Вторник, 26 Октомври 2021
21
юли
23
 

След срещата при министър Кацаров

Д-р Данов: Удовлетворени сме, че отпаднаха съмненията за злоупотреби в "Пирогов" (Обновена)

Обединихме се около необходимостта от здравна реформа, която да намали възможността за такива недоразумения и обвинения към лекарите, каза д-р Маджаров

Сряда, 21 Юли 2021 | 16:31:41
23

„И двете страни изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение. На второ място - установените от НЗОК административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи. Имаме уверението от новото ръ

„И двете страни изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение. На второ място - установените от НЗОК административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи. Имаме уверението от новото ръководство на „Пирогов“, че са обжалвани. Това в никакъв случай не вменява вина на лекарите от „Пирогов“ преди произнасяне на компетентните органи. На трето място – имаме доверие на всички лекари от „Пирогов“, имали сме и продължаваме да имаме. Това е съвместна декларация от МЗ, БЛС и колегите от „Пирогов“ и се обединяваме около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможността за такива недоразумения и обвинения към лекарите, за да  осигури адекватно и добро лечение на пациентите“. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров след съвместната срещу между служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, Лекарския съюз и медиците от „Пирогов“.

„Крайно време беше да се направи среща между министъра и медиците от „Пирогов“, за да се намали напрежението. На всички е ясно, че 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината, а по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна. Съгласихме се, че около някои неща има неяснота, съгласихме се, че и някои неща не бива да се премълчават. Тънка е струната, по която вървим. Имаше много нерви и много ситуации, в които в крайна сметка останаха наранени добре работещи професионалисти. Ясно е, че те са лекували и продължават да лекуват“, каза още д-р Маджаров.  

„Ние сме удовлетворени от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани, за някакви нарочни злоупотреби. Съгласихме се, че не бива да има такъв тон и да се слиза на такова ниво“, коментира и д-р Камен Данов от „Пирогов“.

Той съобщи, че ще занесе споразумението на колегите си в лечебното заведение. „Предложихме му (на министъра, б. р.) да се промени системата на клиничните пътеки, така че всяка дейност да бъде остойностена“, допълни той.

„Много беше важно, че се осъществи тази среща. Това беше откровен разговор между представители на медиците от „Пирогов“, здравното министерство и Лекарския съюз. Даже тази среща можеше да се направи една идея по-рано, за да може да се успокоят най-вече медиците от „Пирогов“, защото усетихме у тях обида от отношението към тях. Идеята на срещата беше да не остава съмнение, че лекарите трябва да вършат основно своята лекарска работа и не да ги оценяваме ние, а пациентите. Важно е пациентите да имат доверие в тях и за нас това е достатъчно“, посочи от своя страна зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

„Някои от представените днес предложения са част от една бъдеща реформа, защото за всички е видно, че такава е необходима. При тази пандемия обаче се видя, че при наличието на една или две пътеки, остават луфтове в законодателството и възможно да се помисли за нови пътеки за лечение от последствията от COVID. Лекарят не е администратор и други структури трябва да се занимават с тях. Реформата трябва да е свързана с това да се освободи цялото време на лекарите. Тя обаче трябва да се направи в пакет, а не парче по парче“, каза още зам.-министърът.

По отношение на освобождаването на проф. Асен Балтов д-р Златанов заяви, че тази тема не е била обсъждана на срещата, тъй като всеки министър може да избере сам екипа си.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
V5R6

ДР ХАУС 25.07.2021 23:51:47

ДАНОВ Е ТЪПАНАР! НЯМА НИКАКВИ СЪМНЕНИЯ, ЧЕ БАЛТОВ И ЕДИН ШЕФ НА КЛИНИКА СА КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ! ТОВА НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ ВСИЧКИ В ПИРОГОВ СА ТАКИВА! БАЛТОВ СЕ КРИЕ ЗАД ПИРОГОВ КАТО ЖИВ ЩИТ, ЖАЛЪК НЕЩАСТНИК, КОЙТО НИКОГА НЕ Е БИЛ МЪЖ, МИЖИТУРКА ЦЯЛ ЖИВОТ...

Другарю Хаус 26.07.2021 12:21:16

Няма никакви съмнения, че ти си безработен ИДИОТ с достатъчно време за да спамиш едно и също под всяка новина. Почти сигурно си тежък некадърник, който избива комплекси. Писането с главни букви издава комплексарщината на дребната ти душа, да знаеш

ДР ХАУС 27.07.2021 16:00:52

Дали пиша с главни или малки букви може да е проблем само за тъпанар като тебе! Като се изучиш и специализираш като мене, поне лекар да си, ще даваш на другите определения дали са некадърници! Утре може да опреш до мене да те лекувам, помияр неблагодарен?!

ДР ХАУС 24.07.2021 11:56:33

ДОКОГА ДРЕБНОТО ЧОВЕЧЕ АФ ФЕЛДШЕР СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ ЩЕ СЕ ПРАВИ НА ДИРЕКТОР В ОНКОЛОГИЯТА???? МОЖЕ ЛИ ЕДНО ГИНЕКОЛОГЧЕ ДА УПРАВЛЯВА УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА ПО ОНКОЛОГИЯ, НЕ МУ ЛИ Е НЕУДОБНО ОНЕ МАЛКО КАТО СЕДИ С ДОЦЕНТИ И ПРОФЕСОРИ ОНКОЛОЗИ ДА ИМ СЕ ПРАВИ НА НАЧАЛНИК? БЕЗОЧЛИВО И НАХАЛНО МАЛКО ЧОВЕЧЕ!

Знаещ4 22.07.2021 09:38:19

Абе,защо след като влязат в съда/нали ще жалят резултатите от проверката на касата/ не разпитат под клетва пациентите,какво реално се е случило-били ли са в болницата,за колко време и т.н.Всички МБАЛ отчитат фалшива дейност,защото иначе няма заплати.Питам как така директорите с огромни заплати,а на редовия персонал обидно ниски?Балтов,стига си ревал,иди си с мир и достойнство!Пирогов може без теб,а ти нали си ортопед-ходи да ковеш стави в някоя МБАЛ за 1000лв.заплата.ГЕРБ вече не са на власт,така че време е за нов директор

Гост 22.07.2021 09:32:32

Крадци , при това некадърни . Ще оправят здравеопазването , когато върнат рушветите дето са вземали десетки години - демек НИКОГА .Не искат и не могат .Само дъвки и балончета , цирк на дърдоренето и крадене.

Гост 22.07.2021 08:18:13

Дечка, ако се извърши истинска проверка за пет години назад на "Иван Рилски", какво правим? Харчи си пенсийката, заграбеното, наглеждай си имотите по света и у нас и си трайкай.

Гост 22.07.2021 07:39:27

Дечо е вечният кандидат, но прозрачен с всичките си далавери и зависимости. Аман от създателите на бардака

запознат 22.07.2021 06:11:31

Дечо не е направил нищо друго освен отново да се самопредложи за министър и ако не стане да е поне директор на болница! Аман от корумпирани пенсионери!!! Оплю предишните управляващи, които го избраха за управител на касата, там разбира се освен много прикаски нищо не направи, освен да изкара някой лев за себе си! На никого нищо не е нахакал в това платено интервю, защото събитията го изпревариха....хахаха..... Язък за барута....

https://www.youtube.com/watch?v=EeTXKxFVwaA 21.07.2021 21:12:38

Хайде, и Дечо Дечев се произнесе...след -41 минута във видеото.

Гост 21.07.2021 22:34:02

Дечо е класи над Салчев. Вчера Салчев мънкяше като девица пред Миролюба Бенатова. По всяка вероятност Орденоносецът си отива от август.

ТОРБАЛАН 21.07.2021 22:27:33

Дечо им го нахака с 200 км На Балтов и бившия министър тинка. Удри!!!

Стойко 21.07.2021 20:58:57

Нечистоплътни адвокати изкарват черното бяло и ще ги оправдават!Ето къде е корупцията!За фалшива дейност затвор !

Гост 21.07.2021 18:52:14

Стойчо да си спаси дупнишкото дупе даде назад. Надписват като луди и не били крадци,. Е, Маджаров спечели индулгенция за господаря Тиков. Тоя Данов и другият Атанасов имат съмнителни познания По медицина.

Данчо 24.07.2021 23:21:31

Стефчо, пиши си името. На батко фелдшерчето ще си позволява да коментира Атанасов...

Косьо Чернев 21.07.2021 18:45:21

Данов, сърбал съм ти попарата, голямо леке си.

Данчо 24.07.2021 23:18:32

Косьо, и ти си си намерил майстора най-накрая! Дай координати да почерпя човека, има една голяма почерпка щом е притеснил най-незнаещото и най-неможещото докторче/професорче!

Гост 21.07.2021 17:33:15

Д-р Камен Данов е наивник, ако се надява точно Кацаров да има желание да промени системата на клиничните пътеки, така че всяка дейност да бъде остойностена. Неслучайно завъртяха в публичното пространство, че здравната ни система била на такова ниво (високоефективно според манипулациите им?!), че може да мине и без "Пирогов" като ключова. Мераклиите, бъдещи приватизатори, задават подвеждащи въпроси: Защо да не се приватизира "Пирогов"? Холандски модел, приватизации на лечебни заведения, здравни застрахователи и т.н.

СБАЛНП 24.07.2021 23:29:14

И те това са му обяснили, че е много наивен да работи с истински пациенти в Пирогов, след като може да пише кротко листи в някоя кокетна болничка за 5 пъти повече пари. До 3 месеца всички специалисти ще попълнят необходимите кадри в новата сграда. Просто никой не очакваше, че пироговци толкова упорито искат да работят вместо да пишат!

Гост 21.07.2021 17:09:29

Нека кражбите повсеместно започнат сега! После пак ще си се извиняваме прегръщаме. Гнусна мафиотска измет, нямате наяждане. Една проверка на проверката ще покаже такива неща, че всички ще останат в потрес от кражбите и злоупотребите с лични данни.

гост 21.07.2021 18:14:22

И кой ще направи проверка на проверката?

Гост 21.07.2021 19:09:07

Айдучето Маджаров и Кацаров нали това са се договаряли - да има проверка на проверката. Вероятно ще я прави ИАМН.

агент-провокатор 22.07.2021 00:28:47

а НЦОЗА?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите
25.10.2021 18:06:05 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net Д-р Маджаров ...

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск
25.10.2021 17:39:35

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск

От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват незабавно да им бъдат предоставени разчети за разпред ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...