Петък, 31 Март 2023
05
май
4
 

Проф. Балтов: 48 са заразените медици в "Пирогов", 20 са в Хирургията

С тестовете само лъжем хората, че са здрави, а като отидат на скенер се оказва, че не са, заяви премиерът Борисов

Вторник, 05 Май 2020 | 15:16:21
4

Тествахме 1000 човека в „Пирогов“ с бързи тестове, 51 дадоха положителен резултат, след това направихме и PCR тестване. Това каза директорът на Спешния институт проф. Асен Балтов по време на срещата си с Бойко Борисов днес. Премиерът посети

Тествахме 1000 човека в „Пирогов“ с бързи тестове, 51 дадоха положителен резултат, след това направихме и PCR тестване. Това каза директорът на Спешния институт проф. Асен Балтов по време на срещата си с Бойко Борисов днес. Премиерът посети болницата, за да провери ремонтираните клиники.

От 2300 човека, работещи в „Пирогов“, сега са 48, като от тях 20 са вътре-болнични инфекции, заради приети заразени спешни пациенти, за които не е бил ясен рискът. Имаме 8 колеги, които са заразени вече в работа, в среда. 20 лица са заразени в Хирургията. Това са санитари, болногледачи, кинезитерапевти. 7 са заразените хирурзи, допълни още проф. Балтов. Пред медиите по-късно той уточни, че всеки ден се правят по 64 PCR теста на работещи в болницата.

На премиера проф. Балтов показа новия 48-канален ядрено-магнитен резонанс, с който могат да се извършват всякакви видове изследвания. ЯМР е на стойност 2,5 милиона лева и е закупен със средства, отпуснати от правителството през декември 2019 г. Лекарите обясниха на премиера Борисов как работи той и заявиха, че към настоящия момент бил най-добре окомплектования в България.

Директорът на "Пирогов" уточни, че някои от пациентите, които са с коронавирус също били гледани на ЯМР, но повечето минавали на скенер. Оказало се, че дори пациентите, които се водят оздравели и са показали два отрицателни резултата при изписването си имат остатъчна крайна фиброза.  

„Прави се рентгенова снимка и скенер, при изписването пак скенер, а след един месец още един, тъй като на рентгеновата снимка не всичко се вижда“, каза той.

„С тестовете само лъжем хората, че са здрави, а като отидат на скенер се оказва, че не са“, заяви малко по-късно премиерът Борисов.  

Той инспектира също и сградата на Клиниката по неврохирургия, в която е извършен ремонт на стойност 2 млн. лв., отпуснати от Фонд Енергийна ефективност. А с над 3 млн. лв. по линия на Фонд Джесика е купено оборудване като уникална за България невронавигация и нови операционни маси. Началникът на клиниката проф. Николай Габровски отбеляза, че модерната апаратура е на най-високо ниво, дава изключителни възможности и голяма технологична обезпеченост.

С отпуснатите 500 000 лева, отпуснати от Министерството на здравеопазването, е извършен ремонт в лицево-челюстната хирургия. Това става възможно след като болницата по лицево-челюстна хирургия се влива в „Пирогов" през ноември 2019 г. Така бе направено подобрение на сградния фонд, който не бе ремонтиран от години, казаха лекарите.

„Аз не давам оценки, питах професорите, сестрите, докторите – прекрасно са се справили. Най-съвременната апаратурата, най-добрите скенери, а и така са конструирани, за да не се разкарват пациентите по различни отделения и болници", каза премиерът Борисов пред медии след огледа на извършените дейности в спешната болница.

Премиерът заяви, че в България всеки нуждаещ се пациент получава необходимите медицински грижи и подчерта, че именно по тази причина в момент на безпрецедентно предизвикателство като пандемията с COVID-19, много българи от чужбина са се върнали у нас, за да разчитат на нашата здравна система.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HXpj

Д-р 05.05.2020 22:59:34

Открит въпрос към проф. Балтов: Бяха ли осигурени остатъчно и навреме ЛПС за всички още в началото на епидемията, по-точно преди нея, или имаше само единични бройки за пред камерите и всеки се спасяваше както може? Провеждани ли са ежедневни инструктажи на колектива на "Пирогов" как да се обличат и събличат индивидулните защитни костюми и имаше ли видео демонстрации със съответните инструкции? Или ще хвърлим вината само към заразените...

Гост 05.05.2020 20:45:29

Бойчето само да не се излъже да прескочи и до Александровска болница, защото оня педал директор Ангелов, ще му налети и ще го целуне по устата пред камерите.

Д-р 05.05.2020 17:24:15

Лошо, мнооого лошо. Открит въпрос към НОЩ: Защо не започнахте първо да тествате лекари, сестри, санитари, рехабилитатори, или така наречените "медицински работници", при условие, че те са най-рисковата група, далеч преди циганите /ромите според европейците/ от Филиповци и Факултета? И това тестване трябаше да бъде провеждано систематично, периодично и редовно, или нямаше достатъчно тестове за тези на първа линия, но за други "групи" имаше?!

Гост 05.05.2020 15:23:37

Тулупи правят пунта Мара инспекции, айде разслабваЙте те мерките, че на човека му се рита мачле с тигрите


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Каракостов: Здравната вноска трябва да се увеличи двойно
31.03.2023 11:17:23

Проф. Каракостов: Здравната вноска трябва да се увеличи двойно

„Следя темата за здравеопазването в платформите на почти всички политически партии. Много п ...

Адв. Николова: Възможна е лавина от искове на пациенти към Касата заради проблема с лекарствата
31.03.2023 10:28:26

Адв. Николова: Възможна е лавина от искове на пациенти към Касата заради проблема с лекарствата

„Всеки, на когото се е наложило да закупи медикамент, покрит напълно или частично от НЗОК, ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...