Вторник, 29 Ноември 2022
01
окт
1
 

Иновационен ден за студенти се проведе в МУ-Пловдив

Събота, 01 Октомври 2022 | 12:41:40
1

Работилница за разработване на регионална иновативна визия по проект i2i EIT HEI Initiative организира Медицински университет – Пловдив, съобщиха от учебното заведение. Събитието се проведе в хибриден вариант. В първата част от програмата

Работилница за разработване на регионална иновативна визия по проект i2i EIT HEI Initiative организира Медицински университет – Пловдив, съобщиха от учебното заведение.

Събитието се проведе в хибриден вариант. В първата част от програмата беше предвидена кръгла маса, която събира на едно място интердисциплинарни представители на академичната общност, частния сектор и предприемаческата екосистема, възпитаници, членове на преподавателския състав на Медицинския университет – Пловдив, неправителствени организации и стартиращи фирми, за да се стимулира споделянето на знания и набелязването на съществуващите значими проблеми в регионалната предприемаческата екосистема.

Във втората част от програмата на събитието се проведе уъркшоп под мотото „Иновационен ден за студенти“. Поканени бяха възпитаници на висши училища от Пловдив и региона, на които организаторите поставиха задача да се справят с конкретно предизвикателство като формират предприемачески екипи – мултидисциплинарни екипи с допълващи се компетенции от участващите студенти. Сформираните групи трябваше да генерират иновативни идеи, които да им помогнат да се справят с поставеното предизвикателство. Ментори на младите хора бяха представителите на академичната сфера и бизнеса. В края на иновационния ден студентите представиха своите работещи иновативни решения. 

Медицински университет – Пловдив организира работилницата в партньорство с фондация „Джуниър Ачийвмънт България“, чиято мисия е да вдъхновява и образова младите хора в сферата на свободното предприемачество, бизнеса и икономиката; The Edge, спиноф - компания, създадена на базата на използването на научни резултати от публичния изследователски сектор, работеща за преодоляване на пропастта между иновативните академични изследвания и тяхната комерсиализация в световен мащаб, и GIS-Transfer, компания, осъществяваща трансфер на научни резултати и технологии, разработени от научно-изследователски колективи, лаборатории, институти и университети.

Изводите и резултатите ще помогнат да се изготви анализ, акцентиращ върху основните препятствия за развитие на иновациите на национално ниво. След това направените констатации ще бъдат включени в Международния форум за разработване на иновативна визия, i2i EIT HEI Initiative, за да се постигне общо разбиране на предизвикателствата, пред които са изправени висшите училища в цяла Европа, и за подобряване на взаимодействието между изследователи, преподаватели и индустрия.

Проект i2i EIT HEI Initiative обединява пет висши образователни институции: Медицинския университет – Пловдив, Националния университет на Ирландия, Голуей, Университет Коменски, Братислава, Словакия, Университета на Тесалия, Гърция, и Университетът на Страната на баските, Лейоа, Испания), три посреднически организации: Фондация „ГИС-Трансфер Център“, WestBIC - Центъра за бизнес и иновации и „Иновационен район на град Голуей“,  и осем асоциирани партньори от три държави – Белгия, Ирландия и Испания, в пет предприемачески екосистеми. Представителят на Белгия е European business and innovation centre network. Партньорите от Ирландия са Western Development Commission, IBEC, HBAN, SCUUL Enterprise CLG и Galway Chamber of Commerce, а от Испания –  EusKampus Fundazioa и Tecnalia Ventures.

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DwLC

Гост 01.10.2022 13:06:19

JA = изперкала лелка и надъхани чичета


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...