Петък, 17 Септември 2021
24
юни
 

Регламентират дейностите, които помощник-фармацевтите и лекарските асистенти могат да извършват самостоятелно

Четвъртък, 24 Юни 2021 | 15:00:08


Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 1 от 2011 г. за професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките, асоциираните медицински специалисти и здравните асистенти могат да извършват по назначение или самостоятелно регламе

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 1 от 2011 г. за професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките, асоциираните медицински специалисти и здравните асистенти могат да извършват по назначение или самостоятелно регламентира професионалните дейности, които зъботехниците могат да извършват по назначение на лекар по дентална медицина, дейностите, които помощник-фармацевтите могат да извършват самостоятелно или под контрола на магистър-фармацевт и дейностите, които лекарските асистенти могат да извършват самостоятелно или по назначение на лекар.

В проекта е предвидено помощник-фармацевтите да могат да предоставят и събират здравна информация; да участват в промоцията на здравето, превенцията и профилактиката на болестите; да полагат фармацевтични грижи; да оказват първа помощ; да провеждат обучение и изследвания в областта на фармацевтичните грижи.

Предлага се лекарските асистенти да могат да предоставят и събират здравна информация, да участват в промоцията на здравето, превенция и профилактика на болестите; да изпълняват медицински дейности и здравни грижи; да провеждат рехабилитация на пациента; манипулации; оказване на спешни, хуманитарни и други дейности; да провеждат обучение и изследвания.

Обхватът на медицинските дейности и здравни грижи, които могат да полагат лекарските асистенти, включва подготовка и извършване на долекарски медицински преглед в спешната и първичната медицинска помощ, в случаите, когато пациентът не може да бъде прегледан от лекар - снемане на анамнеза, статус, чрез физикални методи на изследване - оглед, палпация,  перкусия и аускултация, поставяне на предварителна (работна) диагноза на база симптоматиката, обективното състояние и лабораторните изследвания на болния. Не се допуска самостоятелен преглед и назначение на лечение на деца до 3-годишна възраст, освен при състояния, пряко застрашаващи живота на детето.

Лекарските асистенти ще трябва да поставят подкожни, мускулни и венозни инжекции, да осигуряват продължителен венозен достъп; да извършват венозна пункция и вземане на кръв; да инстилират лекарствени продукти през катетър (сонда), дренаж; да извършват венозна инфузия; очистителна и лечебна клизма; да въвеждат и поддържат проходимостта на уретрален катетър при мъж и жена; да обработват рани; да свалят конци и дренажи и да поставят превръзки на рани; да отстраняват шини; да извършване на промивка на конюнктивален сак; да извършват стомашна промивка и да поставят назогастрална сонда; да извършват асептични и септични превръзки; електрокардиография; местна аналгезия и хирургичен шев на меки тъкани; инцизия на фурункул и карбункул.

Спешните дейности включват извършване на дейности за овладяване на състояния на хипо- и хипертермия; оказване на спешна медицинска помощ на пострадалия в отсъствието на лекаря; извършване на временна имобилизация на крайници и гръбначен стълб, поставяне на шийна яка; извършване на механична хемостаза и/или локално прилагане на хемостатични лекарствени продукти; оказване на помощ при раждане до идването на лекар или акушерка;

Предвижда се лекарските асистенти да могат да предписват и лекарствени продукти, да извършват инфузионна терапия, прилагане на антиаритмични, кардиоинотропни лекарствени продукти и кортикостероиди при състояния, налагащи оказване на спешна медицинска помощ.

„Компетентността за осъществяване на професионалните дейности от лекарските асистенти е обезпечена от знанията и уменията, формирани по време на обучението за придобиване на професионална квалификация“, се казва в мотивите към проекта.

Дейностите, които зъботехниците могат да извършват по назначение от лекар по дентална медицина са подготовка, изработване и възстановяване на медицински изделия за моделиране и възстановяване на всички видове зъбопротезни конструкции.

В мотивите към проекта е уточнено, че справка към 31 май 2021 г. от регистъра на зъботехниците, сочи, че в съсловната организация членуват 1 541 зъботехници, които ще са адресати на проекта на наредба. Помощник-фармацевтите към същата дата са 2 091, а лекарските асистенти – 56.

Пълния текст на проекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jEcn


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
ВМА откри напълно обновено отделение по интервенционална пулмология
17.09.2021 16:16:18

ВМА откри напълно обновено отделение по интервенционална пулмология

ВМА откри днес изцяло реновирано и оборудвано с най-съвр ...

В УМБАЛ „Свети Георги“ спасиха пациентка от адски болки и огромен костен тумор на ръката
17.09.2021 15:42:15

В УМБАЛ „Свети Георги“ спасиха пациентка от адски болки и огромен костен тумор на ръката

Пълно възстановяване на двигателните функции на ръката на 78-годишна пациентка успяха да постигна ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...