Вторник, 30 Ноември 2021
16
септ
5
 

От утре НЗОК ще плаща лекарствата за COVID

Четвъртък, 16 Септември 2021 | 16:23:02
5

От утре НЗОК ще плаща лекарствата за профилактика или предотвратяване на усложнения от COVID, съобщиха от Здравната каса. Фондът публикува актуализиран списък с лекарства, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. В него са отразени включените

От утре НЗОК ще плаща лекарствата за профилактика или предотвратяване на усложнения от COVID, съобщиха от Здравната каса.

Фондът публикува актуализиран списък с лекарства, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. В него са отразени включените в Позитивния лекарствен списък лекарствени продукти за профилактика или предотвратяване на усложненията на острото инфекциозно заболяване COVID-19. В отговор на писмо от НЗОК, до момента са подадени заявления от притежатели на разрешителни за употреба за заплащане на 18 лекарствени продукта.

От МЗ уточняват, че лекарствата са за пациенти с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните. Там ще им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и ще им бъдат направени рентгенови снимки. 

Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. В списъка с безплатни лекарства са включени Cefuroxime, Azithromycin, Levofloxacin, Enoxaparin, Nadroparin, Bromhexine, Budesonide - Inhalation powder, Dexamethasone, Clopidogrel.

От Министерството припомнят, че ще подпомогнат ДКЦ и МЦ, където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия.

Списъка с промените, които влизат в сила от 17 септември 2021 г., можете да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
21Y4

Гост 16.09.2021 20:38:46

Малцина са хората, които търсят или ще търсят помощ в COVID зоните. Поне във всеки провинциален град се знае, че има двама трима лекари, способни и доказали се, че могат да лекуват COVID . Това са предимно пневмофтизиатри или анестезиолози. Плащаш за частен преглед, преглеждат те, назначават ВСИЧКИ необходими изследвания, предписват медикаменти, интересуват се непрекъснато за състоянието на пациентите си и ако не могат да помогнат, им съдействат за хоспитализация. За да оживееш от тази болест никой не жали средства, дори си плащаш и ремдисивира. Тези COVID зони са за отбий номер. Там ще преглеждат неблагонадежни хора - специализанти и медсестри, насила командировани там.

Гост 17.09.2021 09:04:42

Хахахха пнемофтизиатри и анестезиолози във провинциален град ахахаха. Какви смешки. В град под 200 000 няма лекари с такива специалности алооо. Не е сигурно дали и в такива по-големи градове има. Плебсът трябва да е благодарен ако има лични лекари, защото в Царево и Ахтопол няма вече и такива, В Китен май има един и в Созопол 1-2. Толкоз. Пролетариатът ще мре като зелена муха ла й нарка. Да живей Семашко и грижата за селяни и граждани

Гост 16.09.2021 20:20:17

Багата Маркова подаде ли си документите за пенсиониране ?

Гост 16.09.2021 16:59:54

И КОЙ ще ги изписва?

Гост 16.09.2021 20:26:59

По точно как болен пациент от Копривщица ще отиде в Своге-единствената ковидзона в СОфия Област да му изпишат шумно популистки рекламираните 'безплатните' лекарства. Спекулантът Кацаров измисли нещо недоклатено изцяло популистко , корупционно и естествено реално неработещо същество наречно ковидзона (АЙЕЕЕ пачанга) тоест заместител на болница, по-скоро лазарет , където ще дава по 30 000лева месечно за тоя дето духа, след като оряза парите на личните лекари ,където пациентите с пневмония от SARS първо отиват. Евала Кацар ,Евала Стойчо, гола вода си скъпи майстор на пробити кацарски техники. Все едно гледам другаря Бойко Пенков ,същий нищоправец и факир хвърляш прах в очите на глупавото общество, което трябва още да търпи тъпащините и пародията на мерки. Някъде да сте чули подобна практика с лазарети за среднотежки COVID -19 пациенти в ЕС ?!?!?!? Само и само да не бъдат приеман и в болница ,защото няма медицински персонал и ще лъсне голия задник на семашковата колхозност. Затова да направим нещо проформа да кажат ,че правим нещо. Няма и да чуете, тук тулупите само украсяват семашковата 'здравна' система с нови чутовни дела.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Атанасов: Необходими са промени както в регулацията на здравната система, така и в модела на финансирането ѝ
29.11.2021 17:07:50 Надежда Ненова

Д-р Атанасов: Необходими са промени както в регулацията на здравната система, така и в модела на финансирането ѝ

Миналата седмица завършиха преговорите за коалиционно споразумение в областта на здравеопазва ...

Жителите на Бургаска област са предразположени към бъбречно-каменна болест
29.11.2021 16:38:58 Елена Цветкова

Жителите на Бургаска област са предразположени към бъбречно-каменна болест

Д-р Николай Миринчев е специалист-уролог и  завеждащ на отделението  по урология в ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...