Понеделник, 27 Юни 2022
27
апр
3

Надзорът одобри проекта за НРД, чака се одобрението на БЛСНадзорният съвет на НЗОК е одобрил окончателния вариант на проекта за анекс на НРД 2020-2022 г. и договорът е изпратен за съгласуване с БЛС, научи Zdrave.net. Очаква се анексът да бъда подписан утре, в случай че от Лекарския съюз няма несъгласие с последния вариант на текстовете.

Припомняме, че сред спорните моменти са начинът, по който ще бъдат обвързани минималните ставки на заплатите на медицинския персонал по КТД с увеличението на цените на клиничните пътеки, както и намалените обеми на дейностите на лечебните заведения.

На днешното заседание Надзорният съвет е приел стойностите за изпълнителите на първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ и медико-диагностична дейност, за болнична помощ и дентални дейности за заплащане през месец април 2022 г., за работа при неблагоприятни условия през месец март 2022 г. Утвърдена е „Спецификация за изготвяне на Списък с диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от бюджета на НЗОК“, както и проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 10 за условията, реда, механизма и критериите за заплащане от НЗОК на лекарствени продукти, медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, договаряне на отстъпки и възстановяване на превишените средства при прилагане на механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК.

На заседанието днес обаче не са били гласувани индикативните стойности на лечебните заведения, както и индикативните стандарти на първичната извънболнична помощ за месец май.

Надзорния съвет е поискал и доклад от ръководството на НЗОК, който да бъде разгледан на следващо заседание, относно изпълнението на договора с „Информационно обслужване“ и проблемите с Персонализираната информационна система на НЗОК, тъй като в момента системата работи, но е под наблюдение заради очакван възможен срив.

Още на предишното заседание на Надзорния съвет от 20 април е било обсъдено да се обърнат директно към министъра на информационното управление Божидар Божанов заради проблемите със системата.

„Трябва да се обърнем като Надзорен съвет към министър Божанов, защото проблемът е изключително сериозен. Персонализираната информационна система на НЗОК е механизъм, по който в момента ежедневно подават отчетите си изпълнителите на медицинска помощ, в реално време се контролират всички електронни предписания, както и се подават фактури от лечебните заведения за болнична медицинска помощ за отчитане на дейността. В момента тя не функционира. Трябва да знаем, че от вчера сутринта (19 април – б. а.) пациентите не получават лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, медицински изделия и всички други, които са амбулаторна употреба, отпускани от аптеките. В крайна сметка всички са потърпевши – и изпълнителите, и здравноосигурените лица. Вие го видяхте писмото от „Информационно обслужване“, в което се казва, че действително системата вчера не е работила и те не са могли да намерят решение, като проблемът е с поддръжката на програмния продукт“, казва председателят на Надзора доц. Васил Пандов по време на заседанието от 20 април.

„В момента положението е твърде сложно и аз съм задължен да информирам Надзора, че ние няма да можем да подготвим плащанията за лечебните заведения, за аптеките, за извънболничната помощ и т.н. поради това, че имаме заредени сметки, но не можем да получим фактурите, не можем да ги сравним с подадените данни, които са от касите. В обществото се шири информацията, че заради Касата пациентите не могат да си получат лечението. Затова информирам Надзорният съвет. Създавайки такъв прецедент, ще се създаде напрежение в цялата система“, казва управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Той допълва, че съгласно договора с „Информационно обслужване“ има срок за отстраняване на възникнали проблеми от 24 часа. „Исках да информирам Надзорния съвет, че ако се получат проблеми с плащанията и има прехвърляния за следващия месец, Надзорният съвет да бъде информиран за тези неща“, допълва той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8BSz

Гост 28.04.2022 13:27:55

Кога ще пенсионирате бабите бе ?!

Гост 28.04.2022 01:07:56

Един по-дебел кур без вазелин за гъза на мазния Кокалов

Гост 27.04.2022 17:46:38

Продължаваме мизерията!


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...