Вторник, 27 Септември 2022
15
юли
3

Д-р Асен Меджидиев: Впечатлен съм от добрата грижа на лекарите в Кърджали

Крайно време е да се получи истинско обединение на лекарите в странатаС председателя на СЛК д-р Асен Меджидиев разговаряме за програмата "Детско здраве" и възможностите за сътрудничество между лекарските колегии на БЛС в страната. 

Д-р Меджидиев, какви са резултатите по програма „Детско здраве“ към момента?

Програмата я рестартирахме след двегодишно прекъсване заради епидемичната обстановка и COVID ситуацията в страната, тъй като не можеха да се събират толкова много хора на едно място. Рестартирахме я в началото на юни първо в УМБАЛСМ „Пирогов“, когато прегледахме около 170 деца, а първото ни посещение в страната беше на 2 и 3 юли в Кърджали, където прегледахме над 500 деца. Бяха записани около 400, но тъй като по програмата не връщаме незаписани деца в крайна сметка прегледани бяха над 500. За 10 години откакто съществува програмата, сме прегледали 18 500 деца в повечето големи градове в България. Сега предстои на следващата седмица да преглеждаме във Велико Търново, а до края на годината ни престоят посещения в Ловеч, Шумен и Кюстендил.

Какви са изводите, които можете да направите?

Най-ценното на програмата е, че тя не е за стандартни профилактични прегледи, а за високоспециализирани прегледи. Тук участват специалисти по детска отоларингология, детска урология, детска ортопедия и травматология, детска гинекология, детска офталмология, детска кардиология, детска дерматология, детска ендокринология, детска хирургия, детска неврохирургия. Програмата е на Столична лекарска колегия и в нея участват лекари от „Пирогов“, „Майчин дом“, УМБАЛ „Лозенец“, „Токуда“, „Софиямед“. Целта на програмата е превенция срещу заболявания и проблеми, които могат да бъдат решени в ранна детска възраст без да се налага впоследствие хоспитализация или оперативно лечение на по-тежки заболявания. Целта е да помогнем на общопрактикуващите лекари и педиатрите в тези региони като създаваме контакти в тези области. Това е удобно за родителите, защото преглеждаме в почивните дни, а освен това те получават достъп до водещи лечебни заведения в София и ако се наложи и има деца със съмнения за по-сериозни заболявания, директно се плануват за лечение и специализирани изследвания в столицата.

А каква е ползата за децата, които имат достъп по принцип до специализирани прегледи?

Обръщаме внимание на родителите за някои заболявания, които се хващат обикновено на по-късен етап. Например това са малки изкривявания на гръбначния стълб, плоскостъпие, походка, увеличение на третата сливица. Ползата от тези прегледи е ранната диагностика.

Има ли възможност тези прегледи да стана ежемесечни във всеки по-голям град в страната?

Това зависи най-вече от възможностите на специалистите, тъй като натоварването е много голямо. Всеки лекар приема програмата като кауза, не можем да говорим за регулярности и графици. Не е леко занятие, затова самият лекар трябва да има сърце и желание.

Как се организират прегледите?

Обявяват се обикновено 15-20 дни по-рано. Съответната община или болница в региона публикува съобщение и прегледи се записват на всеки 15 минути. Децата идват с почасово записване и така се гарантира да няма струпване на деца и родители. За да можем да обхванем всички деца обаче често повтаряме посещенията си на места, на които вече сме били. Например в Кърджали сега бяхме за втори път, във Видин, Кюстендил и Сандански също сме били по два пъти. Така можем да видим и какво сме направили, и какви са резултатите от кампанията. В Кърджали бяхме впечатлени от добрата грижа на общопрактикуващите лекари и педиатрите в региона. Нямаше сериозни скрити или системни проблеми. Около 30% от прегледаните деца бяха диагностицирани, но не и с тежки заболявания. Само при 7-8% от прегледаните се налагаха по-специализирани изследвания.

Столична лекарска колегия провежда и изнесени заседания в страната заедно с други колегии. Каква е причината за това?

Това е съвместно обсъждане на проблемите на районните колеги в страната, за да можем да си оказваме взаимна помощ. Например при съвместното ни заседание в Стара Загора видяхме един проблем в комуникацията, за който ние от СЛК ще помогнем. Правим нов сайт заедно с мобилно приложение, чрез което всеки колега от столицата ще получава медиа мониторинг за нещата, които прави Лекарския съюз, които се случват в страната, както и това, което правят НЗОК, МЗ, РЗИ и т.н. Това приложение ще го предоставим и на Старозагорската колегия. Предоставили сме безплатен достъп до научна литература на лекарите в София и ще положим усилия да я предоставим и на колегите в Стара Загора. Подобно събитие правихме и с Хасковска колегия. Ние като най-голяма колегия можем да помогне на по-малките колегии с по-малко членове и съответно по-малък бюджет. В крайна сметка Лекарския съюз е един и целите на колегиите са ни общи. Крайно време е да се получи истинско обединение на лекарите в страната.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XSFJ

Dimitrov 23.08.2022 13:32:45

Услуги за селскостопански и индустриални инвестиции Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. За контакт: infos@ pacific-offshorebank. com

гост 23.07.2022 10:12:36

от този по-голям лицемер НЯМА!!!

запознат 26.07.2022 00:18:28

Нещастник! Корумпиран и некадърен лекар!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите
27.09.2022 17:16:02 Надежда Ненова

Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите

Д-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г. Завършва медицина към Висшия медицински институт в Со ...

Д-р Клуге: Пандемията причини нови 53 млн. случая на депресия и 76 млн. случая на тревожност
27.09.2022 16:50:07

Д-р Клуге: Пандемията причини нови 53 млн. случая на депресия и 76 млн. случая на тревожност

„COVID пандемията не само увеличи психическия стрес и употребата на наркотици, но също така ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...