Сряда, 31 Май 2023
06
март

НЗОК разпредели бюджета за онколекарствата в болниците със 17 млн. по-малкоНадзорният съвет на НЗОК е разпределил условите бюджети за трите основни групи лекарства, заплащани от НЗОК, но от тях е извадено увеличението от 17 млн. лв. за онкомедикаментите и останалите препарати от група В, което беше направено в края на миналата година със средствата от резерва. Това става ясно от стенограмата на заседанието от 24 февруари.

Средствата са разпределени за периода от периода от 1 януари 2023 г. до приемане на Закона за бюджета на НЗОК за 2023 г. за целите на прилагане на Механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на Касата.

„Миналата година сме прилагали върху тези стойности Механизма. Тази година също ще има резерв в бюджета. И сега като правим проекторамката на бюджета за тази година, смятам, че ще имаме завишение на средствата. За да не поставим притежателите на разрешение за употреба в ситуация сега да възстановяват повече, по-справедливо е да стъпим върху разходната част миналата година“, обосновава и. д. управителят на Здравната каса д-р Йорданка Пенкова предложението си разпределението да се направи върху увеличените в края на годината средствата за онкомедикаменти.

Според представителя на МЗ в Надзора Мария Беломорова и Боян Бойчев от АИКБ обаче такова разпределение е рисковано и надзорниците приемат условния бюджет да не включва последното увеличение на средствата.

По време на същото заседание надзорниците отново спорят за това как да бъде решен проблема с различното заплащане на един и същ медикамент в различните болници в условия на липсваща Централна обществена поръчка.

„Ние имаме механизъм и този механизъм работи, и преразход в средствата няма да има. Проблемът е за равнопоставеност на лечебните заведения, защото лечебните заведения, които провеждат ЗОП в рамковото споразумение, договарят на по-ниски цени. Другите лечебни заведения, които не провеждат ЗОП, се съобразяват с цената в Позитивния лекарствен списък. Касата заплаща на всяко лечебно заведение, като сравнява трите цени. Тези, които не провеждат ЗОП, получават заплащане по цените в ПЛС или от рамковото споразумение. Тези, които провеждат ЗОП и тяхната цена е по-ниска от ПЛС, дори и по-ниска от централното договаряне, получават цената, на която са си договорили. Или в най-лошия случай при тях е цената в рамковото споразумение, ако е по-ниска от ПЛС. Може да са договорили по-висока цена, но получават цената в рамковото споразумение. Рамковото споразумение обаче е двегодишно, което е изтекло декември 2021 година. В тези две години преди това не е провеждан централен ЗОП. Има много нови молекули, много молекули, които имат нови показания, които не са били включени в централното договаряне и съответно не са включени и в рамковото споразумение. Въпросът е за принципно поведение към лечебните заведения. На едните заплащаме на по-висока цена, а на другите – по-ниска цена за един и същ продукт“, коментира д-р Пенкова.

„Да, за бюджета на Касата директно няма да има някакъв риск, но индиректно може да има. Още повече, че експертите на Касата са посочили в доклада до нас, че би възникнал финансов риск разходите за лекарствата за прилагане за онколечение да се увеличат, което пък ще доведе до по-големи суми за директни плащания от притежателите на разрешенията за употреба. Съществува риск Касата да има проблем при събиране на тези суми, ако станат значителни“, казва обаче Мария Беломорова.

Според председателя на Надзора д-р Александър Златанов е много целесъобразно да продължи да се прилага реда на заплащане, действащ през 2022 г. Той подчертава, че за да се спре заплащането на лекарство от една болница по цена, десет пъти или в пъти по-висока на друга, са нужни законодателни промени.

„Всички юристи на Министерство на здравеопазването и всички юристи на НЗОК не можаха да стигнат по чисто юридически професионални съображения до решение може или не може да се направи промяна в Наредба 10 при тези условия, преди да има законова промяна. Имаме  едни условия от миналата година, те действат, сега са същите условия и трябва да приложим същия подход като миналата година, тъй като нямаме друг вариант като изход“, казва д-р Златанов.

Цялата стенограма от заседанието може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WnEt


Всичко за коронавируса
Още новини
Омбудсманът: Промените в правилника не решават напълно проблема с бавенето на ТЕЛК-решенията
30.05.2023 17:29:18

Омбудсманът: Промените в правилника не решават напълно проблема с бавенето на ТЕЛК-решенията

Промените в правилника не решават проблема със забавените ТЕЛК-решения. Това посочва омбудсманът ...

Сложна двуетапна операция в столична болница спаси живота на жена
30.05.2023 17:13:11

Сложна двуетапна операция в столична болница спаси живота на жена

Две сложни операции, при които беше направена резекция на дебелото черво, беше извадена стома на ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...