Понеделник, 27 Юни 2022
21
ян
 

Анализ на ЕКИП сочи:

Пропуснатите ползи за икономиката за 2019 г. от тютюнопушене са 4,4 млрд. лв.

Петък, 21 Януари 2022 | 15:59:19


Когато 15% от пушачите преминат към по-малко вредни алтернативи, ефектът върху средногодишния брой заболявания в четирите основни болестни групи, свързани с тютюнопушене, намалява с 12%, т.е. намаляват разходите за 56 000 здравноосигурени лица. Когато

Когато 15% от пушачите преминат към по-малко вредни алтернативи, ефектът върху средногодишния брой заболявания в четирите основни болестни групи, свързани с тютюнопушене, намалява с 12%, т.е. намаляват разходите за 56 000 здравноосигурени лица. Когато 50% от пушачите се насочат към по-малко вредни алтернативи, ефектът върху публичните финанси е спад на разходите със средно близо 51 млн. лв. на годишна база.

Това са част от изводите в анализа на експерти от ЕКИП за вредите от тютюнопушенето и тяхното отражение върху здравната и социалната системи в контекста на навлизането на нови негорими изделия. Авторите използват за сравнение групите изделия с тютюн или без тютюн, сред които са и бездимните нагреваеми тютюневи изделия и електронните цигари с никотинови течности, доставящи никотин по подобие на цигарите.

Експертите отбелязват, че тези изделия също носят риск, но според редица научни проучвания и становища на държавни здравни институции, разликата е, че тъй като не горят, експозицията на вредни вещества е по-ниска от тази при традиционното тютюнопушене, поради което са показани като алтернативи с намален здравен риск в сравнение с традиционните тютюневи изделия.

От ЕКИП припомнят още, че тютюнопушенето е сред водещите рискови фактори, свързани с начина на живот. Те водят до влошаване на общото здравно състояние, увеличаване на отсъствията от работа и повишаване на разходи за здравеопазване.

Пушачите са по-склонни от непушачите да развият сърдечни заболявания, инсулт, хронична обструктивна белодробна болест и рак на белите дробове – заболявания, които са много разпространени в България и я нареждат на едно от първите места в Европа по заболеваемост и смъртност. Пушенето увеличава риска от коронарна болест на сърцето (2 до 4 пъти), от за мозъчен инсулт (2 до 4 пъти), от рак на белия дроб (25 пъти), добавят от ЕКИП.

Според техните изчисления годишните пропуснати ползи за икономиката за 2019 г., свързани с тютюнопушене, възлизат на 4,4 млрд. лв. или 3,7% от БВП.

Замяната на традиционните тютюневи изделия (ТТИ) с нови негорими никотинови алтернативи (ННА) в случаите на липса на пълен отказ от употреба на тютюн и никотин е изследвана чрез специално създадени математически модели, поясняват експертите на ЕКИП. Те са категорични, че потенциалните ефекти от промяната на потребителските навици - преминаване към по-малко вредни алтернативи, могат да достигнат до 1,8 млрд. лв. намаление на отрицателните ефекти или спад във финансовото измерение на вредата от 41%.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Wa7X


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...