Вторник, 29 Ноември 2022
22
февр
7
 

Вътрешният министър Младен Маринов:

Не искам да слагаме черен маркер върху лекарското съсловие

Най-голям процент на лица, ползващи пенсия е в Силистра - 28,61%

Петък, 22 Февруари 2019 | 13:32:46
7

„Не искам да слагаме черен маркер върху лекарското съсловие, това са хора, които извършават една благородна професия. Това, че някой от тях в лично качество извършват престъпление, не означава, че всички са престъпници, напротив, лекарите са мног

„Не искам да слагаме черен маркер върху лекарското съсловие, това са хора, които извършават една благородна професия. Това, че някой от тях в лично качество извършват престъпление, не означава, че всички са престъпници, напротив, лекарите са много важна част от нашето общество и ние трябва да ги подкрепяме”. Това каза  министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос за фалшивите ТЕЛК решения.

„Не съм специалист по здравеопазване и по системи, които са свързани със здравеопазването и с осигуряването, но разсъждавайки от нещата, които виждам при нашата работа, смятам, че винаги трябва да има и някакъв външен, извън самата система контрол и то по-скоро да е свързан с отговорността този, който отпуска парите да има възможност да контролира те къде отиват”, обясни Маринов.

„Интересното при всички случаи е, че винаги се явява посредник. Интересно е, че нещата са стигнали до такъв етап, че посредникът реално търси желаещи да получат ТЕЛК, а логиката би следвало да е обратна хората, които имат заболяване трябва да търсят ТЕЛК. Това говори за наистина престъпна схема на организирани групи, които по престъпен начин целят материална облага”, каза вътрешният министър. Не винаги посредниците са лекари или упражняваща лекарска професия, въпрос на ситуация“, каза още Маринов.

„До този момент в МВР не са получавани и няма данни тази престъпна дейност да е свързана с политически сили и с действащи политици. До момента става въпрос за чисто криминални случаи на организирани престъпни групи, които извършват тези престъпления с цел имотни облаги и облаги, които не им се следват. До момента няма връзка между тези престъпления и политически сили и действащи политици”, каза той от трибуната на НС.

Десетте области с най-голям процент на лица, ползващи пенсия са Силистра - 28,61%, Враца - 19,29%, Габрово - 19,02 %, Разград - 18,31%, Монтана - 17,54%, Перник - 16,97, Плевен - 15,96% Кюстендил - 14,89%, София област - 14,75% и Ловеч - 14,52%“, каза Маринов. Той уточни, че е създадена ситуация за оперативната обстановка и разкриване на престъпната дейност. „За целта са проведени 384 беседи, с лица, на които са отпуснати пенсии за инвалидност“, отбеляза вътрешният министър.

 Основните суми за подкуп за решенията на ТЕЛК варират от 600 до 2500 лв., като сумата се определя в зависимост колко човека участват във веригата. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов в отговор на въпрос на депутата от „Обединени патриоти“. „В процеса на работата по тези случаи бяха установени различни суми, които са давани на посредниците. Най-ниската констатирана сума е 200 лв., която е дадена за подкуп. Основните суми варират от 600 до 2500 лв. Сумата е била определяна в зависимост от това колко човека участват в дадената верига и за кого са предназначени сумите“, каза Иванов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към вътрешния министър, за да го увери, че ако действително има намаляване и отсяване на фалшивите ТЕЛК-ове от реалните, ще може да се намери допълнително финансов ресурс, който да подпомогне и пенсионната система. „Това е възможният финансов ресурс, който може да бъде пренасочен при гледането на бюджета за 2020 г.“, каза Цветанов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GbK*

zMNF 23.02.2019 16:39:59

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Гост 22.02.2019 17:13:57

Ченгето се оправдава като ученичка.

Гост 22.02.2019 16:58:35

Партийните плужеци защо не признаят ,че системата на ТЕЛК е нужна и на политическата класа за да прави социалистически подаръци и да купува електорат с добавки и безплатни услуги. Затова и не желаят да правят реформа и там да няма освидетелстване на пенсионери след като е ТРУДОВА ЕКСПЕРТИЗА. Тиквениците определено си милеят за социалистическите постановки и никога няма да видят как това е решено в Германия и да го приложат 1:1. Навиците от соца просто не желаят да изкоренят , защото имат интерес да управляват тълпата

?!? 22.02.2019 16:15:47

То и не всички катаджии казват "И ко праим ся", ама черния маркер отдавна им е драснат, а и не само на тях. Та, в това отношение, какво правите г-н мВР?! Т.е, не е ли удачно първо да си почистите вашето дворче, че тогава да шетате в останалите, иначе е малко кофти ситуацията ала корумпето вика дръжте корумпето!

ОПЛ 22.02.2019 14:57:38

Необходима е промяна на философията на ТЕЛК.Това е трудово-експертна комисия т.е нонсенс е явяването на хора в пенсионна възраст -по на 70 ,80 години на такава .Разрастването като отровна гъба на безсмислените ТЕЛК-ови решения е продукт на държавната политика да се ползват различни социални придобивки САМО ако лицето има процент ТЕЛК Само една малка промяна на закона и около 70 % от решенията ще отпаднат от само себе си -без показни акции и журналистически пушилки .Но от къде да се намерят ДЪРЖАВНИЦИ в нашата страна ?

Гост 23.02.2019 16:46:09

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Гост 22.02.2019 14:27:28

E, ти милиционера вече оплю личните лекари ,че едва ли не те слагали фалшиви диагнози и фабрикували фалшиви ТЕЛКове. А всъщност всяка диагноза от личния лекар се потвърждава с консултации при тесни специалисти, хоспитализации, клиники ,болници, лаборатории, изследвания и тогава стига до ТЕЛК . Но това не сте го учили в милиционерското училище, нито пък има логика в пипето да го проумеете, Камо ли да съберете и анализирате някакви доказателства ,и пак естествено без имена, а просто си обобщавате по стар комунистически обичай


Всичко за коронавируса
Още новини
Обявиха конкурс за директор на „Александровска“ и още две болници
29.11.2022 10:14:16

Обявиха конкурс за директор на „Александровска“ и още две болници

МЗ обяви конкурси за директори на УМБАЛ „Александровска“, на МБАЛ „Христо Ботев ...

Резултатите от ННП „Електронно здравеопазване в България
29.11.2022 09:36:46

Резултатите от ННП „Електронно здравеопазване в България" отчитат в МУ-Пловдив

Резултатите от Националната научна програма „Електронно здравеопазване в България (е-Здраве ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...