Сряда, 10 Август 2022
27
юни
 

Маймунската шарка влиза в наредбата за заразните болести

Понеделник, 27 Юни 2022 | 12:34:20


Маймунската шарка да се включи в Наредбата за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести. Това предлага Министерството на здравеопазването с проект за допълнение към нормативния акт. От началото на май 2022 г. случаи на маймунска вари

Маймунската шарка да се включи в Наредбата за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести. Това предлага Министерството на здравеопазването с проект за допълнение към нормативния акт.

От началото на май 2022 г. случаи на маймунска вариола се съобщават от държави, за които заболяването не е характерно и се регистрира само при внос от пътувал в заразена област в Централна и Западна Африка. Повечето от заболелите лица дават данни за пътуване в Европа и Северна Америка, където вирусът на заболяването нормално не се среща. През настоящата година за първи път случаи на заболяването се докладват едновременно от ендемични и неендемични държави, с широко засягане на разнородни географски области.

В тази връзка Европейското бюро на Световната здравна организация обяви разпространението на маймунска вариола в Европейския регион на организацията за атипична епидемия, припомнят в мотивите си от МЗ.

Оттам отбелязват още, че въпреки обявената от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията ниска вероятност от по-нататъшно разпространение на заболяването, индивидуалният риск за много малки деца, бременни жени, възрастни или имунокомпрометирани лица сред близки контактни на случаи на заболяването може да бъде висок поради по-голямото въздействие на заболяването в тези групи.

Като висока към момента се определя вероятността за по-нататъшно разпространение на маймунска вариола сред лица с множество сексуални партньори във взаимосвързани мрежи (включително някои групи мъже правещи секс с мъже).

Предаването на инфекцията от пациенти на медицински персонал е възможно, като вероятността за предаване на вируса на заболяването на медицински специалисти, носещи подходящи лични предпазни средства, е много ниска, заболяването има оценено слабо въздействие, което води до общ нисък риск. Рискът за медицинските специалисти, осъществили незащитен близък контакт със случаи на маймунска вариола (напр. контакт лице в лице за продължително време, контакт с отворени лезии без ръкавици, интубация или друга инвазивна медицинска процедура) се оценява като умерен, посочват още от ведомството.

За повишаване информираността на медицинските специалисти и лабораторните работници относно своевременно установяване на причинителя и недопускане появата на вторични случаи са изготвени указания до регионалните здравни инспекции и лечебните заведения относно необходимите мерки, които следва да се предприемат спрямо болните, техните контактни и външна среда, вида на пробите за лабораторна диагностика.

Предвид всичко това е необходимо допълнение към Наредбата, с което да се създаде възможност за провеждането на надзор в страната на заболяването маймунска вариола, обясняват от МЗ.

С всички допълнения към нормативния акт можете да се запознаете тук, а с всички мотиви към него – тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RQLV


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: Не съм в Министерството да критикувам, а да надграждам
09.08.2022 20:28:22

Д-р Меджидиев: Не съм в Министерството да критикувам, а да надграждам

„Поради краткия мандат основната цел на служебното правителство и на МЗ е да създадем комфо ...

Правят проверки на ценообразуването на медицинските услуги по морето
09.08.2022 17:17:12

Правят проверки на ценообразуването на медицинските услуги по морето

Максимално бързо ще бъде осигурена по една допълнителна линейка в големите курорти по Черномориет ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...