Събота, 04 Февруари 2023
27
апр
2

Акад. Иван Миланов:

Нова терапия подобрява състоянието с 10 години при късен паркинсонНа Световния ден за борба с болестта на Паркинсон – 11 април, в хотел „Маринела“ в София се състоя дискусия с водещи невролози и в присъствието на пациенти. Събитието бе с подкрепата на Стада  – България и с участието на Националната организация на хората, болни от късен Паркинсон и Медицински център „РареДис“.

Акад. Иван Миланов – председател на Българското дружество по неврология и директор на Университетската болница по неврология и психиатрия „Свети Наум“ в София – обясни на дискусията какви са предимствата на ново за България лечение на късен паркинсон, одобрено за реимбурсиране от Здравната каса.

Акад. Миланов, какво представлява нововъведената в България терапия за късен паркинсон?

Това ново лечение също се вкарва в организма чрез гастрална помпа, но за разлика от предишната терапия вместо две съдържа три продукта. В старата помпена терапия основният медикамент, който осъществява лечението, е леводопа, плюс субстанция, която забавя разграждането на леводопата. Но понеже разграждането на леводопа става по два биохимични пътя, в новата помпена терапия е добавена трета субстанция, която забавя разграждането на леводопа и по втория биохимичен път. Тоест досега се блокираше само единия път на разграждане, а вече се блокират двата пътя и се очаква по-големи количества от лечебната субстанция да достигат до мозъка и да оказват лечебен ефект.

Вече имаме няколко пациенти на новата терапия. Друго предимство е че самата помпа-компютър, която дозирано подава медикаментите, е по-малка. Това е много по-удобно за пациентите.

Защо на хората с късен паркинсон медикаментите на хапчета не действат ефикасно?

В един момент медикаментите в таблетна форма спират да действат, защото мозъкът получава пулсионно – на пикове и на спадове – лечебната субстанция. Като пиеш едно хапче, изведнъж концентрацията на медикамента нараства, настъпва пик и след това – рязък спад. Това поврежда рецепторите на мозъчните клетки, върху които трябва да действа леводопата. Когато мозъкът сам си продуцира леводопа, я отделя на малки количества, кванти – толкова, колкото е необходимо. Докато с хапчета ние буквално насилваме мозъка с високи дози от лекарството и това е причината в един момент лекарствата да нямат ефект. Самата леводопа е субстанция, която не може да се разтвори във вода и да се поема равномерно на малки глътки през деня, ако се стрие в шише с вода. Правеха навремето такива опити – счукваха хапчета, заливаха ги с 2 литра вода и добавяха малко лимон за консервиране на разтвора. Но тези опити не дадоха нужния ефект. Така че новата помпена терапия е най-добрата за равномерно подаване на медикамента.

Разбира се, за лечение на късен паркинсон се използва и дълбока мозъчна стимулация. Тя се използва, защото има някои предимства, но я оставяме на втори план заради някои недостатъци. Все пак при нея се влиза в мозъка, не е като да се влезе с тръбичка в стомаха. При дълбока мозъчна стимулация може да се получат странични ефекти от стимулатора, който подава електрически импулси към мозъка. Тези пациенти често развиват депресия.

Какъв е ефектът на новата помпена терапия при пациентите, които вече я прилагат?

В началото пациентът усеща огромна разлика в състоянието. Ефектът на терапията е драматичен. Като видиш пациента преди да му се прилага това лечение и след това, не можеш да познаеш, че е същият човек.

А когато пациентът е много увреден от болестта, какъв е ефектът на помпената терапия?

Няма значение колко напреднала е болестта на Паркинсон и колко увреден от нея е пациентът. Терапията действа. Той се подобрява. Неговото състояние се връща назад във времето. Сякаш изведнъж този човек се е подмладил с 10 години. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
R7BW

Лекра 28.04.2022 23:34:29

Лекар на високо професионално ниво, знаещ терапията в детайли.

Гост 27.04.2022 15:50:28

Нелицеприятен тип


Всичко за коронавируса
Още новини
Социолози: 74% от българите никога не са ходили на профилактичен онкологичен преглед
04.02.2023 14:01:59 Невена Попова

Социолози: 74% от българите никога не са ходили на профилактичен онкологичен преглед

Близо 74% от българите никога не са провеждали профилактичен онкологичен преглед, а само 3,2% вяр ...

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...