Вторник, 21 Март 2023
10
септ
1
 

Учени от Европа и САЩ оспорват резултатите от тестоветe на руската ваксина

Четвъртък, 10 Септември 2020 | 10:49:14
1

Деветнадесет учени от Европа и САЩ подписаха отворено писмо, в което подлагат на съмнение резултатите от ранните тестове на ваксината Спутник V, публикувани от руски специалисти от Института „Н. Ф. Гамалея“, публикувана в авторитетното науч

Деветнадесет учени от Европа и САЩ подписаха отворено писмо, в което подлагат на съмнение резултатите от ранните тестове на ваксината Спутник V, публикувани от руски специалисти от Института „Н. Ф. Гамалея“, публикувана в авторитетното научно списание The Lancet в петък, съобщи Daily Mail.

Проф. Енрико Бучи от Университета Тампъл в САЩ е категоричен, че публикуваните резултати, доказващи производството на антитела след ваксиниране, са „изключително невероятни“, както „ако хвърлите зар и получите една и съща последователност от числа няколко пъти“.

Проф. Андреа Косарица, водещ учен патолог и имунолог от Университета в Модена, пък определя публикуваните стойностите  като "направени с фотошоп“.

Проф. Бучи призна, че е видял „странни модели“ в данните, които показват броя на антителата, произведени от пациенти в различните групи. Той припомня, че Русия тества 6 различни варианта на Sputnik V върху 76 пациенти, разделени на 4 групи от по 9 и 2 групи по 20. На всяка група е била дадена различна ваксина. Според проф. Бучи е „изключително невероятно“ да се видят толкова много дублиращи се стойности в четирите групи от по-специално девет пациенти. Той допълва, че в други опити с ваксини, като тези, публикувани от Оксфордския университет, Китай и САЩ, не е имало необясними дублирания.

В писмото се призовават авторите на изследването да публикуват суровите данни, които не са били включени в оригиналната статия.

Според проф. Бучи е недопустимо пропускането на данните в едни „толкова важни изследвания в толкова важно списание". „Може да има грешка, може да има обяснение, може да има измама. Ние просто не знаем“, добавя той. „Това е само искане за разяснения, това не е твърдение за нищо“, казва ученият.

Проф. Косарица на свой ред определя данните като „много странни“, и дори употребява израза „фотошопирани“. „Това е твърде неправдоподобно и твърде малко вероятно от статистическа гледна точка“, коментира ученият, сравнявайки данните с други публикувани резултати в The Lancet. Проф. Косарица не скрива изненадата си от факта, че грешката не е била забелязана преди публикуването на резултатите.

Денис Логунов, който е водещ автор на статията и отговаря за разработването на Спутник V, опроверга тези твърдения и заяви, че няма грешки в информацията, публикувана от The Lancet. Логунов е споделил пред руското издание Meduza, че няма да отговаря директно на авторите на отвореното писмо, но че ще се ангажира с редакцията на The Lancet, ако е необходимо.

В писмен отговор до Daily Mail от списание The Lancet са заявили: „Ние насърчаваме научния дебат по публикации, които сме публикували, и сме наясно с отвореното писмо за изпитанието на руската ваксина от Logunov et al. Споделихме писмото директно с авторите и ги насърчихме да се включат в научната дискусия“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Md3Z

Лекар 12.09.2020 23:56:58

Каква продавема стока да произвели досега руснаците, та и ваксина?


Всичко за коронавируса
Още новини
Три пъти в рамките на година са вдигани заплатите в МУ Варна
21.03.2023 15:59:05

Три пъти в рамките на година са вдигани заплатите в МУ Варна

Ректорът на Медицински университет - Варна проф. д-р Валентин Игнатов представи отчет за дейностт ...

Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ
21.03.2023 15:10:45 Надежда Ненова

Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ

Отворените модели на доставка на лекарства, които се прилагат и развиват в Европейския съюз, ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...