Петък, 20 Май 2022
24
май
19
 

Андрей Марков:

Здравноосигурителният ни модел е напълно компрометиран

Четвъртък, 24 Май 2018 | 14:49:11 Надежда Ненова
19

Българската болнична асоциация (ББА) категорично не споделя мнението, че има изключително много пари за здравеопазване. Това заяви председателят на ББА Андрей Марков по време на вчерашната дискусия за здравеопазването при омбудсмана Мая Манолова.

Българската болнична асоциация (ББА) категорично не споделя мнението, че има изключително много пари за здравеопазване. Това заяви председателят на ББА Андрей Марков по време на вчерашната дискусия за здравеопазването при омбудсмана Мая Манолова.

„Считаме, че това определение е вярно като цифра, но реално като средства за здравеопазване те не са повече. Имаме увеличение на всички цени на услуги, на минимална работна заплата, на медицински материали, на медикаменти. Т.е. със средствата, които в момента казваме, че са повече, ние не можем да доставим повече здравеопазване“, аргументира се той.  

По думите на Марков е нужен консенсус за доразвиване на системата за здравно осигуряване в България с различни форми на финансиране, като например задължително допълнително здравно застраховане. „Само така системата може да бъде допълвана по начин, по който може да бъде управлявана по-добре. Всички смятаме, че управлението на лечебните заведения трябва в много по-голяма степен да бъде осигурено от пазарните механизми. Не може ние да сме в една пазарна среда във всички условия на стопанския живот, а само в здравеопазването да нямаме пазар. Ясно е, че в такава среда не можем да имаме добро възнаграждение на кадрите на здравни грижи и на лекарите, защото администрирането идва в повече“, каза Андрей Марков.

„Нашият призив е: Нека се обединим около решение за развитие на здравноосигурителния модел в посока увеличение на публичните средства за здравеопазване. Т.е. нашият модел в момента е компрометиран. В момента знаем, че средствата от публичното здравеопазване са половината от средствата, които се разходват в системата“, завърши председателят на ББА.  

"Ние говорим от 3 години, че системата на здравеопазването ни е сбъркана. Не може системата да определя своята ефективност на базата на количеството. И независимо от всичко, независимо от условията, в които се намираме, ние доставяме и качество. И то в никакъв случай не е ниско - нито в онкологията, нито в средната преживяемост, нито в средната възраст, която достигаме, нито в кардиологията, нито в педиатрията, нито в неонатологията, нито в хирургията", отбеляза на свой ред председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

„Как искате да постигнем реално остойностяване в системата, когато всички знаете, че тя е дофинансирана с доплащане над 50% от пациентите. Ето колко струва здравеопазването - 3,8 млрд. лв. + 50% доплащане. Къде обаче е остойностяването на тази система без един основен показател - медицинският труд? Какво качество очакваме?“, заяви д-р Грозев.

Председателят на БЛС коментира и Национална здравна карта, като подчерта, че тя е необходима дотолкова, доколкото да заснеме ситуацията в момента, необходимостта от кадри, наличието на лечебни заведения, тяхното преразпределение в отделни региони. „За какви ситуации обаче става дума, когато се съкращават легла в университетски центрове с 500 легла с нива на компетентност. Нивата на компетентност не определят легла, те определят структури. В същия момент, когато няма това ниво на компетентност, няма договор с НЗОК, респективно няма възможност за финансиране“, каза д-р Грозев.

„Спешно трябва да се създаде информационна електронна система и електронно досие на пациента. Това е поредната мантра, защото сега не се знае пациентът къде отива. Защо ни е лошо качеството? Защо един пациент се оперира прекрасно в болницата, с най-добрата апаратура, а като бъде изписан, се губи връзката с него. Отделните звена на лечение са разкъсани, защото няма информационна система, защото някой се облагодетелства от това и печели огромни пари. Това е нещо, към което трябва да се стремим“, заяви от своя страна доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА.

Той допълни, че трябва да има децентрализация, а не свръхцентрализация чрез Здравна карта и контролни механизми в нея. „Трябва да има конкуренция между лекарите, за да изпъкне качеството“, допълни още той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Gqp*

Гост 25.05.2018 15:25:55

Ха-ха, искам да видя частна болница, която няма договор с НЗОК и работи само кеш!

само за протокола 25.05.2018 09:28:26

Най-после някои да напише истината за т. нар. Частни болници

Гост 24.05.2018 22:55:33

Най големите далавери стават частните болници. Там приемат по домовата книга без да лежат в болницата. Ако някой се излъже му съдират задника нищо че е осигурен. Изписват най-скъпите лекарства които се плащат от държавата и си делят париите с търговците и проверяващите. Бутат рушвети за по - големи лимити и за разрешителни за дейност. Живеят на гърба на държавните болници от които се пръкнаха като им изпращат всички батаци неосигурени соц слаби затварят си болниците в 8.00ч. Ако случайно извършват някоя дейност е пъпка на гъза а я отчитат като трансплантация. Нямали дългове но бъкат от невъзвръщаеми кредити. Нещат карта за да могат да крадат безогледно. Нещат стандарти щото са изпразнени от съдържание. Отвън лъскаво вътре коптор. Осигуряват персонала на минимални заплати бутат им пликове под масата. Перат пари на застрахователните фондове. Не могат да съществуват ако не са сключили договори за консултантски услуги с Областните и Университетските болници във Варна София Плевен Пловдив. Да им използват апаратурата лабораториите реанимациите Имат капацитета на мед. Центрове пък се пишат болници. Да сте чули да има частна Инфекция Психиятрия Туб Диспансер легла за палиативни грижи. ПРОСТО ТАРИКАТИ.

Гост 24.05.2018 23:26:19

Айде стига глупости. Това, което съм виждал в държавната в частната не са го и сънували. И университетски батаци поправям. Преди работех в такава, но там останаха хабилитирани вързаняци. Зависи от болницата и хората. От 6 години оперирам само частно. На колко от вас им стиска да зарежат касата.

Гост 25.05.2018 11:05:25

Просто си лъжец

Гост 25.05.2018 09:55:48

И през нощта пациентите ти ги гледат санитарите, нали? Или ако си в "елитна" частна болница,най-много дежурна сестра на три отделения?

Гост 25.05.2018 09:22:56

От частните структури, болници бихме могли да наречем Токуда, Вита, частната в Стара Загора и донякъде Софиямед. Останалото е създадено за да се правят едни огромни, безотчетни пари, част от които изплуват като мръсна пяна в гетата на брадчедите по време на избори. По официални данни мед. сестри се осигуряват във вторите частни перачници на мижавите 600-650 лв. Та освен кражби от бюджета на касата, т.е. от парите ни за здраве, налице са престъпления срещу данъчно-осигурителната система на страната. КОЙ може да прави това безнаказано - отговорът е очеИзваждащ

Реалист 25.05.2018 18:53:17

Абсолютно съм съгласен за частната болница в Стара Загора-да не й казвам името,че е реклама,но тя е единствената в района,дето наистина се развива.Специалистите са на ниво-дисциплина,ред и професионализъм има там.Нека са здрави!

Elf 25.05.2018 08:33:35

Mhm,da .Operacionnata i oborudvaneto sa lichno tvoi i sega samo operirash ,,Chasno,,:savet-ne pii ot rushvetchiiskata rakia i spri drogata.

Гост 25.05.2018 00:17:38

На повечето, които им стиска, заминаха зад граница! А малцина по-истински останаха тук да се преборят със системата, като Вас!

Elf 25.05.2018 08:38:25

Verno e.Ostanaha ,,Istinskite kradci i negodnici,aktivni borci protiv sistemata/ kojato im haresva zashtito voni na laina/ ,,Klozetnici .

Гост 24.05.2018 21:08:15

Че моделът е тотално сбъркан е повече от ясно. И не защото го казва Андрей Марков. Грешката е както във фундамента, поставен от Илко Семерджиев, така и в наслагванията през годините, които по-скоро връщаха нещата към комунистическата система, вместо да развиват здравното осигуряване, солидарността при набирането на средства, равнопоставеността при ползването на медицинска помощ, договарянето и заплащането за дейност. А, че е сбъркан модела личи по резултатите. Вижте в Евростат как се движат здравните показатели на България.

Гост 24.05.2018 20:18:56

Едно от знаковите лица на компрометирания здравеопазен модел в България е лицето на снимката. Вижте го хубаво и като го срещнете тоя гном, заплюйте го!

Гост 24.05.2018 18:43:22

Не е сбъркан модела. Грешката е че ви позволих на частните болници да живеете на гърба на държавните които покриват некадърноста ви крадливите ви похвати При изписването не лекуването на хората защото Провадия играе химикала. Но постепенно идва видов ден.

Гост 24.05.2018 19:07:12

Айде стига с тая мантра. Най- много се краде в държавните. Като се почне от комисионните на партийно назначените директори и игрите с фирмите и се стигне ди изнасянето на медикаменти и консумативи към частните кабинети.

Патриот-майтапчия 24.05.2018 19:13:27

Почнахте ли любимия спор между "частни" и "държавни" болници? Ха така, действайте, дерзайте! Мед им капе на старшинките, дето ви опъват ката ден, от такива спорове!

Гост 24.05.2018 17:14:45

Браво на двамата говорители на МЗ!

? 24.05.2018 17:07:46

"Всички акушерки от Националната университетска болница в Исландия са напуснали, съобщи местното издание „Тhe Reykjavik grapevine”. Колективната оставка на 95 акушерки е в знак на несъгласие с условията на работа и заплащането в лечебното заведение. Акушерките са взели решение да напуснат, след като два месеца са работили без договор с Националната здравна каса на Исландия. Проектодоговорът е изпратен на исланския здравен министър още преди Великден, но до момента все още не е одобрен. Текущата заплата на този тип кадри възлиза на 43,50 долара на час, но тъй като за тях е много трудно да работят на пълен работен ден, те настояват за увеличение на възнагражденията с 13,8%." ЗНАЧИ, В ИСЛАНДИЯ АКУШЕРКИТЕ ПОЛУЧАВАТ 43,50 $/час и масово напускат, а в държавата на SICаджийските ДС-МУТРИ КАК Е ПОЛОЖЕНИЕТО?

Elf 24.05.2018 16:37:27

В ТКЗС НЕ ВНАСЯМ !!!!! ОСОБЕНО В ТКЗС-КТБ 2 !!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Онколози: Между 30% и 40% от българите с онкологично заболяване търсят помощ в чужбина
19.05.2022 19:44:48 Невена Попова

Онколози: Между 30% и 40% от българите с онкологично заболяване търсят помощ в чужбина

Онкологичната помощ у нас е структурирана анархично, българските онкологични пациенти са отблъсна ...

Средно с 20% са увеличени месечните стойности на болниците до края на годината
19.05.2022 18:54:20 Надежда Ненова

Средно с 20% са увеличени месечните стойности на болниците до края на годината

Средно с 20% са увеличени месечните и индикативните стойности по РЗОК за дейностите в болничната ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...