Четвъртък, 30 Юни 2022
16
май
1
 

Световнопризнат учен с лекция в МУ-Пловдив

Понеделник, 16 Май 2022 | 09:17:42
1

Квантовият физик професор Леандър Литов ще представи в академична лекция Проекта SEEIIST на 16 май от 16.00 часа в 1 аудитория на Аудиторния комплекс на МУ–Пловдив, съобщиха от учебното заведение. Голямата наука за елементарните частици &

Квантовият физик професор Леандър Литов ще представи в академична лекция Проекта SEEIIST на 16 май от 16.00 часа в 1 аудитория на Аудиторния комплекс на МУ–Пловдив, съобщиха от учебното заведение.

Голямата наука за елементарните частици – квантовата физика и медицината търсят решения за нови методи за онкотерапия.

Лекцията е отворена за студенти, докторанти, млади учени и преподаватели от медицинските и природонаучни специалности с интереси в областите: медицинска физика, биофизика, радиобиология, радиационна онкология (лъчелечение), медицинска онкология, детска онкология и други.

Известен с изследванията си в областта на квантовата физика и физиката на елементарните частици български учен професор Леандър Литов, работещ от 1992 г. на ускорителния комплекс в CERN и ръководител на колектива от СУ, участващ в опитите провеждани на Големия адронен колайдер ще гостува в Медицински университет – Пловдив .

Посещението е по инициатива на учени от МУ–Пловдив, след участието им в научно-експертна дискусия за изграждане на Международен институт за устойчиви технологии – SEEIIST. Този път високо цененият квантов физик няма да говори за фундаменталните въпроси за структурата на Вселената, за материята, за пространството и времето, а ще представи пред студенти, докторанти и млади учени проект за изграждането на мощен ускорител на Балканите, с ускорителен център в България и потенциала му като научно-изследователска инфраструктура за целите на биомедицинските изследвания.

Професор Литов ще запознае академичната научна общност с реализацията и възможностите на мащабен високотехнологичен проект за изграждане на международна междуправителствена научна организация в района на Югоизточна Европа (South East European International Institute for Sustainable Technologies – SEEIIST). Изследователската инфраструктура ще включва мощен ускорител, който ще осигурява снопове от протони и леки йони за третиране на тумори и биомедицински изследвания. В центъра ще бъдат изградени три зали за облъчване на пациенти и две експериментални зали. В института ще се извършват клинични изпитания за разработване на нови методи и протоколи за третиране на тумори с протони и леки йони, разработване на методи за съвместно използване на радиотерапия (протони и йони) и имунотерапия и изследвания в областта на радиационната генетика. Предвиждат се и широк спектър от предклинични in-vitro и in-vivo изследвания в областта на радиобиологията. Планира се и широка програма от изследвания в областта на медицинската физика, свързани с формирането и контрола на снопове от ускорени частици, контрол и измерване на дозата получена от пациентите, образната диагностика и биофизичното моделиране и планиране на облъчване на пациентите. Проектът е отворен за участие на заинтересовани научни колективи от България.

МУ – Пловдив кани всички заинтересовани от широката и специализирана научна общност на 16 май (понеделник) от 16.00 часа в 1-ва аудитория на Аудиторния комплекс (бул. В. Априлов №15А) на лекцията на проф. дфзн Леандър Литов „Проектът SEEIIST“, на която ще бъде направено въведение за клиничното приложение на протонна и йонна терапия при малигнени заболявания.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
snyV

Гост 16.05.2022 12:58:00

Лекцията на проф. дфзн Леандър Литов „Проектът SEEIIST“, на която ще бъде направено въведение за клиничното приложение на протонна и йонна терапия при малигнени заболявания. Проф. дфзн Леандър Литов никога не е работил в областта на медицинската радиологична физика и още по-малко има какъвто й да е клиничен опит. Заслугите на България в СERN са на много други, но не и на Леандър Литов. Търсач на медийни изяви.


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ с препоръки към хората с признаци на маймунска шарка и техните близки
30.06.2022 10:17:48

МЗ с препоръки към хората с признаци на маймунска шарка и техните близки

До днес, 30 юни, в България са потвърдени 3 случая на маймунска вариола в страната. Това припомня ...

СЗО: Вирусът на маймунската шарка може да започне да атакува бременни, деца и имунокомпрометирани
30.06.2022 09:31:47

СЗО: Вирусът на маймунската шарка може да започне да атакува бременни, деца и имунокомпрометирани

Продължителното разпространение на маймунска шарка в световен мащаб може да доведе до това вирусъ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...