Вторник, 30 Ноември 2021
14
авг
 

Доц. Михайлова: Имунитетът при COVID-19 трае поне няколко месеца

Няма убедителни данни за повторно заразяване

Петък, 14 Август 2020 | 16:42:21


Наблюденията на този етап показват, че голяма част от преболедувалите COVID-19 или онези, които са били носители без реални симптоми, изграждат антитела. Това каза пред „Хоризонт“ доц. Снежина Михайлова, имунолог в УМБАЛ "Александровска". П

Наблюденията на този етап показват, че голяма част от преболедувалите COVID-19 или онези, които са били носители без реални симптоми, изграждат антитела. Това каза пред „Хоризонт“ доц. Снежина Михайлова, имунолог в УМБАЛ "Александровска". По думите й тепърва предстоят мащабни проучвания не само изграждането на антитела, но и за придобиването на клетъчен имунитет.

„Все още не може да се каже този вирус към коя категория ще спада – към онези, срещу които е възможно да се изгради траен имунитет, или към други, които изискват опресняване на имунния отговор чрез повече от една ваксинация“, поясни доц. Михайлова.

Според нея обаче самият факт, че в момента се разработват над 140 ваксини, а 30 са във фаза на клинични проучвания, означава, че се залага именно на имунния отговор.

„Ако нямаше имунен отговор към вируса и съответно имунитет, никой нямаше да тръгне да разработва ваксина“, категорична бе доц. Михайлова.

Засега, предвид факта, че се намираме в началото на пандемията, може да се направи индиректен извод, че имунитетът трае поне няколко месеца, смята тя.

„Засега поне 7-8 месеца от първите инфектирани случаи хипотетично може да се каже, че имунитетът продължава най-малко за този период от време. За мен би трябвало да продължи много повече, както при много други инфекции“, каза доц.  Михайлова. Тя бе категорична, че към момента няма убедителни данни, че хора, които са преболедували преди няколко месеца, се заразяват повторно или изкарват повторно инфекцията. „Всякакви случайни информации, които попадат в пространството, за мен са абсолютно недоказани и хипотетични“, посочи специалистът.

„Наличната до момента информация показва, че няма нищо изненадващо или необичайно във взаимодействието между имунната система и този вирус, подчерта тя и допълни: „При този вирус нещата са подобни, както и при други вируси“.

По думите на имунолога има някои вариации, които се проучват, в имунния отговор. И точно на тези вариации се обръща най-голямо внимание, за да може да се намерят маркери, които биха предсказали как имунната система на един индивид би се държала при инфектиране с коронавирус.

„Това е много важно, за да се определят допълнително рискови групи по отношение на имунния отговор, не само вече познатите рискови групи, за които всички знаем“, обясни доц. Михайлова.

Според нея именно проучването на по-фините имунологични взаимодействия между вируса и имунните клетки на индивида ще дадат отговор защо при едни хора инфекцията протича по един начин, а други реално нямат никакви оплаквания. Тя потвърди, че се проучват и генетични вариации за евентуални генетични дефекти, които пречат на взаимодействието на имунната система с този тип вирус.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
z3wX


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение
30.11.2021 17:22:27 Невена Попова

Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение

Предложеното от МЗ включване на две нови амбулаторни процедури в пакета дейности, заплащани от НЗ ...

Президентът Радев даде начало на
30.11.2021 17:11:31

Президентът Радев даде начало на "Българската Коледа" в УМБАЛ "Александровска"

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Колед ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...