Неделя, 16 Януари 2022
31
май
6
 

Университетските болници призоваха да не се действа прибързано по казуса в „Александровска“

Те не биха били от полза нито за работещите и обучаващите се, нито за пациентите

Понеделник, 31 Май 2021 | 16:37:01
6

Асоциацията на университетските болници в Република България също излезе с позиция по повод напрежението в УМБАЛ „Александровска“. В нея се посочва, че Асоциацията „с тревога следи тиражираните в медиите твърдения, относно упр

Асоциацията на университетските болници в Република България също излезе с позиция по повод напрежението в УМБАЛ „Александровска“.

В нея се посочва, че Асоциацията „с тревога следи тиражираните в медиите твърдения, относно управлението и финансовото състояние на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, както и за отношенията между Университетска болница „Лозенец“ и НЗОК, гр. София“.

В становището си от Асоциацията отбелязват, че към момента на изготвянето му не са разполали с документи и информация от компетентен орган, констатиращи твърдените нарушения, и считат, че се накърнява престижът на тези водещи лечебни заведения. „Нещо повече, създават се предпоставки за необосновани изводи и прибързани мерки, които в конкретната обстановка не биха били от полза нито за работещите и обучаващите се, нито за пациентите в тях“, заявяват от АУБРБ.

Те припомнят, че обявената от Световната здравна организация пандемия, свързана с разпространението на COVID – 19, е оказала съществено неблагоприятно влияние върху всички сфери на обществения живот. „Университетските болници в Република България бяха изключително засегнати не само от периодичните ограничения за осъществяване на планов прием, но и от преструктуриранията на клиники и отделения в COVID структури. Същевременно се провеждаха и конкурсни процедури за сформиране на актуални състави на органите за управление на болниците с изцяло или с преобладаваща държавна собственост, съгласно Закона за публичните предприятия и правилника за неговото прилагане“, гласи още позицията на университетските болници.

Въпреки това, те изтъкват, че тези трудности не са попречили на университетските болници да продължат да изпълняват своите общественополезни функции. „Лечението на огромната част от пациентите със SARS-CoV-2 беше поето от нас, продължихме да осигуряваме и необходимите условия за провеждане на практическото медицинско образование на бъдещите медицински специалисти, включително чуждестранните студенти“, изтъкват от АУБРБ.

Стабилността и баланса при управлението на лечебните заведения в условията на безпрецедентна световна криза и току-що приключили конкурси е от съществена важност за нормалното осъществяване на тяхната дейност. Настоящата извънредна ситуация изисква стабилно и компетентно ръководство, притежаващо ясна визия по отношение на планиране и оптимално използване на наличните ресурси, способно да организира и контролира дейността на лечебните заведения, продължава позицията.

Според университетските болници част от пътя към работеща здравна система, която да е в полза на пациентите и медицинските специалисти, са диалогът и взаимното уважение между всички участници в процеса.

„Асоциацията на университетските болници в Република България е надежден партньор за постигане на желаната от всички нас модерна визия на българското здравеопазване. Предлагаме компетентните институции да направят необходимите проверки и анализи, както и да не се вземат прибързани решения, които биха довели до загуба на доверие от страна на пациентите, уронване престижа на университетски преподаватели и всички произтичащи от това неблагоприятни отражения в здравната и образователната система“, продължава позицията им.

В заключение от  АУБРБ посочват, че при необходимост ще окажат съдействие на всеки неин член, станал обект на недоказани обвинения и предлага засегнатите да защитят правата и доброто си име по предвидения в закона ред.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
umBW

Гост 01.06.2021 08:07:42

Контролните органи да влязат в НКБ.

Питащ 31.05.2021 17:00:50

А докато трупаха дългове за милиони, бяхте ли разтревожени?

Знаещ 31.05.2021 16:49:18

Това са празни приказки. Краде се яко по болниците. По КП, по обществени поръчки, без обществени поръчки, от пациентите, от клинични изпитвания, от изписаните в повече лекарства, по процедури, от изследвания без документ и т.н.......Няма контрол, няма одит, няма АДФИ. Всичко се плаща и хоп "неосновани обвинения".

Гост 31.05.2021 16:40:30

Всички са в далаверата.

Гост 31.05.2021 18:15:17

Кои всички.И ординарците дето хайдакат денонощно за 1000 лв ли.

Гост 31.05.2021 19:34:44

Те са потърпевши. Думата ми е за “ богоподобните”. Всички ръководства на УМБАЛ са в далаверата.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта
16.01.2022 10:38:50 Невена Попова

Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта

Д-р Николай Спасов e завършил медицина в СУ "Св. Климент Охридски " през 2019 г. От април 202 ...

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
16.01.2022 08:25:05

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

4 389 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 2 343 от които са ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...