Петък, 31 Март 2023
16
ноем
11
 

Доц. Добрин Василев: Епидемията ще се овладее с пълен локдаун за месец

В момента ние получаваме санкция от една по-висша инстанция за собственото си поведение

Понеделник, 16 Ноември 2020 | 16:12:04 Надежда Ненова
11

Доц. Д-р Добрин Василев завършва медицина през 1998 година. Защитава докторска степен във Варшавската медицинска академия през 2009 година. Има дългогодишен опит в лечението на пациенти, инвазивната диагностика и терапия в областта на кардиологията

Доц. Д-р Добрин Василев завършва медицина през 1998 година. Защитава докторска степен във Варшавската медицинска академия през 2009 година. Има дългогодишен опит в лечението на пациенти, инвазивната диагностика и терапия в областта на кардиологията. От 2014 г. е началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска”. Клиниката е една от най-големите в страната, а през 2018 и 2020 г. получават награда за две клинични проучвания от Американска сърдечна асоциация (American Heart Association). През април тази година пред Zdrave.net той предупреди, че е малко вероятно COVID-19 да се самоограничи. „Така нареченият SARS-Cov-2 е букет от коронавируси, това не е един единствен вирус. Има различни вариации в него. Много е важно, което от тях ще ни удари, какво ни удря. Вирусът може да мутира в положителна, но може и отрицателна посока. Но не може да се разчита на топлото време, за да се ограничи инфекцията. Тя просто малко ще се забави, не предотврати“, каза тогава той.

Доц. Василев, това, за което предупреждавахте от март месец насам във връзка с COVID-19, до голяма степен вече се случва сега. Каква е причината след толкова месеци с ниска заболеваемост, да ни „удари“ вирусът толкова тежко?

Предният път „отървахме кожата“ благодарение на локдауна. Това е като ваксините. Когато действат, всички казват, че няма смисъл от тях, защото сме защитени. Всъщност предишния локдаун, с изключение на КПП-тата, беше направен по много разумен начин и трябва в някакъв модифициран вариант да се случи и сега. Училищата ще работят дистанционно, няма да работят заведенията, културните институции и спортните съоръжения. За хората, които ще останат без работа, трябва да се вземат социални мерки. Искам да уточня, че когато говорим за локдаун или затваряне, говорим за срок от максимум месец.

Какво може да се случи за един месец?

Трябват три седмици, за да се извърти един заразен цикъл на заболяването, за да се прекъсне сегашното дифузно разпространение на вируса. След това може да се отвори всяко затворено пространство, в което маската може да се държи постоянно и може да се поддържа дистанция. Навсякъде, където може след локдауна да се възстанови нормалната работа, ако хората носят маски и поддържат дистанция от 2 метра, няма никакъв проблем това да стане.

Има много спорове доколко са ефективни маските, какво е Вашето мнение?

Маските са много ефективни, когато са ти на устата и носа. В една кръчма, за да пиеш и да ядеш, трябва да си махнеш маската. Когато го направиш, веднага възникват условия за аеролизация и разпространение на вируса. В един ресторант или изобщо място за обществено хранене, рискът е много голям. Достатъчно е дори само това, че пипаш чинията, а после тя минава през трима или четирима души, а от тях поне двама са без маска. Разликата с храната за вкъщи е, че в ресторанта не можеш да я стерилизираш, докато у дома я пъхваш в печката на 100 градуса за 2 минути и тази храна е стерилна. В нея няма вирус. Докато обаче заведенията не се затворят, милиарди да изсипем в здравната система, вирусът ще си циркулира в обществото. И по 100 000 лв. заплата да дадат на доктор, докато не се прекъснат веригите на предаване на вируса, не може да бъде овладяна епидемията. Здравната система не може да обслужва 7 милиона души едновременно.

Много от хората, които се разболяха обаче в последния месец, твърдят, че са спазвали всички мерки и въпреки това са се заразили, други продължават да вярват на твърденията на медици че ситуацията с вируса се преекспонира и изкуствено се насажда страх. Къде е истината?   

Стопроцентова гаранция че няма да се срещнеш с вируса няма, колкото и стриктно да се спазват мерките, но както се казва - помогни си сам, за да ти помогне и Господ. Като не спазваш мерките, шансът да се заразиш и особено в сегашната ситуация, е огромен. В един момент, когато се сблъскаш челно с реалността, вярваш или невярваш, обективната реалност показва къде е истината. В момента има огромен скок на хоспитализираните средно тежко и тежко болни. На практика това рефлектира в отлагане на лечението на всички останали болести, което допълнително ще затрудни системата. Имам пациенти, които са среднотежки случаи, но не могат да стигнат до болница. Просто няма легла, на които може да се лекува адекватно човек с COVID. Легла иначе има, но тежкоболен пациент с COVID не може да се лекува във всяка една болница.

Ситуацията е тежка и за хората с хронични заболявания. Най-потърпевши са пациентите със сърдечносъдови болести. За тях какво е решението?

Лекуваме се по телефона, доколкото е възможно, но тези, при които се появят усложнения, постъпват за болнично лечение. За съжаление това отлагане не е никак добро. Веднъж минахме през етап на отлагане през пролетта, сега минаваме през втора фаза. В един момент тези отлагания ще доведат до това, че част от болните ще минат във фаза на заболяването, която ще е много по-трудна за лечение и с много по-неблагоприятен изход, отколкото, ако бяха лекувани навреме.

Доколко увеличаването на смъртността се дължи на коронавируса и доколко на тези отложени случаи?

Според мен увеличаването на смъртността в сравнение с предходните периоди от юли до октомври е резултат на COVID. Тази, която е през октомври и в идващите месеци, ще бъде комбиниран ефект от вируса и отложеното заради него лечение на други болести. Смятам, че всяко заболяване е лечимо, но до един определен момент. След това и милиард да хвърлиш за лечение на болния, ефектът е минимален и невинаги резултатът е благоприятен за пациента. Лично аз съм много обезпокоен от това. Твърденията за намалялата смъртност отпреди месеци бяха правени от хора, които нямат никакво понятие от протичането на една болест. Всъщност ние сме го виждали много пъти, когато се представят проучвания за нови терапии, интервенции, операции и лекарства, които са показали, че са ефективни. Особено при операциите винаги има един момент на първоначално преимущество на консервативната терапия, поради липсата на периоперативния риск и смъртност, но след няколко месеца ефектът от операцията става силно видим и това води до получаване на одобрение за прилагането й. В момента буквално виждаме медицината в действие - първоначално намаляване на смъртността заради елиминиране на периоперативния риск, с последващо рязко покачване на смъртността заради неосъществяването на дадени интервенции. Това, което лекарите сме виждали в клиничните проучвания, в момента го гледаме на популационно ниво, но ниво цял народ.

Това е добре за медицината, но лошо за хората.

Това показва, че приказките колко е вредна медицината са пълна глупост. Крайно време е хората да разберат, че процедурите, направени добре и по индикации, водят до удължаване на живота им и подобряването на качеството им на живот, а не обратното. Това е момент на осъзнаване, но за съжаление нямам причини да мисля, че то ще се случи. Просто не вярвам, че хората са израснали толкова, че да осъзнаят каква огромна промяна настъпва.

Как се справяте в ситуация като тази, когато виждате как най-песимистичните Ви прогнози се сбъдват?

Не се чувствам добре, но се опитвам да продължавам да се боря да се промени нещо на нивото, на което съм, и с възможностите, които имам. Сега на хората им предстои да разберат, че трябва да носят лична отговорност. Тази епидемия превърна колективната отговорност, която всъщност е колективна безотговорност, в индивидуална. Всеки човек е лично отговорен в момента за личната си безопасност. Никой друг не може да изпълни мерките, за да се защитиш ти. Оказа се е, че ние сме едно изключително егоистично общество, в което на никой не му пука за останалите. В западните общества са разбрали, че когато обществото е добре, добре е и отделната личност. Ние продължаваме да мислим, че „най-важно е аз да съм добре“, а как са другите няма значение. Властта може да има своята отговорност и вина за това, че е можела да подготви здравната система много по-добре, но властта не носи отговорността, че ти лично не си изпълнил твоята част от задълженията. Това е същото като карането с превишена скорост, с изхвърлянето на боклука пред блока, като хвърлянето на боклуци на улицата. Разликата е, че неспазването на мерките срещу вируса се санкционира веднага, не от властта, а от природата. В момента ние получаваме санкция от една по-висша инстанция за собственото си поведение. Физиката и биологията имат такива закони, които са непреодолими, колкото и да ни е мъчно. Трябва да разберем, че пазейки другите, пазим и себе си, а пазим ли себе си, пазим и другите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xw$k

Хакер 17.01.2021 14:52:04

Как изчезнаха имейлите на ДПС и Атака? https://www.xakep.bg/forum/topic/2176-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D1%8C%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Метода на магьосника на имейлите 25.12.2020 22:07:45

Създава се имейл акаунт. Определя се максималния размер на един файл за изпращане за един имейл и се определя максималния брой файлове и максималния общ размер от файлове за един имейл. Примерно 2 по 10MB и 1 по 5MB общо 25MB. За цел се избира поща, която не е от гигантите като гмайл, а такъв на локален сървър с ограничени хардуерни възможности. Избират се клиенти на целта колкото може повече на едно изпращане, примерно 25, 50, 100. До целта се изпращат колкото се може повече имейли примерно 200 имейла с прикачените файлове описани по-горе. Огромното количество данни претоварва целта и/или изтрива най-старите/съществуващите съобщения. Няма значение от ОС, съдържанието на файловете или ползваната поща на атакуващия. Магията е в резултата, дявола е в детайлите.

Реклама 16.12.2020 18:00:21

Ако вие сте лабораторен лекар и правите ръчно ДКК с микроскоп, но устройството ви е счупено може да пишете в Google диференциален брояч и да броите с програмата на компютъра с клавиатурата.

Магьосник 13.12.2020 09:41:07

Кой изтри имейлите на ДПС и Атака? Кой е махьосника?

Адриана 12.12.2020 03:30:12

Това е поредната платена статия ! Изказването не граничи със здравият разум на Експерт в здравната система която обслужва интересите на СЗО ..И Световните Глобални Финансови Идеологии ! Пари, пари, пари и контрол над човека !

Реклама ДКК 28.11.2020 12:38:07

Ако вие сте лабораторен лекар и правите ръчно ДКК с микроскоп, но устройството ви е счупено може да пишете в Google диференциален брояч и да броите с програмата на компютъра с клавиатурата.

Selfida 21.11.2020 15:14:11

Съгласна съм с последното твърдение Всички сме или ще бъдем потърпевши След като в далеч по-подготвени държави се при мярката, само това трябва да е показател за глобалата сериозност на положението в момента Иначе, като челно се сблъскаш с проблема, сметките за заплатата при работа в среда на хоум офис стават някак нереални на фона на другите ти повсеместни загуби...

Пламен 20.11.2020 16:43:23

Айде да си разменим доходите за времето на локдауна с уважаемия професор и съм съгласен...през пролетното затваряне два месеца нямах лев доход но си плащах осигуровките...а приказките за социално подпомагане и облекчения са само на приказки...

Венци 19.11.2020 00:50:26

Когато кардиолозите започнат да дават акъл по теми свързани с вирусологията, отпиши я тази медицина, респективно държава.

Гост 19.11.2020 11:19:52

Кардиолозите са най-подготвени за справяне с ковид. Това е истината. Затова навсякъде (и в Европа и щатите) те се включиха първи. Много не си наясно за какво говориш. А теб сме те отписали

Все тая 19.11.2020 09:14:33

А когато нелекар вземе да дава оценки на лекар - отпиши го това общество...


Всичко за коронавируса
Още новини
Безплатни профилактични прегледи за бъбречно-каменна болест в „Пълмед“
31.03.2023 12:10:02

Безплатни профилактични прегледи за бъбречно-каменна болест в „Пълмед“

От 3-ти април до края на месеца екипът на Отделението по урология в УМБАЛ „Пълмед“ об ...

Проф. Каракостов: Здравната вноска трябва да се увеличи двойно
31.03.2023 11:17:23

Проф. Каракостов: Здравната вноска трябва да се увеличи двойно

„Следя темата за здравеопазването в платформите на почти всички политически партии. Много п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...