Понеделник, 29 Май 2023
16
ноем
3
 

Допълнителни 1000 лв. за разкриване на денонощна аптека поиска БФС

По-лекият режим за продажба на лекарства без рецепта крие рискове, предупреждават фармацевтите

Понеделник, 16 Ноември 2020 | 14:58:41
3

Осигуряване на допълнителни 1000 лв. от бюджета за всяка аптека, която стане денонощна за времето на пандемията - това предлагат в своя позиция от Българския фармацевтичен съюз в отговор на

Осигуряване на допълнителни 1000 лв. от бюджета за всяка аптека, която стане денонощна за времето на пандемията - това предлагат в своя позиция от Българския фармацевтичен съюз в отговор на идеята на Българския лекарски съюз за приемане на нормативни промени за поощряване на разкриването на повече денонощни аптеки в страната. Според фармацевтите тази подкрепа ще е по аналогия на допълнителното заплащане за личните лекари, които им бяха обещани като стимул, за да преглеждат пациентите си с COVID-19.

„В случай че говорим за дългосрочно решение, осигуряването на денонощни аптеки би могло да се гарантира от бюджета на НЗОК, което най-накрая би легитимирало ролята на аптеките като здравни заведения, каквито са всъщност по закон, а по-важно – и по мисия, както стана ясно в условията на пандемията от COVID-19“, заявяват от съсловната организация.

Що се отнася до предложението да се промени начинът на отпускането на лекарствени продукти без лекарско предписание (т. нар. ОТС-лекарства), от там са на мнение, че в тази ситуация не е необходимо да се либерализира още повече фармацевтичният пазар, като се предлагат лекарства в супермаркетите и бензиностанциите. Според тях тази мярка няма да спомогне за осигуряване на правилна фармацевтична грижа.

Те предупреждават, че в тези обекти пациентите няма да имат достъп до фармацевтична консултация, а безконтролната употреба на лекарства без лекарско предписание може да бъде опасна за тяхното здраве. Като мотив те изтъкват, че регулаторите са категорични, че ОТС-лекарствата трябва да се отпускат с подходящите съвети за дозирането им, лекарствени взаимодействия и противопоказания и имат потенциала да вредят при нерационалната им употреба. За тази опасност многократно предупреди и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, припомнят от БФС.

В позицията си те изразяват съгласие с мнението на ръководството на БЛС, че е от изключителна важност цялата здравна система да работи заедно и всички усилия и ресурси да бъдат насочени към преодоляване на кризата. В тази връзка от БФС напомнят и за възможността лекарите да предписват лекарства по международното им непатентно наименование, т. нар. генерично предписване, като отбелязват, че тази мярка е широко възприета в ЕС практика, улесняваща пациентите и фармацевтите в осигуряването на необходимите лекарства.

„Точно сега е подходящият момент и за въвеждане на генерична замяна при някои лекарства“, категорични са от Фармацевтичния съюз. Те поясняват, че при генеричната замяна фармацевтите заменят със съгласието на пациента един предписан продукт с друг лекарствен продукт със същото лекарствено вещество, същите като предписаната лекарствена форма и количество в дозова единица. Генеричното заместване е обичайна практика в другите държави, то води до спестяване на значителни публични ресурси, а в условията на пандемията ще помогне да се ограничат максимално контактите на пациентите с повторни посещения при медицински специалисти или аптека за намиране на предписаната търговска марка, аргументират се от БФС.

В заключение те посочват, че като мярка за справяне с епидемията в някои държави са разширени правомощията на фармацевтите по отношение на поставяне на ваксини, предписване на определени лекарства и др. „В модерната медицина в центъра на здравеопазването стоят не медицинските специалисти, а пациентите. Всички медицински специалисти следва да работят в пълноправно сътрудничество, още по-единни, ориентирани към една единствена цел – успешно справяне с пандемията от COVID-19“, категорични са от Съюза.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k2@S

пафнутий 17.11.2020 10:10:08

Генерично предписване и генерична субституция сега и веднага! Това е спасението! Браво на БФС! Само че алчните докторя ще са против , ще спрат екскурзиите и подаръчетата - особено джипките!

Лекар 18.11.2020 00:11:04

Не, просто ще се насочат към аптекарите.

Един 16.11.2020 20:22:09

Логично е


Всичко за коронавируса
Още новини
Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка
29.05.2023 17:17:50 Надежда Ненова

Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка

Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка (РМШ). Това стана ясно по време ...

Министър Меджидиев откри филиал на Спешна помощ в гр. Сърница
29.05.2023 16:45:39

Министър Меджидиев откри филиал на Спешна помощ в гр. Сърница

„За мен е изключителна чест да направя това откриване, защото сърцето ми е в медицината. То ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...