Четвъртък, 05 Август 2021
16
авг
2
 

Това се посочва в позиция на Сдружение за развитие на българското здравеопазване

Финансовите лимити и административните ограничения нарушават правата на пациента

Сряда, 16 Август 2017 | 11:50:18
2

От няколко години в системата на българското здравеопазване говорим постоянно за контрол. Поради безпомощност на управляващите този контрол се свежда само до ограничения и лимити на дейностите на изпълнителите на доболнична и болнична помощ, въвеждане

От няколко години в системата на българското здравеопазване говорим постоянно за контрол. Поради безпомощност на управляващите този контрол се свежда само до ограничения и лимити на дейностите на изпълнителите на доболнична и болнична помощ, въвеждане на нови и нови административни тежести. Това се посочва в позиция на Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

Имаме финансово лимитиране за направления, изследвания, хоспитализации, изтъкват от там и допълват - имаме административно лимитиране  със здравна карта - брой болници, отделения, дейности, легла. Имаме неразплатена дейност за последните две години над 70 млн. лева.  Имаме и административно оскъпяване на медицинските услуги с въвеждането на т.нар. медицински стандарти- изисквания за количествени показатели, но не и за качествени услуги.

Мантрата как всяка година за здраве „държавата“ дава все повече и повече пари е невярна, категорични са от сдружението и допълват - може би като стойност да, но като процент от вътрешния продукт- не. От там припомнят,  че през 2001г разходът за здравеопазване е бил 5,3% от БВП, а през 2015 е вече само 4%. В ЕС разходът за здравеопазване като процент от БВП варира между 7% и 11%. Хроничният недостиг на финансов ресурс води след себе си сериозно доплащане от страна на пациента. В страните от ЕС с публични средства се покриват 75-80% от разходите за здравеопазване, а доплащането от пациента е 20-25%. В България доплащаме над 45% за здраве. По публични разходи за здравеопазване сме на едно от последните места в Европа. През 2014г. страната ни е на 64-то място по публични разходи за здравеопазване, изброяват от сдружението, като изтъкват, че пред нас е дори Кения.

Те подчертават, че финансовите лимити и административните ограничения нарушават правата на пациента, защото ограничават достъпа до здравеопазване, нарушават правото на избор за място на лечение и увеличават плащането от „джоба“. Всичко, което не се плаща с публични средства, се плаща от пациента. Всичките „икономии“ на средства са за негова сметка.

Съвременната медицина е скъпа услуга. Разходите за иновации, лекарства, технологии, изследвания са сходни в различните страни, независимо дали са Франция, Дания, Германия или България,  посочват още от организацията.

От там са на мнение, че решения в посока по- добро здравеопазване са изцяло в ръцете на политиците и техните решения. Нищо няма да се промени с повишаване на „контрола“ и административната тежест- този филм го гледаме 10 години и вървим все по- надолу в класациите. Трябва да се осигури адекватен финансов ресурс за съвременно здравеопазване и да се намали административната тежест върху изпълнителите на медицинска помощ, така че лекарят да не мисли 90% от времето си за администрация и 10% за пациента, а обратното 90% за пациента и 10% за администрация, обобщават от сдружението.

От там предлагат и няколко възможни решения, а именно:

Държавата да плаща пълният размер на здравните вноски за своя контингент осигурени лица- държавни служители, военни, полицаи, съдии, прокурори, пенсионери и деца. А защо не контингент за здравно осигуряване да останат само деца и пенсионери, а всички останали групи да си плащат сами осигуровките като всеки друг гражданин на Република България.

Демонополизация на НЗОК  - допускане на допълнителни здравни фондове. Създаването на конкуренцията е най- „здравословното“ решение при предлагането на всякакви стоки и услуги. Води до понижаване на цените и повишаване на качеството.

Връщане на парите от здравни вноски в бюджета на здравноосигурителната институция - нямат място в консолидирания държавен бюджет. В противен случай, това не са здравни осигуровки, а данък здраве и то не за всички и не в справедлив размер за ползвателите на здравни услуги.

Изграждане на електронно здравеопазване с електронно здравно досие за всяко здравноосигурено лице. Най-добрият контрольор на системата е пациентът, който ще има информация за оказаните му медицински дейности, изписани лекарства, проведени изследвания, профилактични прегледи, хоспитализации и т.н.

Осигуряване на финансов ресурс за развитие на доболничната помощ, което неизменно ще облекчи скъпия финансовия ресурс за болнична помощ. Публична тайна е че голяма част от хоспитализациите се правят, за да бъдат извършени изследвания, които пациентът не може да си позволи в доболничната помощ.

Премахване на количествените изисквания произтичащи от т.нар. медицински стандарти оскъпяващи здравните услуги и залагане на индикатори за качество. Незаобиколим фактор за качеството на една услуга е пациента.

Създаване на справедлива финансова и административна среда за развитие на медицинските услуги, където коректива да сме ние пациентите. Парите за здраве да следват нужди на пациента и неговият избор за лекар и лечебно заведение. Само когато пациентът има правото да избира, ще има подобряване на качеството на медицинската услуга, защото лекарите и лечебните заведения ще се конкурират за пациентите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZxdB

Dr_Doolittle 16.08.2017 19:48:38

Късно е вече. Тикви и рубащки унищожиха здрвеопазването на тази държава, така като и война и глобално природно бедствие не би могло. Това. което от 15 години го говорим никой от политическата класа не иска да го чува, още по-малко да направи нещо. Населението също си лежи на комунистическите митове за безплатното, въпреки че вижда ,че така не става и всичко е още по-дефицитно и липсва като здравни услуги от ден на ден. Процесът вече е необратим и това не е песимизъм , ами реализъм. Вече няма начин С НИКАКВИ МЕРКИ да стабилизират каквото и да е , само ще гледаме разпада. А иначе NG със сигурност ще направи филм от серията 'Теория на глупостта' как една държава си ликвидира здравеопазването като пълни глупаци с идеята 'по-добре да казваме ,че е безплатно и да го няма , отколкото да го има, ама да се плаща на докторите'. Комунисти , сър....

Доктора 16.08.2017 13:51:59

Браво,много точен анализ,но няма кой да го прочете и осмисли от псевдополитиците ни!:(


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Връщат Дечо Дечев като директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
05.08.2021 17:24:09

Връщат Дечо Дечев като директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Бившият директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и на НЗОК д-р Дечо Дечев ще бъде върнат н ...

Задължават болниците да публикуват на сайта си листи с чакащи за прием
05.08.2021 17:14:00 Полина Тодорова

Задължават болниците да публикуват на сайта си листи с чакащи за прием

Лечебните заведения ще трябва да публикуват на сайтовете си информация с листите за чакащите за х ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...