Петък, 28 Януари 2022
13
окт
 

МЗ възстановява донорската си програма

Събота, 13 Октомври 2018 | 17:57:17 Надежда Ненова


Министерството на здравеопазването (МЗ) ще възстанови донорската си програма. Това обява на извънредна пресконференция днес зам.-министърът д-р Бойко Пенков. Ще бъде направена и пътна карта, благодарение на която да можем спокойно да извършваме

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще възстанови донорската си програма. Това обява на извънредна пресконференция днес зам.-министърът д-р Бойко Пенков.

Ще бъде направена и пътна карта, благодарение на която да можем спокойно да извършваме трансплантации.Търсим партньорство, за да можем да решим проблеми на хората, които за съжаление умират поради липса на органи“, каза д-р Пенков. Той подчерта, че от днес започва Европейската седмица на донорството, но също така днес един млад човек е загинал, очаквайки своя шанс за трансплантация.

29-годишният Адриан Петков, който беше включен в листата от чакащи към Изпълнителната агенция по трансплантации през февруари тази година, е починал в Правителствена болница. Лекуващият лекар на Адриан д-р Георги Хинков уточни, че състоянието му е било много тежко и до този момент е имал няколко контраиндикации за трансплантация. Въпреки това е било уредено приемането му в болница в Рим, където е трябвало да постъпи в сряда и да бъде включен в тамошната листа на чакащи. Осигурен е бил дори транспорта. За съжаление днес състоянието му рязко се е влошило и въпреки усилията на екипа, Адриан е починал.

Д-р Пенков уточни, че страната ни е провела преговори с почти всички трансплантационни центрове в Европа, за да му помогне.  „Много хора не само в България, но и в Европа очакват своя шанс. В началото на 2018 г. 115 държави се присъединиха към една декларация за борба с трафика на органи, така наречения "трансплантационен туризъм“, което кара повечето държави-членки да правят откази за български граждани да получават органи в техни трансплантационни центрове. Това означава, че България трябва задължително да реанимира нейната донорска програма, така че да може да стигнем минимум ниво от 10 донора на милион население, за да можем да получим възможността българите да имат достъп до такъв тип грижа, лечение и да имаме право да ползваме чужди трансплантационни центрове, при положение, че сме достоен член на семейството на „Евротрансплант“.

„Обсъждаме нормативни промени, включително законите във връзка с трансплантациите. В момента Законът за трансплантации на органи, тъкани и клетки е един "тюрлю-гювеч", който обхваща всичко. Една от идеите е да го разделим. Да направим специални текстове, които касаят органната трансплантации и да облекчим подзаконовата нормативна база, така че да улесним максимално работата на колегите в мрежата“, каза още д-р Пенков.

Изпълнителният директор на ИАТ д-р Михаил Христов заяви, че в европейската класация по донорство сме на опашката. „За тази година досега имаме 10 трупни донора. Бъбречните трансплантации от трупен донор са 13, а от жив донор – 3. Сърдечни трансплантации са 4, чернодробните трансплантации от трупен донор – 8, а от жив - 2. За да станем официален член на "Евротрансплант" на нас ни трябват по 10 донора на един милион население, т.е. нужни са ни кръгло 70 донора а ние в момента имаме 10. Миналата година сме имали 17“, каза д-р Христов.

По думите на д-р Христов 16 души към момента чакат за белодробна трансплантация, 1011 за бъбречна,43-ма - за черен дроб, а за сърце - 40. „Водим преговори, доста са напреднали. Подробности няма как да кажа, защото не сме приключили окончателно с тях. Като един много добър вариант, след като имаме застой в отношенията си със страните членки от "Евротрансплант", е у нас да идват специалисти от чужбина и да правят трансплантациите тук. По същото време ще се обучава и наш екип“, каза още д-р Христов. Той допълни, че правителствена болница „Лозенец“ и УМБАЛ „Св. Екатерина“ са лицензирани като центрове за подобни трансплантации.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1#Tn


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Франция: Спор дали неваксинираните да плащат за интензивно лечение
28.01.2022 14:23:01

Франция: Спор дали неваксинираните да плащат за интензивно лечение

Ръководителят на парижката болнична система Assistance Publique – Hôpitaux de Pa ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...