Понеделник, 17 Януари 2022
26
юли
3
 

Д-р Стоян Борисов: Трябват повече средства в здравеопазването, за да стане реформата

Първо въвеждане на здравно-информационна система и остойностяване на труда, после промяна на системата

Петък, 26 Юли 2019 | 16:02:00
3

„Българският лекарски съюз (БЛС) е силно обезпокоен от предложената от Министерството на здравеопазването (МЗ) концепция за здравеопазването. Прави впечатление, че преди 8 месеца, когато за първи път се предлагаше концепция, тогава везните наклан

„Българският лекарски съюз (БЛС) е силно обезпокоен от предложената от Министерството на здравеопазването (МЗ) концепция за здравеопазването. Прави впечатление, че преди 8 месеца, когато за първи път се предлагаше концепция, тогава везните накланяха към другия модел, а именно да остане НЗОК и с надграждане с допълнителен пакет от здравно-осигурителни фондове. Ние смятаме, че това е по-приемливият вариант“, каза д-р Стоян Борисов – главен секретар на БЛС в студиото на телевизия „Европа“.

Той допълни, че тази концепция на МЗ коренно променя нещата. От БЛС смятат, че е трябвало да се направи подробен анализ за това какви са причините здравеопазването да стигне до това положение.

„Ние смятаме, че не са изчерпани възможностите на тази система, за да се премине към пълна демонополизация и прехвърляне на едни средства от порядъка на над 4 млрд. лв. в частни здравно-осигурителни фондове. Ние смятаме, че със същите средства не би могла да стане тази реформа, която се замисля. При всички положения трябва да има надграждане и да влязат повече средства в здравеопазването“, обясни д-р Борисов.

Той даде пример с Германия, където се отделят 11% от Брутния вътрешен продукт (БВП) за здравеопазване, а в Холандия – 10%. У нас за целта се отделят около 4,2% от БВП. Средно за ЕС около 9% от БВП отиват за здравната система.

„Ние разполагаме с по-ниски данни – около 7% от БВП в страните в ЕС се отделят за здравеопазване. Така че ако се отделят 7% от БВП за здравеопазване и приемем, че около 100 млрд. лв. е бюджетът на страната ни, това означава, че трябва да се осигурят около 7 млрд. лв. за здравната ни система. А те са общо 4,4 млрд. лв. Затова има доплащане от страна на пациентите от около 45%. Тук говорим за хронично недофинансиране на системата“, допълни главният секретар на БЛС.

Освен това той напомни, че здравната вноска в Германия е 14,5%, а при нас е 8%. У нас неосигурените са над 1 млн. души. От МЗ не дават отговор кой ще ги осигурява, както и какво ще се случи с тези категории българи, които се осигуряват от държавата – деца, пенсионери, бременни, военни и т.н.

„Друго много по-важно в момента е, че се говори, че пациентът ще има право да избере лекар и лечебно заведение, но може да се окаже, че фондът, в който е този пациент, няма подписан договор с тази болница. Ние категорично не сме съгласни с това лекарите в доболничната помощ сами да се договарят с такива мощни структури, каквито ще бъдат фондовете. Те ще разполагат със суми от порядъка на 500 млн. лв., до  1 млрд. лв. Също така, не сме съгласни и болниците сами да се договарят с тези структури, защото на някои от по-малките лечебни заведения ще им бъдат извивани ръцете да подписват договори с по-неблагоприятни условия.  Говори се, че всеки фонд ще има собствени ставки и цени. Изключва се БЛС от преговорния процес, за което сме категорично против. Искаме да участваме в рамково споразумение, където да има минимум цени, от които фондовете да не могат да падат, за да бъдем в защита на колегите, защото все пак ние сме професионален съюз“, обясни д-р Борисов.

БЛС предлага, преди да се правят каквито и да било опити за промяна на здравната система, да се въведат национална здравно-информационна система и здравно досие на всеки пациент. Второ – да се направи реално остойностяване на труда на медицинските специалисти. Трето – основният пакет да остане с финансиране от тези средства, събрани от 8% здравна вноска, които са до момента, но да бъде по-малък. В него да влизат основните и тежки заболявания – раждания, инфаркт, инсулт, рак, пострадали от катастрофи и др. По-леките заболявания да минат за финансиране в допълнителен пакет, който ще се доплаща.

„Тези хора, които имат средства, могат да плащат кеш, други – могат да си направят доброволно допълнително застраховане. Така ще има повече средства за по-малко дейности, които ще се заплащат по-добре. Ние гледаме за това да има надграждане и да влизат повече средства в здравеопазването, съответно да се повишат и заплатите на всички специалисти, работещи в системата“, обясни главният секретар на БЛС.

 

 Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZxVb

ЛЕКАР с бейзболна шапка 29.07.2019 11:37:41

До тези с калпаците 1. Въпрос "Кои трябва да извърши остойностяването на здравните грижи?- Отговор – „БЛС.“ 2. Въпрос "Защо БЛС тогава не иска да го направи?"- Отговор – „Защото тогава ще трябва да се наруши благоденствието и комфорта на частните болници, които са се залепили КАТО МОКРА ФЛАНЕЛКА до много по-скъпо платените клинични пътеки. " 3. Въпрос "Кога ще се извърши остойностяването на здравните грижи у нас? - Отговорът се чака от радио Ереван

Гост 27.07.2019 15:17:27

Абе 100 пъти ви се каза ,че няма кой как практически да предложи по-малко заплащане на лекаря в България и те пак ми говорят за ниско заплащане. Ами като един фонд предложи още по-ниско заплащане ЛЕКАРЯТ ОТИВА ИЗЦЯЛО НА КЕШОВИ ПЛАЩАНИЯ директно от пациента. Просто пациентите ще губят от това , не лекарите. А да видим къде ще намерят лекари готови на и без това ниското заплащане на НЗОК днес. И най-вече с реално остойностяване няма как технически да има ниско заплащане на лекаря. Това 100 пъти се каза вече - цените на НЗОК са просто случайни числа не идващи отникъде като реална оценка. Затова са ниски и могат да бъдат хвърлени така в пространството заради гнусната роля и диктат на НЗОК от позицията на монополист-монопсист бетонирана от наглата политическата класа комуняги 19 години управлението

Гост 26.07.2019 16:37:50

не знаех че в групата на тежките заболявания влизат и ражданията.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти
17.01.2022 17:16:10

МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти

Във връзка със започването на Програма за набиране на медицински специалисти ръководството на МБА ...

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон
17.01.2022 16:51:23

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон

Завръщането на грипния вирус може да се окаже началото на необичайно дълъг грипен сезон, който мо ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...