Понеделник, 20 Септември 2021
02
авг
9
 

Великобритания: NHS e планирала отказ от медицинска помощ за хора над 70 г. при пандемия

Правителството отрича, твърди, че е става въпрос за хипотетичен сценарий

Понеделник, 02 Август 2021 | 16:16:09
9

Националната здравна служба на Великобритания (NHS) е изготвила тайни планове за отказ на медицинска помощ на лица над 70-годишна възраст, настанени в старчески домове, в случай на пандемия, съобщи The Independent, позовавайки се на публикация в Daily

Националната здравна служба на Великобритания (NHS) е изготвила тайни планове за отказ на медицинска помощ на лица над 70-годишна възраст, настанени в старчески домове, в случай на пандемия, съобщи The Independent, позовавайки се на публикация в Daily Telegraph, която се основава на секретни правителствени документи.
Стратегията е разработена преди няколко години като част от планираните мерки на управлението на пандемия. Целта й е била да се предотврати препълването на болниците. Според нея, в случай на „мащабна“ грипна епидемия, министърът на здравеопазването може да даде право на лекарите да дадат приоритет на някои пациенти пред други или дори да откажат лечение.

Указанията, написани през 2017 г. и 2018 г., предполагат, че в случай на сериозно огнище на грип, което превишава способността на NHS да реагира, пациентите могат да бъдат подложени на триаж или да бъдат приоритизирани за лечение въз основа на критерия „вероятност за оцеляване“, а не на реалните им клинични нужди.

Британското правителство заяви, че предложенията са свързани с „хипотетични сценарии“ и никога не са били приемани като официална политика. Но директорът на благотворителната организация „Age UK“ Керълайн Ейбрахамс заяви пред The Independent, че Великобритания се е „приближила опасно“ към подобен подход в разгара на пандемията от COVID-19 миналата година. Тя изрази дълбока загриженост от факта, че такъв подход е бил обмислян.

„Какъвто и да е статутът на този документ за планиране, ние знаем от други доклади, че по време на ранната част на тази пандемия ние се доближихме опасно до триажа, въведен в болници, които вземаха предвид възрастта в голяма степен“, каза тя.

„Ако бяха приложени на практика, резултатът щеше да бъде, че относително здрав 70-годишен нямаше да има достъп до интензивното лечение, от което се нуждае, защото тези хора на практика щяха да бъдат отписани.

„По това време имаше огромна несигурност и страх, тъй като лекарите се бореха да се справят с вирус, който заплашваше да завладее цялата здравна система. Въпреки това тогава казахме и повтаряме сега, че в цивилизованото общество няма място за решения за лечение въз основа на възрастта. Какъвто и да е натискът, тези решения винаги трябва да се основават на клиничната нужда. Да се подходи по друг начин единствено заради възрастта е напълно неприемливо“, коментира Керълайн Ейбрахамс.

Проф. Мартин Грийн, главен изпълнителен директор на Care England – организация, която представлява независими доставчици на социални грижи за възрастни, коментира пред The Independent: „NHS не трябва да има обща политика и всеки отделен човек трябва да бъде оценяван въз основа на нуждата. NHS трябва да е достъпна за всички граждани и всеки сценарий за планиране на пандемия трябва да се фокусира върху нуждите на гражданите, а не върху нуждите на организациите“.

По повод публикуваната информация говорителят на NHS заяви: „NHS беше помолена да изготви този документ за обсъждане въз основа на специфичен и краен хипотетичен сценарий, за да информира правителствената програма за готовност за пандемичен грип. Той не е предназначен за оперативна употреба и не определя отговора на NHS срещу коронавируса”.

Правителствен говорител също коментира и поясни, че докладите са „исторически проекти за брифинг, които включват хипотетични сценарии, които не представляват и никога не са представлявали договорената на правителството, която то провежда“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vSCq

Пенсионер 02.08.2021 17:00:12

При отречения комунизъм принципът беше "Всекиму според потребностите"! При прехвалените демокрации принципът е "Всекиму според възможноста да си плати"!От дъртаците в хосписите няма какво да одереш, за това да мрат! Такава е натрапваната ни демократична ценнностна система!

Гост 02.08.2021 19:30:27

При комунизма потребностите на неграмотния бачкатор се оценяваха на 500 лв заплата, а на училия много години лекар на около 200 лв. Училият трябваше да подгъзува безплатно на простия.

Гост 02.08.2021 17:17:38

Глупости. За пенсиите при соца ли имаш предвид ? Като грижа за човека ? Защото днес всички пенсионери с ниски пенсии го дъл;жат на ГНИЛИЯ КОМУНИЗЪМ И БКП. Пенсиионерите от Западна Европа днес са по круизните кораби с мартини в ръка на палубата легнали на шезлонга .Само вие галфоните от комуниостическото гето сърбате мизерията на изминалия 76 години социализъм и неговите последствия и ДАЖЕ не го осъзнавате....

Гост 02.08.2021 23:26:06

Палят, ти колко плати за да станеш лекар?

Гост 03.08.2021 13:12:53

Родителите ми платиха навремето. Те ме изучиха. Не партията и държавата.

Гост 03.08.2021 09:26:04

НЕ съм лекар бе галфон. западен икономист съм .От Харвард. не от Московский госуфдарсвений

Гост 03.08.2021 08:31:12

Паляк /уточнение/

Гост 02.08.2021 16:49:43

Това не е ново. Тиражът като комплексна оценка на болните и ранените е създаден от военните (в НАТО) и там има група EXPECTED тоест безнадеждни и те се оставят встрани за да се помогне на тези с реален шанс. Друг е въпросът дали днес разни антиваксери ,които отричат вируса, заболяването и ваксините имат право обществото да им осигурява каквато и да е медицинска помощ. Според мен -не.

Гост 02.08.2021 17:12:26

Триажът (грепка на автокоректора)


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Диманов: Приходите в МБАЛ-Ямбол са намалели с 30% за една година
20.09.2021 14:42:11

Д-р Диманов: Приходите в МБАЛ-Ямбол са намалели с 30% за една година

„Финансовото състояние на болницата не е много добро, притеснително е. Болницата е на загуб ...

НЗОК публикува правилата за изписване на безплатни лекарства срещу COVID
20.09.2021 14:15:53

НЗОК публикува правилата за изписване на безплатни лекарства срещу COVID

Безплатните лекарства за домашно лечение на COVID ще бъдат изписвани на здравноосигурени лица с п ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...