Понеделник, 20 Септември 2021
02
окт
9
 

Проф. Асен Балтов:

„Пирогов“ е институция – спасявала е хиляди животи и ще продължи да го прави

Като лекар разбирам протеста, но като директор трябваше да взема мерки

Понеделник, 02 Октомври 2017 | 12:43:48
9

„Пирогов“ е институция – спасявала е хиляди животи и ще продължи да го прави“. В това бе категоричен проф. Асен Балтов. Директорът на спешния институт гостува в сутрешните блокове на две национални телевизии, където коментира ка

„Пирогов“ е институция – спасявала е хиляди животи и ще продължи да го прави“. В това бе категоричен проф. Асен Балтов. Директорът на спешния институт гостува в сутрешните блокове на две национални телевизии, където коментира както случая с пациента Спас Добрев, така и проблемите в болницата като цяло.

Проф. Балтов коментира конкретно и протеста от петък на лекари от „Пирогов“, които определиха скорошното уволнение на техни колеги като несправедливо. Припомняме, става въпрос за уволнението на дежурния екип, отказал хоспитализация на пациента Спас Добрев, който впоследствие почина в друго лечебно заведение. „Аз като лекар също бих постъпил като тях, бих се застъпил за колегите. Но като директор на тази болница съм длъжен да взема сериозни мерки, за да може хората да знаят, че това нещо не трябва да се повтаря“, заяви той в ефира на БНТ. Той припомни, че по случая е извършена вътрешна проверка, независима от одитната, и тя е показала, че става дума за сериозно нарушение, което не оправдава лекарите. Проф. Балтов обясни, че въпреки че пациентът е бил в тежко състояние, той не е бил вписан в информационната система на болницата, както и не е бил изследван. Според него той е трябвало да бъде приет в противошокова зала. Проф. Балтов беше категоричен, че пациенти в подобно състояние не следва да бъдат връщани, както е станало в случая.

Той обаче предупреди, че в момента има своеобразно охулване на болницата, което не е в помощ нито на лекарите, нито на пациентите. „В момента се охулва „Пирогов“, утре може да е друга болница“, изтъкна проф. Балтов, като подчерта, че „Пирогов“ е институция, която е спасила хиляди човешки животи и продължава да го прави. По думите му подобни твърдения създават като цяло недоверие между лекари и пациенти.

Проф. Балтов информира, че системата на триажа вече работи в „Пирогов“. Идеята е да няма пропуски като този случаи с незаписването на пациент в системата и всеки, който влиза през спешния портал, да бъде регистриран и пренасочван към съответните кабинети, разясни той.

Проф. Балтов съобщи още, че от началото на годината през „Пирогов“ са преминали 250 000 пациенти, от които хоспитализирани са 23 000. Според него спешната помощ у нас е недофинансирана. В тази връзка той коментира, че спешните пациенти не са толкова желани от останалите болници, защото от една страна са „трудоемки“, а от друга -  слабо заплатени.

От думите му стана ясно, че към момента задълженията на лечебното заведение възлизат на 20 млн. лв., от които 17 са просрочени. Проф. Балтов обясни тези дългове  основно с недофинансирането от страна на НЗОК, което пречи за финансовото стабилизиране на болницата въпреки предприетите мерки в тази насока. Той не пропусна да отбележи, че в определен месец лимитът на „Пирогов“ е бил изключително намален, което също е повлияло негативно на болницата.

Пред bTV проф. Балтов коментира и кадровия ресурс, с който разполага болницата. „Пирогов е една голяма структура. Аз я заварих с 2600 щатни бройки, в момента хората, които работят, са 2140 -  много от тях са в пенсионна възраст. След решение на борда ние започнахме да освобождаваме постепенно хората, които са пенсионирани и хората, които предстои да се пенсионират“, заяви той, като уточни, че промените са съобразени с медицинските стандарти. „Трябва да дадем път и на младите хора. Тези хора трябва да разберат, че нещо се случва и че имаме нужда от „свежа кръв“, която да влезе и да покаже какво може“, допълни той.

С решението на борда той обясни и прекратяването на договора на проф. Милан Миланов. Проф. Балтов коментира и работата на неговия племенник и предишен директор на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов, който продължи работата си в централната реанимация на болницата, с думите, че няма никакви забележки към нея.

Директорът на „Пирогов“ отрече информацията нощните дежурства в болницата да се поемат само от специализанти. „Това не е вярно“, категоричен бе той и поясни, че специализантът няма право да е самостоятелен в кабинета, както и че винаги има ментор, пред който е длъжен да докладва случаите.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1usr

един 03.10.2017 17:20:32

Милан е повече от деструктивен елемент, той владее изкусно интригата,манипулацията, скалъпването на изрази, в които до средата говори,например, как Москов е много добър министър, а накрая казва точно противоположното.Т.е. на всички страни е угоден, ако министъра го чете - о.к., ако го чете другата страна - пак е о.к. А колко партии смени - три,четири,колко? Морално падение!А колко прекрасни лекари си отидоха заради него - начело с проф.Бранков. Ами целият екип на инвазивната кардиология и да не продължавам със списъка. Защото му се опълчваха и не бяха послушковци.Професионално падение!А цялостното му падение е дето обикаляше една седмица телевизиите да се жалва, да плюе, да злепоставя Балтов, а оттам и цялата болница. Отвратителен цирк, но му отива, напълно в негов стил.

ЛЕКАР 03.10.2017 11:52:32

Проф.Миланов Миланов е най деструктивния елемент в Пирогов . Заедно с налудничевия си племенник разсипаха болницата

Гост 03.10.2017 10:30:44

Проф. Балтов информира, че системата на триажа вече работи в „Пирогов“.И как по- точно ?Сигурно отличника мениджър е спретнал протоколи и в разрез нормативната уредба ги е въвел нали е новатор!какво стана с идеята да им раздавате номерца като в банката или в данъчното ?Боже , колко мъдър ръководител!

Гост 03.10.2017 10:28:15

Директорът на „Пирогов“ отрече информацията нощните дежурства в болницата да се поемат само от специализанти. „Това не е вярно“, категоричен бе той и поясни, че специализантът няма право да е самостоятелен в кабинета, както и че винаги има ментор, пред който е длъжен да докладва случаите. Тъй тъй на кой ментор докладва д-р Рачинска , която също е специализант, Пинокио?

баща на специализант 03.10.2017 11:09:46

Специализантите са пълноправни,дипломирани лекари.Всички сме били специализанти. Те много често дежурят нощем и в почивни дни сами и се справят отлично. АКО ИМАТ ТРУДНОСТИ СЕ ОБАЖДАТ на началника на отделението.Който иска постоянно да му се върти професор около кревата да вади хилядарките!

Гост 03.10.2017 10:26:16

„Трябва да дадем път и на младите хора. Тези хора трябва да разберат, че нещо се случва и че имаме нужда от „свежа кръв“, която да влезе и да покаже какво може“, допълни той.Затова ли ги и опъна на входа да триажират?Ще ги пробваш дали държат на бой и ругатни а ?Гиди тарикат охранен!

Гост 03.10.2017 10:24:16

„Пирогов е една голяма структура. Аз я заварих с 2600 щатни бройки, в момента хората, които работят, са 2140 - много от тях са в пенсионна възраст. След решение на борда ние започнахме да освобождаваме постепенно хората, които са пенсионирани и хората, които предстои да се пенсионират“, заяви той, като уточни, че промените са съобразени с медицинските стандарти. С кои стандрти с отменените ли ????

един 03.10.2017 03:45:28

интересно е ,всеки един директор на болница да каже ,колко време още ще може да задържи младите кадри ,при заплати 700-1000 лв , при конкуренция на съседните нам страни и Европейски такива ,дори в Румъния началната заплата на лекар стана 4500 лв ,средната 6500 лв ,а на главен лекар 7500 лв ,на сестра 2000 лв , та се пита в задачката ,кой ще остане при 6-7 пъти по ниски заплати от тези в Румъния ,не в Германия и Швеицария ,отиваме към ямата ,не само ще има умрели ,ами тези ,които влизат няма да има дори кой да ги вкара в системата , за отскок .

Гост 02.10.2017 13:09:38

Скоро ще ви трябват и тези пенсионери лекари и на 95 г възраст, батка. Младите лекари на са толкова тъпи да стоят да работят на работническо-селската власт за бАмбони, след като Западна Европа се нуждае от 100 хиляди лекари и 900 хиляди медсестри. Кажи си ,че разчистваш Пирогов за да си правиш каквото си искаш без опозиция на глупостите ти.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина полк. доц. д-р Марин Шиваров
19.09.2021 15:41:11

Почина полк. доц. д-р Марин Шиваров

На 17 септември 2021 г. почина полковник доц. д-р Марин Шиваров. Той е роден на 30 август 1938 г. ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...