Понеделник, 06 Декември 2021
27
февр
1
 

Протезирането на възрастни пациенти влиза в НРД 2018

Договорът се подписва утре в Здравното министерство

Вторник, 27 Февруари 2018 | 14:22:46 Ирина Пекарева
1

„Новото в Националния рамков договор е въвеждането на абсолютно нова дейност, която ще започне от 1 септември 2018 г. За нея БЗС – единствен и само той, настоява да се появи в пакета дентални дейности за здравноосигурени лица над 18 г. от 1

„Новото в Националния рамков договор е въвеждането на абсолютно нова дейност, която ще започне от 1 септември 2018 г. За нея БЗС – единствен и само той, настоява да се появи в пакета дентални дейности за здравноосигурени лица над 18 г. от 1999 г. Тази нова дейност е осигуряване на цели плакови протези за възрастните на възраст 65-69 г.” Това заяви на пресконференция днес председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Събитието бе организирано с цел представяне на новостите в НРД за тази година, договорен между съсловната организация и Касата. Договорът ще бъде подписан утре в 13.30 ч. в Министерството на здравеопазването, информира д-р Шарков.

По отношение на новата дейност, която вече бе анонсирана, той каза още: „Това е първата възрастова група, при която ние стартираме поставянето на тези цели, тотални протези. Всеки в тази възрастова група здравноосигурен има право на до две протези, като периодът, за който той ще ги носи, е 4 години. Т.е. след 4 години тези протези могат да бъдат заменени”, обясни председателят на БЗС.

По данни на съсловната организация на зъболекарите, към момента населението между 65 и 69-годишна възраст е 483 000 души. От тях 20% имат обеззъбена горна челюст, 17% имат обеззъбяване на долната челюст, а 13% са напълно обеззъбени, информира д-р Шарков. От думите му стана ясно, че средствата, заделени за новата услуга в бюджета на касата, възлизат на около 20 млн. лв. Става въпрос за дейност, която ще се заплаща от бюджет 2018 в рамките на последните три месеца от бюджетната година – септември, октомври и ноември, подчерта д-р Шарков, като припомни, че дейностите, извършени през декември месец на дадена година, се заплащат от бюджета на НЗОК за следващата година.

„Зъботехническата работа, която е част от изработването – материалите и изработването на протезите, ще се доплащат от пациента. Това ще бъде на договореност между лекаря по дентална медицина и зъботехника. Ние тук не можем да се намесим, защото зъботехникът не е част от НРД”, коментира още председателят на Зъболекарския съюз и допълни: „В различните части на страната според стандарта в тези райони протезата се движи в най-различни стойности. Има цени 50, 60, 70, 80 лв. доплащане”.

„Тази крачка е изключително важна, защото отваря възможността забравените до този момент наши бащи, майки, възрастни роднини да бъдат отново върнати в лоното на здравното осигуряване и да се почувстват пълноценни граждани. Наясно сме с допълнителните въпроси, които ще възникнат в процеса на утвърждаване на тази дейност, и това беше основният мотив да приемем предложението на финансовия министър и на МЗ и да се обединим около идеята да започне от 1 септември, защото има доста неясноти как ще тръгнат нещата. Това е качествено нова дейност”, подчерта главният секретар на съсловната организация д-р Борислав Миланов.

От думите на д-р Николай Шарков стана ясно още, че няма промяна в доплащането на зъболекарските услуги от страна на пациента. „Запази се символичното доплащане, което въведохме преди много години в НРД и след това бе отразено в закона. И до ден днешен сме твърдо убедени, че доплащането означава съпричастност и контрол от страна на пациента за извършените в устата му дейности. Имаме увеличение на прегледа като стойност, заплащана от НЗОК, но пациентът няма да усети това увеличение, както и досега той ще доплаща 1,80 лв.”, коментира той.

Продължава и въведената преди година и половина трета дейност за възрастните над 18-годишна възраст. Детският пакет пък остава същият, какъвто беше и в предишния НРД, „защото, преглеждайки епидемиологичните данни, ние знаем, че той напълно би удовлетворил децата, стига родителите да ги водят на зъболекар”, обясни председателят на БЗС.

Той посочи още, че според Рамковия договор всяка бременна жена има право по НЗОК на един допълнителен преглед. „Защото когато тя посети лекаря по дентална медицина, освен че той ще установи статуса на устата й, тя ще получи много ценни съвети как да се държи по време на бременността, за да може бъдещото дете да израсне със здрава костна зъбна структура, здрав организъм, здрава уста. И тези съвети може да ги получи от зъболекаря. Така че не е само прегледът. Освен това естествено ще получи и съвети как да опази собственото си здраве в този период”, каза д-р Николай Шарков.

„Освен бременните БЗС направи и още нещо - за децата, които страдат от психични проблеми, 100% покриване на всички дейности, които ще се извършват в устата им, никакво доплащане и саниране докато се санира устата. Няма ограничение на броя дейности, както при децата с нормално развитие. Същото се отнася и за задържаните под стража, но те се ползват от пакета за възрастни”, допълни той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k3bJ

Гост 27.02.2018 15:22:48

Кога започват да валят оставките?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Прокопова: Реваксинацията ще предпази пациентите в риск
06.12.2021 10:38:09

Д-р Прокопова: Реваксинацията ще предпази пациентите в риск

От около седмица се наблюдава известно успокояване, активните случаи намаляха и в болницата стана ...

Спрягат проф. Сербезова за нов здравен министър
06.12.2021 09:57:05

Спрягат проф. Сербезова за нов здравен министър

Председателят на Българския фармацевтичен съюз и бивш директор на Изпълнителната агенция по лекар ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...