Сряда, 29 Юни 2022
27
апр

Надзорът на НЗОК предлага болниците задължително да изплащат заплатите по КТД от 1 августВ НРД трябва да бъде заложено тази година със сигурност болниците да постигнат основните определени възнаграждения в Колективния трудов договор. Това казва председателят на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов по време на заседанието на Надзора от 20 април.

Доц. Пандов докладва на Надзорниците за разговорите с БЛС и болничните асоциации по текстовете, касаещи обвързването на Рамковия договор с Колективния трудов договор, който беше подписан от МЗ и синдикалните организации. Припомняме, че минималният размер на трудовите възнаграждения в него е 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за професионалист по здравни грижи и 900 лв. за санитар.

„На 13 април проведохме среща с всички заявени болнични асоциации, като на тази среща в общи линии те единодушно съобщиха, че са в невъзможност да изпълнят тези разпоредби на Националния рамков договор, че не са прецизни и други техни възражения. След това им беше дадена възможност те да изпратят становище относно конкретни предложения по тези разпоредби на Договора за изменение и допълнение, като нямахме такова конкретно предложение за текстове до вчера, освен принципната им позиция. Пак казвам, че те не са страна по Националния рамков договор, не могат да изпълнят така заложените изисквания, тъй като финансирането, което те още не са запознати какво ще бъде и по-скоро разчетите, които са направили са, че не могат да изпълнят стойностите залегнали в Колективния трудов договор, който беше подписан. Вчера (б.а. – 19 април) имахме работна среща между членове на Българския лекарски съюз, членове на Надзорния съвет, управителя на НЗОК, включително и част от болничните асоциации присъстваха. Разгледахме отново становището на областните болници до министъра на здравеопазването, които бяха дали конкретни разчети каква ще е за тях стойността, за да изпълнят като основно възнаграждение заложените стойности в Колективния трудов договор. В резултат на дискусията мога да кажа, че имаше различни мнения, позиции, трудни за балансиране“, казва доц. Пандов.

Предложението на доц. Пандов е да има известен период, в който лечебните заведения да се запознаят с новите стойности по НРД и да си реорганизират структурите, като този период да не е по-дълъг от 1 август. „От 1 август трябва да изпълнят изискванията за основните заплати по Колективния трудов договор. И другото, което обсъждахме, до 1 август трябва да изпълняват поне брутно. Да ги заложим от май до 1 август брутни“, казва още доц. Пандов.

Спор с БЛС е предизвикало и намаляването на заложените в мотивите към ЗБНЗОК 2022 обеми – от 2,2 млн. на 1,83 млн. Предложението на Касата е към 30 септември, при наблюдение и трайно превишаване на месечните стойности, което не може да се компенсира с механизма за устойчивост, да има намаляване на стойността на клиничната пътека като цяло според заложения обем на клиничната пътека за годината. От БЛС предлагат пък да има намаляване общо на стойностите на лечебно заведение.

„И по тази точка не стигнахме до някакъв консенсус. Имаме едно значително намаление на обемите с близо 400 000 хоспитализации спрямо заложените в мотивите към Законопроекта за бюджета на НЗОК. И предвид това, че от началото на годината, както виждаме, има лечебни заведения, които имат трайно превишаване на определените индикативни месечни стойности, ние този проблем не можем да не го адресираме. Той е системен. Знаем, че пациентът има свободен избор на лечебно заведение. Оттам нататък ние трябва да предвидим механизми при тези по-ниски обеми какво би се случило и въпросният механизъм е този. Тук имаме обаче концептуални противоречия. Идеята ми е, че такъв механизъм трябва да има. Въпросът е кой да бъде. Това е принципно“, казва доц. Пандов.

Проектът на Договора за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020 – 2022 г. е гледан и на днешното заседание на Надзорния съвет, като предстои Лекарския съюз да се запознае с него и евентуално утре да бъде подписан. 

На заседанието е взето решение месечните индикативни стойности на лечебните заведения за април месец да бъдат увеличени допълнително със 7%, за което Zdrave.net вече писа. 

Пълния текст на стенограмата може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SK4a


Всичко за коронавируса
Още новини
Тубдиспансерът във Варна с апел към жителите на две общини за спасяване на болницата
29.06.2022 17:35:21

Тубдиспансерът във Варна с апел към жителите на две общини за спасяване на болницата

„От десет месеца не сме получавали своите заплати. Поставени сме на ръба на своето лично фи ...

Националната асоциация на хората с придобити увреждания е призната за национално представителна
29.06.2022 17:16:55

Националната асоциация на хората с придобити увреждания е призната за национално представителна

Правителството призна Сдружение „Национална асоциация на хората с придобити увреждания&rdqu ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...