Вторник, 30 Ноември 2021
28
септ
4
 

Проф. Балтов: Ще съдя „Пирогов“ заради уволнението си

Уволнението не е политическо, а за неспазване на етичните норми и трудовия кодекс и затова, че се е назначил за началник на операционния блок, казва проф. Поромански

Вторник, 28 Септември 2021 | 10:34:46
4

Бившият изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов ще съди болницата заради уволнението си. Това съобщи самият той пред bTV и допълни, че смята отстраняването си за политическо. „Три са основанията за моето у

Бившият изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов ще съди болницата заради уволнението си. Това съобщи самият той пред bTV и допълни, че смята отстраняването си за политическо.

„Три са основанията за моето уволнение, като и трите са по времето, когато съм изпълнявал длъжността изпълнителен директор на „Пирогов“.  Едно от тях е, че докато съм заемал длъжността изпълнителен директор, съм подписвал сам себе си в допълнително споразумение през 2018 г. Накрая обаче пише, че съм уволнен като заемащ длъжността лекар, ортопед и травматолог“, каза проф. Балтов.

По думите му става въпрос за назначаване от длъжността началник на клиника, защото през 2018 г. е направено преструктуриране на болницата и са обединени две травматологични клиники в една.

Сегашният директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Иван Поромански заяви в ефира на bTV, че проф. Балтов е уволнен заради неспазване на етичните норми и трудовия кодекс и за това, че се е назначил за началник на операционния блок. „След като застъпих длъжността изпълнителен директор, ми беше представена една докладна от завеждащия клиниките по Ортопедия и травматология проф. Енчев, в която той предлагаше на проф. Балтов да стане началник на операционния блок. И проф. Балтов разписва „съгласен“. Смехотворно е твърдението, че уволнението му е политическо“, каза проф. Поромански.

„Моята длъжност като началник на Първа травматологична клиника отпадна и затова беше необходимо да бъде оставена една щатна бройка, която евентуално да заема, когато спра да изпълнявам длъжността изпълнителен директор. Докато имаш договор за управление, ти нямаш право да си назначен на щат към болницата. Това нещо първо не съм го подписал аз. Второ, това се прави задължително и е такава практиката. Не съм се назначил сам себе си, защото ако това беше така, когато ме уволняваха, трябваше да ме уволнят от тази длъжност. Това е длъжност, която се заема след конкурс. Казах, че ще бъда съгласен да заема тази позиция до конкурс“, обясни проф. Балтов и заяви, че е заповедта е подписана от заместника му.

Той беше категоричен, че не е имало случаи, в които да нарушава моралните норми. „Не съм допуснал нито някакви етични проблеми с пациентите, нито с колегите. За да те уволнят като лекар, трябва има много сериозно нарушение. Именно затова смятам, че уволнението ми е политическо. Не става въпрос за лични отношения, защото досега с проф. Иван Поромански винаги съм работил много добре“, каза още проф. Балтов.

По отношение на т.нар. „малък Пирогов“ в Царево проф. Балтов показа протокола за отговорно пазене и обясни, че два пъти е носена техника от „Пирогов“ там. Тя е предоставена на общинския съвет в Царево, съхранението на апаратурата е в сграда общинска собственост, като за целия период на съхранение страните не си дължат възнаграждение.

„Тази техника не беше нужна на „Пирогов“, а медицинският център в Царево, където минават хиляди туристи, е в критично състояние“, обоснова се проф. Асен Балтов, отричайки да има лична връзка с Царево, като допълни обаче, че от 30 години ходи на почивка там, има вила в града и се познава добре с общинските съветници.

Той коментира и писмото, което е изпратил до ДАНС през 2017 г. във връзка с „организиране на нелегитимни и подривни действия на негови колеги“, които е упоменал поименно. Проф. Балтов потвърди, че е изпратил такова писмо, но това било станало по изрично изискване на ДАНС заради протестите пред болницата по повод отстраняването на тогавашния директор проф. Стоян Миланов. „Пирогов“ е сред обектите от стратегическо значение за националната сигурност. Хората от ДАНС казаха, че съм длъжен да подам такъв доклад, а те ще преценят дали има нужда от него или не. ДАНС се интересуваше, защото протестите тогава бяха под наслов, че това е синдикална организация, а се оказа, че зад нея няма никакви синдикални искания. В момента, ако има такива брожения пред „Пирогов“, Поромански трябва да направи абсолютно същото. От ДАНС идват регулярно на проверки - поне веднъж на три месеца“, поясни проф. Балтов.

Той допълни, че много от хората, които не са удобни, при конкурсите за началници на клиники най-вероятно ще бъде направено така, че да не ги спечелят.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EavN

Гост 28.09.2021 20:41:58

Долна измет е Балтов! Срам назначен от клоаката Илко Безработен

Гост 28.09.2021 17:35:18

'писмото, което е изпратил до ДАНС през 2017 г. във връзка с „организиране на нелегитимни и подривни действия на негови колеги“, които е упоменал поименно.' Лелеееее какво вярно леке на ГЕРБ ,Бочковата милиционерщина, хранещ се под тяхната софра като помияр.

Гост 28.09.2021 16:51:21

Доносника си е доносник. Сам си призна, че е колега със службите. Няма болница обект за националната сигурност. Също така, защо вилата на Балтов не фигурира в декларацията му пред КПКОНПИ, както и къщата му, а и другите имоти?

Гост 28.09.2021 11:52:30

...обоснова се проф. Асен Балтов, отричайки да има лична връзка с Царево, като допълни обаче, че от 30 години ходи на почивка там, има вила в града и се познава добре с общинските съветници". Няма връзки, разбира се. Само дългогодишни контакти. А вторият договор е за да можеш да оперираш, докато си директор, което иначе е забранено от закона. За оператор се пише друг лекар, Балтов само си прибира парите. Подобна е практиката в почти всички болници. Хем директор, хем работещ лекар, a болниците цъфнали и вързали...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение
30.11.2021 17:22:27 Невена Попова

Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение

Предложеното от МЗ включване на две нови амбулаторни процедури в пакета дейности, заплащани от НЗ ...

Президентът Радев даде начало на
30.11.2021 17:11:31

Президентът Радев даде начало на "Българската Коледа" в УМБАЛ "Александровска"

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Колед ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...