Събота, 04 Февруари 2023
10
май
9

Проф. Коцев: Търси се отговор защо един нехепатотропен вирус като аденовируса причинява остър хепатит у здрави децаПроф. Искрен Коцев е един от най-изявените гастроентеролози хепатолози, дългогодишен ръководител на клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна и преподавател в МУ на морската ни столица. Днес разговаряме с него по темата за хепатита с неясна етиология при деца и възможната роля на аденовируса като причинител на инфекцията.

Проф. Коцев, потвърдени данни сочат в немалък брой случаи връзка с аденовируса като възможен причинител на тази инфекция. Какви хипотези могат да се градят върху този факт?

При разглежданите над 200 случая с детски тежък остър хепатит като причинител се обвинява аденовирус 41 поради честото му наличие заедно с хепатита. Известно е, че аденовирус 41 причинява грипоподобно състояние със или без остър вирусен гастроентерит и съществуват съобщения за причинен остър хепатит, но у имунокомпрометирани деца и никога или изключително рядко при здрави деца.

И едно малко отклонение – неотдавна аденовирус 36 беше обвинен за причинител на затлъстяването и се лансира надеждата чрез противовирусно лечение да се постигне нормално тегло.

Всъщност, аденовирусната инфекция е широко разпространена сред човешката популация. Аденовирусът е ДНК вирус и има поне 51 човешки серотипа. Най-общо инфекцията протича благоприятно и има самоограничаващ се ход. Причинява остри респираторни инфекции, епидемичен кератоконюнктивит и вирусен гастроентерит. Описани са отдавна единични по-тежки случаи при деца с гастроентерит, хеморагичен цистит, миокардит, хепатит, нефрит или менингоенцефалит. Най-тежко протича при пациенти с унаследен увреден имунитет, трансплантирани и пациенти с HIV-инфекция.

Сега се търси отговор на въпроса защо един нехепатотропен вирус като аденовируса причинява толкова тежък остър хепатит у здрави деца.

Обсъжда се възможността за мутация на аденовирус 41 до степен да причинява тежък остър хепатит у здрави дотогава деца. Друга обсъждана възможност е аденовирус 41 да действа едновременно с друг вирус, например SARS-CoV-2, поради което причинява тежко чернодробно увреждане.

В тази връзка нека Ви попитам има ли значение според Вас отминаващата COVID пандемия да се окаже фактор за появата на новия вид хепатит?

Може да се допусне и предшестваща инфекция със SARS-CoV-2, която е довела до срив в имунната система и последващата аденовирусна инфекция не е посрещната с изправен имунитет, което е предпоставка за генерализация на инфекцията, респективно – развитие на хепатит.

Съществува реалната възможност за понижен имунитет у децата към този иначе често срещан вирус поради двегодишната социална изолация на децата във връзка с пандемията от COVID-19 и невъзможността да се инфектират с минимални дози вирус, което пък води до изграждане на имунитет към вируса.

Социалната изолация, дезинфекцията, носенето на маски по време на пандемията доведе до снижение на заболеваемостта от остри респираторни инфекции у децата, респективно до неизползване на нормално съществуващата готовност и напрегнатост на имунните механизми и при първи сблъсък след такава „имунна пауза“ у някои деца е възможно да се развие свръхсилен отговор към инфекцията с аденовирус, което да предизвика появата на тежък остър хепатит.

Все пак, нека повторя, връзката на настоящия хепатит с аденовирус 41 е предполагаема, но не и твърдо доказана. Невинаги е лесно да се изясни възможната връзка между чернодробното увреждане и налична инфекция. Те могат да съществуват и паралелно без връзка помежду си. При комбинирана инфекция или комбинирана етиология също е трудно да се разграничи ролята на отделните фактори.

Как може да стане това?

Изискват се задълбочени изследвания, изключване на другите възможни множество причини за чернодробно увреждане, количествени RT PCR-изследвания на вирусните РНК и ДНК, серологични проби на специфичните имуноглобулини и чернодробни биопсии. Засега в чернодробните биопсии не са открити вирусни включвания и имунохистохимични доказателства за аденовирус. Не се виждат и вирусни частици в чернодробната тъкан с електронен микроскоп.

Може да се обсъжда роля и на интоксикация от околната среда с неизвестен токсин, но това е малко вероятно, поради широката география на този фулминантен хепатит. Може да се допусне и ролята на комбинирана инфекция, както и на комбинирано въздействие от вирус и интоксикация от околната среда.

Съществува и хипотеза, че хепатитът от този тип е съществувал и преди, но с много ниска честота, докато сега е „по-разпознаваем“ и „по-видим“. Възможно е през последните две години честотата му да е намаляла още повече във връзка с противоепидемичните мерки и сегашният брой да изглежда като зачестяване.

Искам да спра вниманието си и на още един немаловажен фактор. Известно е, че при остри инфекции, свързани с повишена температура, се използва Paracetamol, широко предлаган под различни наименования без рецепта.

Може да се предположи, че при децата с остра (аденовирусна) инфекция е използван Paracetamol поради повишената температура. Терапевтичната ширина на Paracetamol е малка. Острата дневна токсична доза при деца е повече от 200 mg/kg телесно тегло, но в случаи на повторна употреба интоксикацията настъпва при приложение на повече от 75 mg/kg телесно тегло дневно при деца под 6 години. При предозиране Paracetamol причинява остра чернодробна недостатъчност, изискваща активно лечение с N-acetylcysteine, и при неуспех – чернодробна трансплантация.

Не искам да пропусна и още един аспект, който има отношение към проблема за детския хепатит с неясна етиология – това е темата за автоимунните хепатити.

В диагностичния процес при автоимунни чернодробни болести се използват автоимунни маркери - AMA, ANA, ASmMA, LKM, pANCA, cANCA, аnti AMA-M2, 2-3E (BPO), Sp100, gr210, SLA/1, LC-1, PML, SSA-Ro52, IgG, IgM, IgA.

Известно е обаче, че в клиничната практика съществуват автоимунни хепатити, за които няма налични автоимунни диагностични маркери. От друга страна, автоимунните хепатити у деца могат да протичат по подобен агресивен начин, както и при другите случаи, за които вече стана въпрос.

Ето защо е необходимо за всеки подобен случай да се известяват здравните власти и да се потърси връзката на хепатита с гореспоменатите причинители, както и с най-често откривания при тези случаи - аденовирус 41.

И накрая Ви моля да посочите утвърдените подходи за превенцията на инфекцията и средствата за нейното лечение.

Профилактиката на инфекцията с аденовирус всъщност е най-важна и широко приложима. Тя включва често измиване на ръцете с вода и сапун, използване на дезинфекция (по-добре действат хлор-базираните дезинфектанти в сравнение със спиртните), недопускане на допир на ръцете с устата, носа и очите, носене на маска, изолиране на болните, избягване на контакт с пациенти с аденовирусна инфекция, неизползване на плувни басейни без адекватно хлориране на водата, стриктна хигиена при ползване на тоалетните.

Съществува ваксина срещу аденовирус типове 4 и 7, която се използва в САЩ за военен контингент между 18 и 50-годишна възраст за профилактика на остри респираторни инфекции.

По отношение на лечението, няма категорично утвърдено противовирусно средство за лечение на аденовирусната инфекция. При имунокомпрометирани лица най-често се използват: Cidovir – нуклеозиден аналог, Brincidovir –за орално приложение, Ribavirin – нуклеозиден аналог, Ganciclovir – инхибитор на ДНК синтезата, Campothecin – химиотерапевтик, инхибитор на вирусната репликация, Stavudine – нуклеозиден анти-HIV агент, както и имуноглобулини и моноклонални антитела

В рамките на клинични проучвания се изследват и много потенциални медикаменти срещу аденовирусната инфекция.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WJRA

гост 11.05.2022 10:31:20

Мариета Георгиева, нека той да лекува Вас и цялото Ви семейство при евентуална нужда, не търсете истинските лекари, а амбициозните партийни, книжни плъхове.

Гост 11.05.2022 12:36:29

Дай Боже всекиму такъв късмет - лекар от ранга на проф. Искрен Коцев да лекува сечейството му! Сигурно има стотици, хиляди болни, не само от Варна и региона, а от цяла България, които са му благодарни.

Панайот Панайотов 10.05.2022 23:28:37

Далеч сте от истината АБВ. Пословично упорит и последователен човек е той. Значим за това което прави!!! Браво професоре!

Гост 10.05.2022 21:44:14

Лекарите, които сте подготвили трябва да се гордеят, че са Ваши ученици.

Мариета Георгиева 10.05.2022 21:14:53

Прекрасен лекар и човек. Респект!

АБВ 10.05.2022 15:55:59

Поредният партийно издигнал се некъдърник!!

гост 10.05.2022 15:53:36

Този коментар май е от сина му - Андрей Коцев/14:31

гост 10.05.2022 14:31:20

Адмирации професоре!Бъди здрав,че малко останаха като теб!

Гост 10.05.2022 18:29:06

Прекрасен лекар и човек. Бъдете здрав, професоре. Респект!


Всичко за коронавируса
Още новини
Социолози: 74% от българите никога не са ходили на профилактичен онкологичен преглед
04.02.2023 14:01:59 Невена Попова

Социолози: 74% от българите никога не са ходили на профилактичен онкологичен преглед

Близо 74% от българите никога не са провеждали профилактичен онкологичен преглед, а само 3,2% вяр ...

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...