Сряда, 27 Октомври 2021
14
окт
 

Из вестниците: Акад. Митев с обвинения, пореден скандал в МУ, мъж починал заради грешка на ЦСМП

Петък, 14 Октомври 2016 | 15:08:25


„Бившият ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев ще бъд

„Бившият ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев ще бъде обвинен за 5 неизгодни сделки в петък. Той е призован да се яви в столичното следствие към Софийската градска прокуратура на бул. "Монтевидео" с адвокат, за да му бъде повдигнато обвинението“, пише днес „24 часа“.

„То гласи, че като длъжностно лице е сключил неизгодни сделки, с които е ощетил университета в особено големи размери. За подобно престъпление законът предвижда от 1 до 10 г. затвор“, уточнява вестникът.

„Засега от прокуратурата отказват да разкрият кои са 5-те сделки. Разследването срещу бившия ректор започна в края на септември. Тогава срещу него беше образувано досъдебно производство за безстопанственост и престъпление по служба.

Поводът стана одитен доклад на просветното министерство за периода от 1 януари 2014 до 30 юни 2016 г.

При образуване на делото магистратите съобщиха, че разследват бившия ректор за съмнителни хонорари, получени от Митев, жена му, дъщерите му и сестра му, нерегламентирано премахване на стол в университета, злоупотреби с обучение на чуждестранни студенти, екскурзии до екзотични места под формата на командировки, както и купуването на автомобил за 180 хил. лв. със служебни пари“, припомня изданието.

Ежедневниците се спират и на поредния епизод от скандала в университета. „След всички екшъни с преврата в Медицинския университет в София, извършен под охрана на частни гардове и полицаи и с пълни съмнения за незаконност, които ДУМА описа подробно в последните два дни, вчера абсурдът достигна пикова точка, след като председателят на криминално проведеното Общо събрание проф. Генчо Начев вчера прати заповед за освобождаването на ректора проф. Вихра Миланова чрез приближените до бившия ректор Ваньо Митев зам.-ректори проф. Угринов и проф. Петкова. МОН изпрати комисия да проверява на място документите на проведеното ОС, но нито бюлетините, нито протоколите не й бяха дадени, те са отнесени в деня на събранието нанякъде от дясната ръка на проф. Митев - бившия гл. секретар на вуза Алексей Алексеев“, разказва „Дума“.

„Според юристи, следящи екшъна, става дума за агресивно самоуправство и груби закононарушения, които трябва да бъдат отнесени към съда“, допълва вестникът.

Изданията продължават да следят и случая, при който мъж почина, докато линейката търсеше адреса, на който е повикана. „Диспечер от Центъра за спешни повиквания подал грешен адрес на шофьора на линейка, чието закъснение се оказа фатално за мъж, починал от инфаркт на улица в столичния квартал "Изток". Това съобщиха от Министерството на здравеопазването“, пише „Труд“.

„Здравният министър Петър Москов още в сряда заяви, че причината за закъснението на линейката бил сбъркан адрес, но едва в четвъртък стана ясно, че грешката не е на човека, подал сигнала, а на диспечера, който го е приел“, уточнява изданието.

Някои вестници отразяват вчерашното изслушване на министър Москов в здравната комисия във връзка с проблемите около Фонда за лечение на деца. „На високи цени и на странни доставчици е плащал медицински изделия Фондът за лечение на деца при старото си ръководство, обяви пред парламентарната здравна комисия министър Петър Москов.

Той даде няколко примера какво се е случвало до 20 април, когато бе арестуван бившият директор Павел Александров. Например фондът е плащал на болница скъпи медицински изделия по цени, по-високи от 26% от цените, на които самата болница е купувала изделията. Москов не каза името на лечебното заведение, но вероятно става дума за изделия за неврохирургията“, четем в „Сега“.

„Оказало се също, че фондът е превел общо около 1 млн. лв. за 1 г. отново за консумативи на 2 фирми. Те били с общ адрес и с управител гъркиня, родена през 1932 г. Москов отново не спомена за коя болница са осигурявали консумативите тези фирми.

Освен това фондът е плащал пълен размер за медицински изделия дори и за тези консумативи, част от които се покриват от здравната каса, т.е. болницата е получавала пари за едно и също нещо от две места“, изрежда публикацията.

„Министърът обясни, че тази практика е прекратена с новия правилник за работа на фонда, според който, за да получи пари от фонда, болницата трябва да покаже фактура за купуване на медицинско изделие.

Според Москов странностите при купуването на медицински консумативи са дадени на прокуратурата за разследването, след което беше арестуван Павел Александров. Те обаче не бяха сред оповестените от самата прокуратура повдигнати обвинения на бившия директор“, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RHJK


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
До 10 лв. ще е пределната цена за тестове, предоставени от МЗ
27.10.2021 11:55:05

До 10 лв. ще е пределната цена за тестове, предоставени от МЗ

162 са лечебните заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на терито ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...