Петък, 31 Март 2023
15
ноем
3
 

Д-р Златанов: Приехме методиката на БЛС за разпределяне на икономии

Още днес изпращаме на съсловните организации проектите на НРД 2023-2025, каза председателят на Надзора на НЗОК

Вторник, 15 Ноември 2022 | 16:09:12 Надежда Ненова
3

„Приехме Методиката за разпределението на икономиите от средствата за здравноосигурителни плащания и средствата от резерва на бюджета на НЗОК, предложена от Българския лекарски съюз, с дебати, коментари и корекции, и предстои да им я изпратим за

„Приехме Методиката за разпределението на икономиите от средствата за здравноосигурителни плащания и средствата от резерва на бюджета на НЗОК, предложена от Българския лекарски съюз, с дебати, коментари и корекции, и предстои да им я изпратим за съгласуване.“

Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов след днешното заседание на Надзора.

Той уточни, че част от корекциите е премахването на коефициента за допълнително плащане на лица над 18 години. „Премахнахме възрастовите ограничения, повишихме някои коефициенти, като например за извършване на профилактични прегледи за деца, бременни и поставяне на ваксини. С остатъчните средства няма да бъде увеличена капитацията, а ще бъдат разпределени според броя на пациентите в листите на общопрактикуващите лекари. Няма големи промени в сравнение с миналогодишната методика“, допълни още д-р Златанов.  

По отношение на болничната помощ той заяви, че е справедливо да се дадат средства за лечебните заведения, които са работили, поддържали са интензивни структури, които са лекували и COVID в началото на годината. „Разходите често излизаха извън цените на клиничните пътеки. Икономисаните средства трябва да се дадат на лечебни заведения по критерия преминал пациент и най-вече на тези, които са лекували COVID“, категоричен беше д-р Златанов.

Той съобщи, че за днес в 11 часа е била насрочена среща с Лекарския съюз, на която да бъдат обсъдени преговорите за НРД 2023-2025, както и Методиката за икономиите. „За съжаление БЛС не се явиха на срещата от 11 часа и не ни уведомиха, че няма да го направят. Надзорният съвет в пълен състав ги чакаше. Готови сме да говорим с всички страни, които смятат, че са засегнати“, каза д-р Златанов.

„Надзорният съвет обаче трябва да продължи работата си, затова възложихме на проф. Салчев да им изпрати ново писмо, с което да ги покани отново“, каза pредставителят на пациентските организации адв. Андрей Дамянов по повод несъстоялата се среща. 

Според д-р Златанов още днес ще бъдат изпратени на съсловните организации проектите за НРД за медицински дейности и на НРД за дентални дейности за следващия тригодишен период. „Има две възможности. Едната е да се преговаря по текстовете в момента и след приемането на новия бюджет да се преговаря за цени и обеми, а втората – НРД да се подпише следващата година след приемане на бюджета. И двата варианта са възможни“, каза д-р Златанов. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eRrn

Депутат 30.11.2022 13:46:25

Ало, въоръженият с невежество льольо, как да вземем 7 млрд.лв. от хората, за ги дадем на теб, ако не със закон? Ами излез на частна практика и си готов, парламент и бюджет в НЗОК посмъртно няма да ти трябват. Аман от глупци.

Гост 15.11.2022 16:43:50

БЛС се самоизолират, бягайки от преговори.

БЛС-Въоръжено Крило 16.11.2022 15:33:36

Какви преговори бе ?!?!? Бюджетът за здравеопазване е фиксирана сума гласувана от тъпаци в Парламента за една уж независима институция като НЗОК ,след това пльосната на БЛС за одобрение. Какви преговори, а? Лекарите в България са поставени пред свършен факт ,не остойностен труд и ФИКСИРАН НЕПРОМЕНИМ бюджет за годината .Какви преговори за нещо предварително прието и не подлежащо на промени ? Докога ще се лъже за преговори за НРД ?!?! Няма такива преговори ,а вината на УС на БСЛ е че въобще работи с НЗОК ,а не призове всички лекари да си анулират договорите с НЗОК и да си работят частна лекарска практика. Това заслужавате и това ще ви дойде на глупавите глави. Само още няколко 2-3-4 години....


Всичко за коронавируса
Още новини
Шестте медицински хеликоптера ще струват около 113 млн. лв.
30.03.2023 18:13:24

Шестте медицински хеликоптера ще струват около 113 млн. лв.

След приключване на процедурата по договаряне без предварително обявление, на 27.03.2023 г. между ...

НЗОК кани БФС на среща утре
30.03.2023 18:01:42

НЗОК кани БФС на среща утре

НЗОК кани Българския фармацевтичен съюз на среща, на която да бъдат обсъдени предложенията на НЗО ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...