Сряда, 28 Септември 2022
07
апр
 

Професионалистите по здравни грижи поискаха политически консенсус в деня на празника си

БФС: В тези дни на изпитания ще се справим в битките

Сряда, 07 Април 2021 | 12:00:11


Управителният съвет на БАЗПГ отправи поздравителен по повод днешния 7-ми април, в който се отбелязва Денят на здравето. Своя поздрав отправиха и от Българския фармацевтичен съюз. „От името на УС на БАПЗГ Ви благодаря за високия п

Управителният съвет на БАЗПГ отправи поздравителен по повод днешния 7-ми април, в който се отбелязва Денят на здравето. Своя поздрав отправиха и от Българския фармацевтичен съюз.

„От името на УС на БАПЗГ Ви благодаря за високия професионализъм, любов и милосърдие, с които изпълнявате Вашия човешки и професионален дълг в условия на продължаваща вече втора година пандемия от COVID-19. Въпреки големите рискове и трудности, които срещате в ежедневната си работа, Вие всеотдайно следвате Вашата благородна мисия в името на здравето и живота на всеки, който има нужда от лечение и здравни грижи“, обръща се към колегите си председателят на УС на БАЗПГ Милка Василева.

„От началото на пандемията досега над 12 000 медицински специалисти се заразиха с опасния вирус – някои преболедуваха безсимптомно или по-леко, други – много тежко. За жалост имаше и такива, които загубиха живота си, помагайки за спасяването на чужди животи. Днес ние с минута мълчание ще отдадем почит към тяхното светло дело, ще носим в сърцата си спомена за тях и направеното от тях. Почит и благодарност към медицинските специалисти ще отправят и хилядите спасени пациенти и техните семейства. Ние сме убедени, че действията на всеки са от значение за овладяването на пандемията“, допълва тя.

Затова за пореден път призоваваме за спазване на всички мерки, които ограничават разпространението на вируса – носене на маски, социална дистанция, дезинфекция, ваксинация, отговорно отношение към себе си и към другите.

Призоваваме политиците да постигнат консенсус за развитието на здравеопазването и здравните грижи у нас. Очакваме смели и навременни решения за достойно заплащане на труда на медицинските специалисти, по-добри условия на труд, приемане на стандарти за броя на медицинските специалисти спрямо броя на пациентите в съответните лечебни звена, както и спрямо броя на децата и учениците в детските ясли, детските градини и училищата, заявява още председателят на БАЗПГ.

Очакваме и стъпки за повишаване на обществения имидж на професиите на медицинската сестра, акушерката, фелдшера/лекарския асистент, рехабилитатора, медицинския лаборант и рентгеновия лаборант, както и ясна стратегия за развитието на здравните грижи в България. И всичко това в името на здравето на всеки гражданин, в името на общественото благо. Защото всеки има право да получи качествено лечение и здравни грижи. Това е и мотото на Световната здравна организация тази година за 7-ми април: „Да изградим посправедлив и здравословен свят“, в който всички да се чувстваме по-защитени, по-единни и по-щастливи. Скъпи колеги, бъдете здрави и продължавайте благородната си мисия! ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ!, завършва Василева.

Своя поздрав отправи и председателят на Българския фармацевтичен съюз професор Асена Сербезова.

 „Поздравявам ви от името на Българския фармацевтичен съюз и лично от свое име, като ви пожелавам да бъдете здрави и вдъхновени в защита и подкрепа на здравето на нацията. Световната Covid пандемия ни кара да решаваме уравнения с много неизвестни. Но дори и в тези дни на изпитания, вярвам ще се справим в битките и ще допринесем за по-бързото преодоляване на пандемията от Covid -19“, посочва тя.

„Вие, които сте положили клетва в Ескулаповия храм и вие – които следвате Галеновия завет, използвайте вашите умения и знания в науката и изследователското поприще, за да информирате и образовате идните поколение и всички заедно да допринесем за общото благо. Честит празник!“, обръща се проф. Сербезова към колегите си.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@TZp


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите
27.09.2022 17:16:02 Надежда Ненова

Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите

Д-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г. Завършва медицина към Висшия медицински институт в Со ...

Д-р Клуге: Пандемията причини нови 53 млн. случая на депресия и 76 млн. случая на тревожност
27.09.2022 16:50:07

Д-р Клуге: Пандемията причини нови 53 млн. случая на депресия и 76 млн. случая на тревожност

„COVID пандемията не само увеличи психическия стрес и употребата на наркотици, но също така ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...