Петък, 03 Февруари 2023
22
окт
17
 

ИПИ: Достъпът до лекари се влошава през 2020 г.

Петък, 22 Октомври 2021 | 17:10:06 Адриан Николов, ИПИ
17

Вече почти две години здравният сектор е във фокуса на обществения дебат заради пандемията. Данните за броя и разпределението на общопрактикуващите лекари и специалистите по области през 2020 г. разкриват тревожна тенденция на влошаване на достъпа до м

Вече почти две години здравният сектор е във фокуса на обществения дебат заради пандемията. Данните за броя и разпределението на общопрактикуващите лекари и специалистите по области през 2020 г. разкриват тревожна тенденция на влошаване на достъпа до медици в почти цялата страната.

За целите на „Регионални профили: показатели за развитие“ екипът на ИПИ разработи индекс, който оценява достъпа до лекари-специалисти в различните области на страната. Индексът се основава на данните за териториалното разпределение на 17 групи лекари-специалисти към края на 2020 г., съотнесени като брой лекари от конкретната специалност на човек от населението. Оценката на достъпа за всяка група в отделните области  представлява отстоянието от областта с най-широк достъп до лекари от конкретната специалност, а общият индекс на достъпност (представен на графика 1) – на усреднената стойност на оценките за отделните стойности за областта.

 

Според приложения подход през 2020 г. достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен. Това е до голяма степен обяснимо с големия медицински университет в областния център, докато областта не е сред най-големите по население. Очаквано, на второ място се нарежда столицата с големия си брой специализирани лечебни заведения. Сходен е достъпът до лекари-специалисти в Пловдив и Варна, а София-област също се нарежда в челната петица. Извън водещите области, повечето имат относително близка стойност на индекса; с най-труден достъп изпъкват Добрич, Кърджали и Ямбол. Повечето области споделят сходни проблеми в достъпа – най-често такива има при кардиолозите, акушер-гинеколозите, психиатрите. Между 2019 и 2020 г. достъпът до лекари-специалисти се влошава в повечето области (по-ниската стойност на индекса е по-добра). Изключение правят столицата, Пловдив, Варна и Перник, където се наблюдават значителни подобрения; Хасково е единствената област без промяна. Причина за тази динамика може да се търси най-вече в концентрацията на лечението на Ковид-19 в големите градове и съответно повишеното търсене на лекари в тях.

 

В отделните специалности най-малки регионални различия в  достъпа има при инфекционистите. Причина за това обаче е най-вече малкият им брой – общо 233 в цялата страна, като дори в столицата те са едва 32, а във цялата Добрич област има само един. Обратно - най-неравномерното разпределение е при най-разпространените специалисти, като от 1850 кардиолози почти петстотин са в София, но за сметка на това в цялата област Търговище има едва деветима. Сходно е разпределението и при акушер-гинеколозите. Възможно обяснение за различията по специалности, разбира се, е и различната натовареност на отделните специалисти, въпреки че това остава в сферата на спекулациите, предвид липсата на достъпни данни.  При повечето специалности се наблюдава влошаване в общия индекс на достъп през 2020 г., при това относително равномерно.

 

 Източник: НСИ, изчисления на ИПИ

Негативна динамика се наблюдава и в достъпа до общопрактикуващи лекари. Няма нито една област, в която той се подобрява през 2020 г. спрямо предишната, като това е тенденция, започнала в началото на предишното десетилетие. Налице са и значителни разлики между регионите, като Плевен отново е лидер, с 1243 души на един общопрактикуващ лекар; най-слабо се представя Кърджали, където на един ОПЛ се падат над 3 хиляди души. Прави впечатление също, че водещите икономически центрове – Варна, Пловдив, столицата – се концентрират в средата на разпределението, най-вероятно в следствие на ръста на населението им.

Трябва да имаме предвид обаче, че данните за достъпа до лекари далеч не представят цялата картина за качеството на регионалните здравни системи. Много други фактори – от наличната апаратура в болниците до натоварването и квалификацията на отделните лекари определят колко добре ще се справят те в лечението на пациенти. Въпреки това влошаването в достъпа на лекари, както специалисти, така и общопрактикуващи неизбежно е знак за негативно развитие на здравната система.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
q%A@

Elf 25.10.2021 17:57:55

Istinskoto zaglavie,,Momentalnia dostap do bezplatni glupazi narecheni lekari v BG stana kofti .Dalaverata umira !,,

Патриот-майтапчия 25.10.2021 09:00:26

Ха ха ха! "Влошавал" се достъпът, а? Пак е пъти по-лесен от достъпа на англичанина, австриеца, норвежеца или холандеца!!! Четете ли бе, июроди болшевишки, или това не е по темата?

чукча 22.10.2021 19:58:05

Аз пък не знам за друга страна, в която в рамките на ден пациент може да посети личния лекар, лаборатория, образна диагностика, няколко специалиста и да започне адекватно лечение.

И тук идва 25.10.2021 00:10:25

Те Ганьовците това го разбират когато отидат в чужбина и им наритат алчните консуматорски задници. Всички работещи там знаят ,че прегледът при лекар в чужбина е само със записан час ,нямат личния телефонен номер на лекаря, не могат да му досаждат в извънработното време и почивката , не могат да му говорят на Ти и да му викат не е ли безплатно' , не могат да му казват къде мислят да ходят на какъв специалист са си решили ,не могат да му казват и какви изследвания да им пуснел ,осигуровките им са 20 пъти по-високи и на никой не му дреме дали може да си ги позволят. Прегледът при тесен специалист е с изчкаване 2-3-4 месеца, хоспитализациите на неспешни случаи се планират за 6-9-12 месеца напред, прегледът при личния лекар САМО с час след 2-7 дни . Само в катуна България смятат ,че са богопомазани и пак са нагли с докторите. .

Клещи 23.10.2021 08:46:14

Тук си прав. Достъпът до медицинска помощ беше добър, сега почна да се влошава...

Гост 25.10.2021 00:02:51

Авантата ви свършва бе мардоери. Ще имате да си спомянте правешкия цървул ТодАр дето беше дал лекарите за слуги на вмирисаните селяндури и пролетарии. Това свършва с всеки изминал ден.

Гост 23.10.2021 12:19:32

Свиквай!!!

БЛС-Въоръжено Крило 22.10.2021 17:37:26

Лесният достъп до лекари означава: 1. Плебсът масово ходи без записан час за преглед и се чучва пред вратата като пред палатка на Червения Кръст в Сомалия .....2. Никой нищо не плаща, потребителската такса е жалка ,смешна и не изпълнява функцията за възпиране на алчната и безогледна консумация на и без това не заплатени медицински услуги. ....3. Наглите правителствени структури контролиращи лечебната помощ ,НЗОК,РЗОК, ИАМН ,РЗИ никъде не са регламентирали например минимум 30 минутен преглед за да има ред ,а са пуснали пролетарските нагли маси да ползват доктора като за последно без оглед дали 40 прегледа дневно е определено някаква индикация ,че това не може да се нарече качествено медицинско обслужване. Защото лекарят не е продавачката подаваща хляб, а лекарят е КОНСУЛТАНТ. И няма как да преглежда 40 души. Но за целите на безпросветната алчна пролетарска тълпа лекарят е хвърлен от политическия управляващ боклук директно на комунистическите хиени да дава,да дава ,да дава ,да дава. ЕТО ТОВА ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ ОТ ИПИ е вашият индикатор ДОСТЪПНОСТ. Не очаквам от кухи тикви ,поне да направят анализа ЗАШО НЯМА ЛЕКАРИ и ощше по-малко да ви светне в тиквичките ЗАШО НЯМА ДА ИМА И ЗАНАПРЕД ЛЕКАРИ вкл и ОПЛ...

Гост 25.10.2021 00:19:30

Абсолютно вярно. Иронията е ,че някакви драскачи от 'Институт по Пазарна Икономика' пишат за сфера ,в която няма никаква пазарна икономика, нито спрведливо заплащане на квалификацията ,а си е чиста робия за целите на работническо селската власт и техните смрадливи, алчни и кресливи избиратели чакащи да докопат още нещо безплатно за сметка на труда на лекари и медсестри оставени на заплати на общ работник. Евала на ИПИ, кой ли плаща пък на тези за скудоумните анализи от които няма никаква полза. Здравната система впрочем си има онези чекиджиите от НЦОЗА за тази цел- да седят и пишат глупости,зашо още хора седят и пишат глупости се пиита....

един 22.10.2021 17:27:58

Да ви пикам на статистиките. Плащайте по европейски и ще имате достъп.Германецът как може да чака по 3 мес,Ганьо не може! Ще се научи по трудния начин.

Друг 22.10.2021 19:43:16

Да Ви ожали човек! Заминавай за Германия щом не ти стига !

Гост 24.10.2021 23:59:03

Теб ще те жалят след 5-6 години ,когато няма да видиш кьорав лекар в катуна ти и даже няма да има кой да ти напише и смъртния акт.

един 22.10.2021 20:13:19

Аз мога да замина, но ти- не. Балкански мизерник.

Гост 24.10.2021 09:49:23

Що, вашият език да не е много благ.

Гост 24.10.2021 09:25:33

Ако сте лекари с такъв език и злоба с които коментирате то ЖАЛКО

Гост 23.10.2021 09:47:04

За мен са плащали моите родители. И аз съм учил и съм се явявал на изпити, не любимата ти партия! Ти що не учи безплатно при соца, за да не миеш чинии сега в Германия! Защото си прост!

Друг 23.10.2021 08:44:35

Аз съм там бре мухльо, жалко ми е за родителите ми, които са ти плащали , за да учиш безплатно през соца а сега се изживяваш като велик личен лекар !


Всичко за коронавируса
Още новини
Министърът: Личните лекари могат да осигуряват спешна помощ през деня в Сърница
03.02.2023 17:23:30

Министърът: Личните лекари могат да осигуряват спешна помощ през деня в Сърница

Осигуряването на медицинска помощ за населението в община Сърница, област Пазарджик през цялото д ...

НСОПЛБ: Удължаването на срока на предписване на медикаментите е неразумно
03.02.2023 16:58:30

НСОПЛБ: Удължаването на срока на предписване на медикаментите е неразумно

Удължаването на срока на предписване на медикаментите, особено в ПИМП, е неразумно и не би довело ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...