Понеделник, 27 Септември 2021
14
авг
1
 

МЗ: Обществената поръчка за Детската болница е съгласувана с Агенцията за обществени поръчки

Сряда, 14 Август 2019 | 13:36:11
1

Във връзка с възраженията от Камарата на архитектите и от Камарата на инженерите по индустриално проектиране срещу обществената поръчка за „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Националн

Във връзка с възраженията от Камарата на архитектите и от Камарата на инженерите по индустриално проектиране срещу обществената поръчка за „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница“ от МЗ отговарят, че поръчката е съобразена изцяло със ЗОП и е съгласувана с Агенцията за обществени поръчки.

„В хода на подготовка на цялостната документация бяха ангажирани водещи педиатри в София и страната – ръководители на клиники и отделения за лечение на деца. МЗ проучи практиката и опита на други държави. От фирмата изпълнител се изисква наличието на опит в изграждането лечебни заведения за болнична помощ, наличие на опитен и доказан екип от специалисти на отделните етапи на проектирането и изграждането“, съобщават от министерството.

МЗ уточнява, че сградата в двора на „Александровска“ болница е обследвана през месец февруари 2019 г. от фирма „Балмер инженеринг“ ООД, а заключението е, че строежът може да бъде завършен след извършване на строително-възстановителни дейности. Препоръчано е да се извърши възстановяване на целостта на сечението на стоманобетоновите елементи и усилване на подовите конструкции и стоманобетонови шайби. В общия разчет за изграждане на лечебното заведение били предвидени и средства за строително-възстановителните дейности. 

Освен това в техническата документация на поръчката било разписано, че отделните части на инвестиционния проект във фаза „Технически проект“ ще бъдат придружени с подробни количествени сметки.

„На всеки етап от изграждането на обекта възложителят ще контролира изпълнението на заданието, в качеството си на инвеститор. МЗ ще обяви и обществена поръчка за осъществяване на строителен надзор по време на строителния процес. Допълнително, поради стратегическия характер на лечебното заведение за страната, екипът на МЗ също ще осъществява оперативен контрол на всеки етап от изграждане на болницата. Съгласно тръжната документация, възложителят няма да приема изготвените от изпълнителя проекти по отделните части на строителството до отстраняване на констатираните недостатъци“, уточняват от министерството. 

В допълнение от МЗ подчертават, че в документацията на поръчката по ЗОП са поставени изисквания към фирмата  изпълнител за съгласуване на визата за проектиране със съответните експлоатационни дружества, за което получава становища и данни за свързване на: вътрешните мрежи и инсталациите на обекта с мрежите на техническата инфраструктура; за източника за водоснабдяване и изясняване на основните и спомагателните инсталации, мястото за заустване на отпадъчните води с посочване на категорията на водоприемника, необходимостта от изграждане на пречиствателни съоръжения и др.; източника за електроснабдяване и необходимостта от изграждане на трансформаторни постове; източника за топлоснабдяване; източника за газоснабдяване и необходимостта от изграждане на газоразпределителни пунктове; връзките с други мрежи на техническата инфраструктура, когато това се налага от спецификата на обекта.

Предвидено е и болницата да бъде оборудвана с високотехнологична медицинска апаратура и обзавеждане, като те не са предмет на настоящата обществена поръчка. Щяла да бъде използвана и наличната годна медицинска апаратура от съществуващите детски отделения към държавните болници. Предстои да бъдат закупени нови апарати за клиниките по образна диагностика, интензивно лечение и спешна помощ, като в това направление ще се кандидатства за финансиране с европейски средства.

„Политиката на Министерството на здравеопазването е в пълна прозрачност и в диалог да се решават проблемите още на етапа на тяхното възникване или идентифициране. Само по този начин може да се постигне краен положителен резултат“, допълват от министерството.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BcF5

Запознат 14.08.2019 15:35:24

От къде ги изкопаха тези "експерти"? Та тая сграда ще си падне сама! Беше негодна още преди 20 години!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Стефан Митев: Най-голямото предизвикателство са комплексните случаи
26.09.2021 12:17:45 Петър Цикалов

Д-р Стефан Митев: Най-голямото предизвикателство са комплексните случаи

Д-р Стефан Митев е лекар по дентална медицина в дентални клиники ЕО Дент, роден през 1987 год ...

Престижна награда за ректора на Медицински университет - Пловдив
26.09.2021 11:33:34

Престижна награда за ректора на Медицински университет - Пловдив

Престижната награда "Проф. К. Чилов" получи ректора на Медицински университет - Пловдив проф. д-р ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...