избора на „неизвестен, млад икономист, без опит в управлението на лечебни заведения“. В писмото са изложени допълнителни мотиви за тези тежки констатации.

Имайки предвид авторитета и внушителния брой подписали се, както и значението на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ ЕАД като една от водещите университетски болници в България, Ви молим да отговорите по какви причини бе проведен този конкурс, при какви условия и как оценявате крайния му резултат“, мотивират питането си депутатите, като искат устен отговор.

Такъв отговор изисква и Валентина Василева – Филаделфевс от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, която пита проф. Ангелов дали е създаден обществен съвет към "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, в какъв състав и дали има представители на всички заинтересовани страни. Тя уточнява, че изграждането на Национална многопрофилна детска болница е въпрос от висок обществен интерес и изисква задълбочен анализ на нуждите като част от цялостна стратегия за развитие на детското здравеопазване.

„В резултат на задълбочения анализ следва да се изготви подробно техническо задание, да се проведе международен архитектурен конкурс и да бъде създадено лечебно заведение, отговарящо на нуждите, произтекли от анализа. Поради това, че говорим за обект от национално значение, всички тези процеси трябва да протичат максимално прозрачно. В резултат на официални разговори на Правителството с Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ през юни 2020 г., Министерство на здравеопазването е изразило готовност за създаване на такъв. По-късно през септември 2020 г. е потвърдена тази готовност отново от страна на M3. Към момента не намираме никаква информация това да се е случило. Междувременно е създадена „Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, но съобщения за конституиран обществен съвет няма“, пише тя. Въпросът й изисква устен отговор.

Писмен отговор от министъра в оставка иска депутатът от БСП Явор Божанков относно сключени договори чрез „Софийска стокова борса“. Той настоява да му бъдат предоставени договорите, сключени от дружества и предприятия с повече от 50 на сто държавно участие за периода от 2011 г. до днес, които попадат в обхвата на министерството на здравеопазването.

Искането е във връзка със създадената Временна комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uN2Q


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: С предложенията на НЗОК става невъзможно парите в бюджета да се изработят
29.11.2022 10:47:37

Д-р Маджаров: С предложенията на НЗОК става невъзможно парите в бюджета да се изработят

Проблемът с предложенията на НЗОК за НРД 2023-2025 не е само продължителността на прегледите при ...

Обявиха конкурс за директор на „Александровска“ и още две болници
29.11.2022 10:14:16

Обявиха конкурс за директор на „Александровска“ и още две болници

МЗ обяви конкурси за директори на УМБАЛ „Александровска“, на МБАЛ „Христо Ботев ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...