Вторник, 29 Ноември 2022
09
авг
11
 

Д-р Меджидиев: Не съм в Министерството да критикувам, а да надграждам

Вторник, 09 Август 2022 | 20:28:22
11

„Поради краткия мандат основната цел на служебното правителство и на МЗ е да създадем комфорт, да подобрим състоянието на здравната система в момента. Тъй като заварих системата в такъв момент, в който имаше покачване на заболеваемостта от COVID,

„Поради краткия мандат основната цел на служебното правителство и на МЗ е да създадем комфорт, да подобрим състоянието на здравната система в момента. Тъй като заварих системата в такъв момент, в който имаше покачване на заболеваемостта от COVID, основната ни насоченост в момента е справяне с тази вълна. И не само справянето с вълната, а и подготвяне на здравната система за евентуални по-сериозни такива“. Това каза служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев пред bTV.  

Той допълни, че е убеден, че дори да има по-сериозна COVID-вълна, тя няма да бъде с тежестта на предходните. „Затова се стремим да подготвим здравната система. От 7 дни съм министър на здравеопазването, денонощно работим за подготовка на лечебните заведения. Осигуряваме интензивни легла, осигуряваме сигурен прием на болни, ако се наложи такъв, така че населението да бъде максимално разтоварено и това напрежение, което се създаваше, хората да не мислят за този проблем, той е наш ангажимент. Откакто сме поели МЗ веднага първата ни мярка беше за постоянен телефон за връзка директно с мен, ако не хоспитализиран човек“, каза още здравният министър.

По думите на д- Меджидиев откакто е влязъл новия кабинет денонощно се следи ситуацията, а всяка сутрин в 9 часа се получава репорт от Бърза помощ дали има върнат пациент в болница.

По отношение на измененията в заповедта на Министерството за COVID-мерките министърът уточни, че е предприел по-различен подход и са направени корекции в Пандемичния план на последното редовно правителство. „Реших да събера екипа от специалисти лично в моя кабинет, вече имаме три такива сбирки за 6 дни, епидемиолози, инфекционисти, РЗИ, Бърза помощ, включително и хора от бизнеса – от всички сфери, и да разглеждаме мерките така, както е правилно да се налагат. В момента се намираме в плато, дори мога да кажа, че леко влизаме в низходяща част. Основният критерий, по който ние реагираме е натовареността на болничната система. В момента натовареността на болничната система е – до 9% заети неинтензивни легла и около 5,2% от интензивните легла, което предоставя възможност ние да реагираме. В днешната заповед премахваме маските в обществени сгради и закрити помещения – корекцията, която нанасяме от предишната заповед. Корекциите в тези заповеди вече ще се нанасят ежеседмично, тъй като регулярно тези експерти ще се събират всяка седмица и ще разглеждат ситуацията. Силно се надявам, че през другата седмица още повече ще постигнем разхлабване на мерките и възможност на хората да могат да живеят нормално, да упражняват професиите си. Оттам да не страдат бизнеса и цялата държава, тъй като аз съм убеден и екипът ни вече е убеден, че и ние сме подсигурили варианта, в който, ако се наложи ние да реагираме. Слава Богу при тази вълна, другото, което се съобразяваме, имаме мутация на вируса. При всяка вълна вече виждаме различна заболеваемост, различна тежест на заболеваемостта. При всяка вълна трябва да бъдем флексабилни и да взимаме подходящите мерки“, каза д-р Меджидиев.

Той съобщи, че от днес Министерство на здравеопазването пуска в обръщение постепенно един голям ресурс от безплатни антигени тестове, а от утре се дава възможност на хората масово, където пожелаят да се ваксинират. „От понеделник се пуска електронно направление на общопрактикуващите лекари за безплатни тестове – те ще могат спокойно да насочват, РЗИ-тата – във всички РЗИ-тата ще се разполага с такива безплатни тестове без направления. Хората ще могат да ходят да си ги правят. Отделно пускаме мобилни групи от областните и общинските болници, които от утре стартират в 7 области на страната, в които екипи от лекар и лаборант или лекари и медицинска сестра ще посещават труднодостъпните и отдалечените региони да тестват желаещите и да ваксинират всеки, който желае да бъде ваксиниран“, каза д-р Меджидиев и допълни, че се възстановяват парите, които се изплащаха на лекарите за ваксинации. Обсъден е и вариант за работа в интензивно отделение при COVID вълна да бъдат възстанови и добавките за медиците. „Има и други механизми на стимулация. Може да се коментира за увеличение на клиничните пътеки, които са за лечение на болни с COVID, при което по същия начин се стимулира персонала да подсигурява тези хора и да им оказва адекватно и качествено лечение“, каза той.

На днешния Експертен съвет пък е била обсъдена темата за намаляване на карантината, като ако в следващите дни започне да намалява броя на заболелите, тя ще бъде намалена. „За ваксинираните хора карантината ще бъде 5 или 7 дни, след което да ги освобождаваме тотално от изолация и карантина. Дори смятаме и за неваксинираните да намалим карантината на 7 дни, като съответно се правят два последователни антигенни теста и ако антигенния тест покаже на тези хора, че те са отрицателни свободно могат да бъдат от изолация и от карантина, тъй като при наличие на отрицателен антигенен тест този човек неразпространява инфекцията. Дори да има положителен ПСР той, ако има отрицателен антигенен тест не разпространява инфекцията и това ще ни даде възможност да помогнем на тези хора да се върнат по работните си места и съответно по този начин да помогнем и на бизнеса и на цялата икономика на държавата. Това е концепцията ни. Идеята ни е да разтоварим максимално хората“, уточни д-р Меджидиев.

Още тази вечер в София ще бъдат разпределени екипите на Бърза помощ. Ще има екипи, разположени в Люлин, екипи, разположени в Овча купел, в различните точки на София, в Пета градска болница, в УМБАЛ „Света Анна” и в централната част на София. Д-р Меджидиев подчерта, че целта на разпределението е да се намали времето на пристигане на екипа на адрес.

Здравният министър коментира и останалите приоритети в Министерството като подчерта, че няма никакво намерение да сменя директори на болници, които си вършат и изпълняват задълженията качествено. „Целта е синхронизация и добра работа с тях. С проф. Сербезова си предадохме кабинета по един много добър начин – тя ми представи един план за това, което са свършили. Всички започнати инициативи от предишното правителство гарантирам, че ще бъдат продължени и завършени, ако успеем в този мандат, особено по плана за възстановяване. Убеден съм, че плана за възстановяване до 30 август – 15 септември ние ще успеем повечето проекти да ги завършим в готов вид, така че да се получи субсидия за тях. При всички положения всеки един министър има някакви специфични негови виждания, но аз не съм тук да критикувам – аз съм тук да надграждам“, завърши д-р Меджидиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GN#U

Гост 10.08.2022 14:26:29

Суетен дребен чичка с идеи за величие и реформи (на които с личностовите си дефекти не е способен дори да е редовен здравен министър с 20 годишен мандат)

Един 10.08.2022 13:34:08

Този министър започна с правилни решения за тестовете и ваксините.

Гост 10.08.2022 13:19:12

Да надграждаш л@йната изсрани от Сърбигъзова е много специална стратегия :)

Гост 10.08.2022 10:16:32

Добре е, че пуснахте безплатни Аг тестове. Така ще стане по-ясно колко реално са болните.

Биби 10.08.2022 08:43:41

Спрете фиктивните КП и ЗОЛ ще има пари много, много. Липсва контрол и компетентни контрольори в НЗОК и РЗОК за каква реформа става въпрос. Там трябва да се насочат действията.

Гост 10.08.2022 14:23:40

Така е - спрете всякакви плащания на медиците от НЗОК и плебсът да си плаща кеш. Необходима е ТОЧНО ТАЗИ реформа .Така никой няма да ви граби скапаната НЗОК ,,тя ще е като цвете в саксия с вашите задължителни здравни вноски, а вие ще си плащате справедливо на докторите КЕШ. Амин дай Боже. аре със здраве, и знаете за супата.

Гост 10.08.2022 11:19:34

Те контрольорите вече са повече от работещите. Не можем да си вършим работата от навлеци дето ти дишат във врата.

Гост 10.08.2022 08:23:24

Нищо не можеш да надградиш със дегенерати, като Златанов и Чорбанова.

Гост 10.08.2022 13:36:14

Златанов и Чорбанова не са негов избор, те са му натресени от зеления чорап.

Гост 10.08.2022 00:40:58

Ще надградиш, при това много

Куку 09.08.2022 21:56:22

Тотално луд


Всичко за коронавируса
Още новини
Обявиха конкурс за директор на „Александровска“ и още две болници
29.11.2022 10:14:16

Обявиха конкурс за директор на „Александровска“ и още две болници

МЗ обяви конкурси за директори на УМБАЛ „Александровска“, на МБАЛ „Христо Ботев ...

Резултатите от ННП „Електронно здравеопазване в България
29.11.2022 09:36:46

Резултатите от ННП „Електронно здравеопазване в България" отчитат в МУ-Пловдив

Резултатите от Националната научна програма „Електронно здравеопазване в България (е-Здраве ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...