Четвъртък, 07 Юли 2022
05
апр
6

Надзорът на НЗОК: Методиката за работата при неблагоприятни условия отпада от 1 април

25 млн. лв. по НУР разпределени между 16 лечебни заведенияНадзорният съвет на НЗОК иска отпадане на Методиката за работата при неблагоприятни условия от 1 април. Това става ясно от стенограмата от заседанието, проведено на 28 март.

Според представителите на Министерството на финансите в Надзора Виолета Лорер и Естел Василева има твърде голям разход в денталната помощ, за която се разпределя 60% от общият разход за извънболнична помощ.

„Моля, не ни разказвайте числа от таблиците. Искам обяснение, а не преразказване. Виждаме нещата, че има увеличение или че са 5 млн. лв. Искаме да знаем защо го има това увеличение. Аз сега почти съм готова да се въздържа от гласуването по тази точка, защото нямам обяснение защо продължава да се увеличава помощта за денталните дейности. Може ли някой да ми отговори на този въпрос“, пита Лорер.

„Методиката е написана така, че при определена заболеваемост и отчетена независимо колко дейност, ние трябва да доплатим до 85% от базовата стойност. Тя не е променена от 2020 г. базовата стойност“, отговаря управителят на Касата проф. Петко Салчев, а председателят на Надзорния съвет доц. Васил Пандов допълва, че „базовата стойност е нещо, което те са изработили към някакъв момент, но спрямо тогава те са спрели да работят“.

„И сега за дейност февруари продължават да не работят и да има още 1 млн. лв. увеличение спрямо предния месец. Аз изрично го казвам за протокола, следващия път, когато получа такива записки към таблици, ще гласувам „против“ докато нямам обяснение защо“, отсича Лорер.

В отговор проф. Салчев заявява, че Методиката трябва да се отмени изобщо от 1 април, но това трябва да се договори със съсловните организации. С това мнение се съгласяват Василева и Лорер, но подчертават, че за болнична помощ специално трябва да остане, тъй като все още някои болници са пълни и лекуват хора.

„От два месеца болниците са освободени от забраната за прием и т.н. Но има болници, които продължават да използват НУР. Просто не са си трансформирали дейността в нормалните граници. Намалиха се част от леглата за COVID. А иначе останалата им структура се връща към 1 януари 2020 г., която да отговаря за колкото легла си сключил договор, толкова пациенти да приемаш. Аз винаги съм бил за това нещо, след като те нямат никакви задържащи механизми в момента, отменяме епидемичната обстановка и продължаваме да поддържаме… И ще Ви кажа, болница Х, която има 50 легла, ще обяви, че има 2 ковидни легла, това не зависи от нас, те ще отчетат 20 пациента и ние ще плащаме НУР“, обаче заявява проф. Салчев.

Затова по думите му трябва да има критерии и стандарти кои болници да работят с COVID, а не всяка болница да може да открива такива легла. Проф. Салчев е категоричен, че с прекратяването на Методиката ще се гарантира, че може никой да се възползва от нея в ситуации на други заразни заболявания като грип например.

От стенограмата става ясно, че общата сума за работа при неблагоприятни условия (НУР) в болнична помощ за февруари е 7 621 438 лв.

Естел Василева отново заявява, че не е съгласна тези средства да бъдат спрени за болниците. „Най-голямата стойност за НУР има една голяма болница. Въпросът ми е, че топ три болници, които изнесоха COVID потока, не могат да си възвърнат дейностите и поради тази причина аз не съм съгласна да спрем НУР до 85% от месец април. Трябва да дадем някакъв шанс от два – три месеца, за да могат да си възвърнат дейността. Ако преди две години ти си си затворил дейността, за да лекуваш COVID пациенти и при теб ходят най-тежките случаи, и ако си лекувал по 20 дни хора за 1400 лв. и в момента очакваме те за един месец да се върнат на старите си стойности, при което успоредно ние виждаме как много частни болници не са си спрели приема. Независимо дали са спешни или планови и си увеличаваш в пъти дейността при еднакви други условия означава, че има някакъв дисбаланс. Ние по този начин ще го увеличим още повече“, заявява тя.

Представителят на КРИБ адв. Свилена Димитрова обаче отсича, че не е хубаво да се генерализира по този начин, защото за много хора вече е изгодно да си получат НУР и да си направят спестявания. „Това, което според мен проф. Салчев се опита да каже, е именно оттук нататък кое е добре за системата, защото е факт, че имаме 25 млн. лв. разпределени между само 16 лечебни заведения. Всички други имат COVID, но тези пари отидоха при тях. Това е един пример за това, че те са били поощрявани навремето. Пари ей така дадени за нищо. 37 млн. лв. вече бяха разпределени между всички болници по определени принципи“, добавя адв. Димитрова.

Решението на Надзора вече е приложено на практика, тъй като с отмяната на извънредната епидемична обстановка Касата информира, че ще плаща за лечение на COVID инфекция само на лечебните заведения, които имат инфекциозни отделения.

Пълния текст на стенограмата може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KNBw

Гост 20.04.2022 13:40:52

Още нещо , парите за денталната помощ са най-малко от всички други и сс крайно недостатъчни !

Гост 20.04.2022 13:38:27

Искам да попутам тези две "компетентни "госпожи , дали лекарите по дентална медицина не лекуват псциенти с COViD 19 ? И койим каза , че не сме на първа линия или , че си стоум вкъщи и само взимсме пари ? Аз не съм спурала да работя през цвлата пандемия и също съм била изложена на риск ! Защо са не получавам НУР , след като се водеше огромна кампания да се плаши населението , което психясали все още не смее да иде на зъболекар ! Докога ще решават хора , които нямат понятие от медицина ????

Не дентален лекар 06.04.2022 09:42:29

Може би трябва да се покаже статистика по възраст на състоянието на денталното здраве. ... Тези хора поглеждали ли са какво се вижда отвън в устата на възрастните и недотам възрастните. Отговора на защо е защото са бедни.

Гост 05.04.2022 22:33:46

Счетоводителката Естел и неразбраната Виолета продължават да не схващат абсолютно нищо от здравеопазване

Гост 20.04.2022 13:50:55

Тези Лорер семейно ли се уреждат във властта ? От къде ги изкопават ?

Гост 05.04.2022 18:18:51

"...за болнична помощ специално трябва да остане, тъй като все още някои болници са пълни и лекуват хора" Дали само там се срещат болни от COVID-19? Нагла безочливост.


Всичко за коронавируса
Още новини
Увеличават безплатните профилактични прегледи на неосигурените бременни на 4
07.07.2022 17:48:19

Увеличават безплатните профилактични прегледи на неосигурените бременни на 4

Въвеждане на ефективна система за превенция, скрининг, профилактика и ранна диагностик ...

Комисията по здравеопазване пропадна поради липса на кворум
07.07.2022 16:52:04

Комисията по здравеопазване пропадна поради липса на кворум

Само 8 депутати от 20 се появиха на днешното заседание на Комисията по здравеопазване, което не п ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...