Неделя, 07 Август 2022
01
май
 

Легионерска болест по време на КОВИД епидемия

Петък, 01 Май 2020 | 12:49:35


Два случая на болни от Легионерска болест са диагностицирани през месец април в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Здравните  експерти по света предупреждават, че затворените заради COVID-19 сгради са свързани с риск от разпрост

Два случая на болни от Легионерска болест са диагностицирани през месец април в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Здравните  експерти по света предупреждават, че затворените заради COVID-19 сгради са свързани с риск от разпространение на заболяването.

Началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева обяснява за  Легионерската болест, причинителите на заболяването, протичане и възможно ли е да се сбърка с коронавирусна инфекция.

Д-р Пишмишева, появиха се  съобщения за повишен риск от възникване на Легионерска болест по време на карантината. Колко опасно  е това заболяване?

Легионерската болест е бактериално инфекциозно заболяване, което се характеризира с развитие на тежка пневмония, дихателна недостатъчност, засягане и на други органи и системи  и може да доведе до смърт. Тя е описана през лятото на 1976 г. във Филаделфия по време на конгрес на Американския легион. Всички делегати са настанени в един хотел, заболяват 221 от тях и  34 умират. Източник на инфекцията се оказват климатичните инсталации. Новата болест е наречена тогава легионелоза, а една година по-късно е открит и причинителят.

Какво може  да се каже за причинителя на заболяването и неговото разпространение?

Причинители на заболяването са бактерии, наречени легионели. Те са широко разпространени водни сапрофити. Естественият им природен резервоар са сладководните водоеми – реки и езера, но те рядко са източник на инфекцията. По-голямо значение за възникване на заболяване имат изкуствените водни съоръжения. Те създават подходящи условия за преживяване и предавана на бактериите: температура 28 – 40 С,  застой на водата и образуване на аерозоли.

Човек се заразява най-често при вдишване на воден аерозол, съдържащ бактерии. Заразяване може да възникне  и при използване на охладителни системи, душове, овлажнители, изкуствени фонтани, вани, тангентори, машини за лед, джакузи и др.

Счита се, че рискови за възникване на заболяване са лица от крайните възрасти, такива с потиснат имунитет,  хронични белодробни заболявания, захарен диабет, както и пушачи. Легионелите са сред първите 4 причинителя на придобита в обществото пневмония - 12-15%.

Заболяването се регистрира най-често от късна пролет до есента, когато се използват най-много климатични системи. Среща се най-често като отделни случаи. Възможно е и възникването на епидемични взривове.

Описани са и  вътреболнични инфекции, най-вече в отделения за лечение на имунокомпрометирани болни.

Мъжете боледуват три пъти по-често от жените, а най-засегнатата възраст е над 50 г.

А как протича самото заболяване?

Бактериите проникват най-често през лигавиците на дихателните пътища и достигат долните отдели. Това предизвиква развитие на възпалителна реакция и развитие на белодробни инфилтрати. По-леката форма на заболяването е известна като Понтиак треска и протича с грипоподобни прояви. Не може да се постави диагноза само по клиничните белези – трябват изследвания.

Същинската Легионерска болест е тежко заболяване и  пневмонията е основната й проява. Заболяването възниква най-често 2-10 дни след заразяване. Обикновено започва остро, с повишаване на температурата и отпадналост. В началото болните кашлят рядко, понякога с отделяне на негнойни храчки. При преглед се установяват  белези на пневмония. Ранен симптом е задухът. Може да има болки в гърдите, а при тежко протичащите пневмонии бързо се стига до остра дихателна недостатъчност и може да се стигне и до апаратна вентилация.

Най-често пневмонията е  двустранна, в основите и със склонност към уплътняване  /консолидация/. При тежките форми се наблюдават прояви и от други органи и системи – диария, болки в корема, гадене и повръщане.

По клиничната и рентгеновата находка е трудно да се постави диагноза Легионерска болест.

Може ли Легионерската болест  да  наподобява COVID- 19?

Да, може – и при двете заболявания има температура, тежка пневмония и бързо развитие на дихателна недостатъчност. И кръвните изследвания не ни помагат в тези случаи. И при двете болести има високи стойности на феритин, LDH, CRP и някои други показатели. Точно затова се правят изследвания при съответните съмнения – при COVID- 19 – PCR – тест, а при Легионерска болест се изследва най-напред урина, а на по-късен етап – кръв, храчка и други материали.

А защо е повишен рискът от Легионерска болест по време на изолация и карантина, каквито публикации има?

Не съм чела тези публикации, но една от причините би била дългото отсъствие от дома на болните или непосещаването на вили, къщи в селата и т.н. от карантинираните лица. В празните жилища обикновено водата е спряна за по-дълго време и се създават условия да се размножат бактериите. Затова е препоръчително водата / ако не е ползвана дълго време/ да се източи  за  15-20 минути, крановете да се измият, а филтрите  да се почистят.

Често ли се среща Легионерската болест ?

В България  - най-вероятно по-често, отколкото се диагностицира. Както казах 12-15% от пневмониите, придобити в обществото се причиняват от легионели. Когато една болест се търси, се намира по-често.

Има ли случаи на болни от легионерска болест в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик ?

През 2018 г. имаме пациент, чието заболяване протече тежко, с дихателна недостатъчност и премина и през отделение по реанимация и интензивно лечение. Пациентът се възстанови. През този месец имаме двама болни, диагностицирани с Легионерска болест като единият все още се лекува при нас.

Колко време се лекува в болница един такъв  болен?

Колкото е необходимо, според тежестта на заболяването.

Кое заболяване според вас е по-опасно COVID-19 или легионерската болест?

Скромният ми опит е показал, че няма безопасно заболяване, а и за самия болен най-тежко е неговото собствено заболяване.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QDNL


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Манолова: Обичам по-различния поглед в дерматологията, стремя се да търся новостите
07.08.2022 11:12:23 Невена Попова

Д-р Манолова: Обичам по-различния поглед в дерматологията, стремя се да търся новостите

Д-р Гергана Манолова е специалист дерматолог с над 10 годи ...

663 са новите случая на коронавирус за последното денонощие (Обновена)
07.08.2022 10:13:39

663 са новите случая на коронавирус за последното денонощие (Обновена)

663 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 65 от ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...