Петък, 28 Януари 2022
29
септ
7
 

ИСС: Управителят на НЗОК да се избира чрез публичен конкурс от Надзорния съвет на Касата

Съветът отново предлага реформа на модела с базов пакет и надграждане през здравноосигурителни дружества

Сряда, 29 Септември 2021 | 15:02:34
7

Да се обсъди възможността при по-нататъшното развитие на здравното осигуряване да се прилага модел, който се базира на наличието на базов, универсален здравноосигурителен пакет, с постепенно надграждане от допълнителни здравноосигурителни пакети, предл

Да се обсъди възможността при по-нататъшното развитие на здравното осигуряване да се прилага модел, който се базира на наличието на базов, универсален здравноосигурителен пакет, с постепенно надграждане от допълнителни здравноосигурителни пакети, предлагани от здравноосигурителни дружества. Това предлагат от Икономическия и социален съвет (ИСС) на Република България в становището си към Проекта за Национална здравна стратегия 2021-2030. Разработването на становището е разпределено на Комисията по социална политика и за докладчици са били определени д-р Иван Кокалов и Мария Минчева, членове на ИСС. В работата по подготовка на становището са били привлечени и водещи независими експерти в областта на управлението на здравеопазването и здравното осигуряване – проф. д-р Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ и д-р Страшимир Генев, експерт по обществено здраве.

Според ИСС при този модел НЗОК ще остава главен гарант на здравното осигуряване на населението и ще има водеща роля в системата на здравното осигуряване.

Според Съвета обаче е нужна реорганизация на Здравната каса, която на практика да върне първоначалния вид на фонда, който работеше още при създаването му. В становището се препоръчва да се извършат сериозни промени в статута, управлението и организацията на работа на здравноосигурителната система, тъй като според ИСС управлението на НЗОК трябва да съответства на публичния характер на институцията, като се запази и развие принципът на тристранното участие и сътрудничество и солидарността. Реално трипартитно управление на здравноосигурителната система ще отговаря на реалния принос на страните във финансирането на системата. Броят, съставът, участниците в органите на управление на НЗОК и правилата за управление на Касата трябва да се определя на тази основа, смятат от ИСС.

Предлага се още да се обсъди идеята управителят и подуправителят на НЗОК да се избират чрез публичен конкурс, организиран от Надзорния съвет на Здравната каса, като председателят на Надзорния съвет се избира от членовете му на ротационен принцип.

Същевременно бюджетът на НЗОК трябва да се отдели от консолидирания бюджет на страната, а управлението на финансовия ресурс на НЗОК да бъде право и отговорност на управителните органи на Касата. Това според Съвета ще позволи да се преустанови практиката средства на НЗОК да се отклоняват за фискалния резерв и/или прехвърлят в бюджета на МЗ.

Съветът препоръчва още здравноосигурителната система да се освободи от всички дейности, които не са свързани с медицинското обслужване на здравноосигурените лица. Също така, с цел запазване на солидарния принцип и доверието на осигурените лица към системата, не трябва да се допуска Касата да финансира онези дейности, които са конституционно задължение на държавата по отношение на здравното обслужване на населението, посочва се в становището. Този подход според ИСС следва да се предприеме и към дейности, които не се финансират в рамките на здравното осигуряване – нормативно вмененото задължение към НЗОК да заплаща помощни средства за инвалиди и лица в неравностойно положение.

Като най-важно условие за осигуряването на стабилност, сигурност и предвидимост на здравноосигурителната система Съветът посочва извършването на реално остойностяване на основния пакет от здравни дейности, който да се гарантира с бюджета на НЗОК. Предлага се да се изготвя актюерски модел, с който да се прогнозират очакваните тенденции в разходите и рисковете свързани с фискален натиск. На тази основа трябва да се определи минималният размер от средства, с който трябва да разполага НЗОК, за да гарантира изпълнението на поетите ангажименти към осигурените лица, гласи становището.

Освен това според ИСС е наложително да се определи реалната здравноосигурителна вноска, която държавата трябва да прави за осигуряваните от нея лица. Това да се извърши чрез оценка на реалните разходи, които се правят за тях, и на тази база да се определи реалният размер на вноската за различните групи.

По отношение на здравнонеосигурените лица ИСС предлага да се предприемат спешни мерки и да се предложат ефективни решения за тяхно идентифициране, регистриране и медицинско обслужване. Съветът смята, че е по-коректно разходите за обслужването им да се поемат от държавата, тъй като по досегашния начин обслужването им ощетява здравноосигурените лица и води до натрупване на дефицити в лечебните заведения.

От Съвета настояват да се промени режимът на възстановяване на участието в здравноосигурителната система, с цел осигуряване на съответствие между времето и размера на направените осигурителни вноски и ползването на осигурителни права. „Приемането на подобна мярка е уважение и отношение към коректните и редовно плащащи осигурителни вноски лица“, категорични са от ИСС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bBvF

Лекар 08.10.2021 13:19:53

Фармамафията искат целия контрол в касата!!!

Гост 02.10.2021 18:37:20

А няма ли по-млади от баба Юрдана от Делиормана?

Гост 02.10.2021 03:51:29

д-р Страшимир Генев, експерт по обществено здраве ?????

Гост 29.09.2021 21:49:05

Единственото спасение за тази касичка, пълна с гъзолизци, кариеристи и доста слаби професионалисти, е нейното закриване!

NHIF 29.09.2021 15:47:27

Само да напомним на Б. Маркова, че утре е последния ден на м. септември !

Гост 29.09.2021 20:47:57

Напомнете го на Салчев

гост 29.09.2021 15:14:09

Няма ли по-млади хора от Кокалов и Григор Димитров?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Франция: Спор дали неваксинираните да плащат за интензивно лечение
28.01.2022 14:23:01

Франция: Спор дали неваксинираните да плащат за интензивно лечение

Ръководителят на парижката болнична система Assistance Publique – Hôpitaux de Pa ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...