Понеделник, 20 Септември 2021
05
авг
 

Специалисти от УМБАЛ „Св. Георги“: Изчакването заради COVID превръща хронични заболявания в спешни

Четвъртък, 05 Август 2021 | 13:10:57


Изчакването заради COVID-19 превръща хронични заболявания в спешни състояния, не отлагайте лечение. За това апелираха специалисти от УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. За обострянето на хроничните урологични заболявания не мо

Изчакването заради COVID-19 превръща хронични заболявания в спешни състояния, не отлагайте лечение. За това апелираха специалисти от УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.

За обострянето на хроничните урологични заболявания не може с категоричност да се обвинява COVID-19. Но със сигурност изчакването и отлагането на лечението им заради пандемията превърна много от тях в спешни състояния, изискващи незабавна медицинска намеса. „При задаващата се четвърта вълна на коронавирусна инфекция пациентите в обострена фаза на хроничните урологични заболявания не бива да чакат. Имаме готовност и ресурси да поемем грижата за тях“, заяви началникът на Клиниката по урология към болницата доц. д-р Маджид Кадим.

В ръководеното от него лечебно звено стриктно се спазват спуснатите нови препоръки на Европейската урологична асоциация. Те са структурирани в четири категории. Първата група е за спешните случаи, в която попадат животозастрашаващите състояния, които не могат да се отлагат повече от 24 часа. С висок приоритет са пациентите с риск от прогресия на заболяването, от метастазиране, от загуба на функция на даден орган. При тях се допуска отлагане на лечението максимум до 6 седмици. В третата група са средните по приоритет случаи, при които се допуска отлагане до 3 месеца на лечението, но задължително с преоценка при влошаване на заболяването. В групата с нисък приоритет се включват пациентите, за които има малка вероятност от прогресиране на заболяването, развитие на метастази или загуба на функциите на орган. Единствено при тях за лечението може да се изчака до половин година.

Общо 1266 пациенти са преминали през лечебното звено за последните 6 месеца. Броят на установените и доказани случаи на COVID-19 сред тях е 15. „Напълно вероятно е те да са значително повече, понеже при някои има безсимптомно протичане на коронавирусна инфекция. В началото на пандемията в Клиниката по урология се обособи сектор за лечение на такива пациенти. Наложи се персоналът ни да бъде подготвен за диагностициране и лечение на коронавирусна инфекция“, каза доц. д-р Маджид Кадим.

Сред критичните случаи по време на пандемията, лекувани в Клиниката по урология на  УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив, е пациент с аденокарцином на простатната жлеза. Човекът постъва по спешност. С изследванията се установяват завишени стойности на туморния маркер PSA, а извършената биопсия потвърдила диагнозата и хистологично. Още в първите 24 часа след успешно преминалата операция пациентът повишава температура. Това налага да му бъде направен PCR тест, който се оказал положителен за COVID-19. На пациента е проведена стандартна терапия за коронавирусна инфекция. „Оздравителният процес и възстановяването му от урологичния проблем бяха контролирани и протекоха нормално“, обясни доц. д-р Маджид Кадим.

От болницата представят и друг случай.

Пациент с остър обструктивен калкулозен пиелонефрит, със запушване на левия уретер и задържане на урина вследствие на заседнал камък постъпва по спешност в Клиниката по урология. Направен му е т. нар. висок дренаж с перкутанна нефростома. Междувременно телесната му температура се повишава и последвалото изследване с PCR тест доказва коронавирусна инфекция. Веднага е назначена стандартна по алгоритъм терапия за COVID-19. Благодарение на урологичното лечение камъкът е елиминиран и проходимостта на уретера – възстановена. Пациентът е изписан в добро общо състояние без дихателна недостатъчност.

„Тези пациенти, прекарали COVID-19, както и всички лекувани в Клиниката по урология на УМБАЛ „Свети Георги“, се проследяват амбулаторно или стационарно в зависимост от тяхната патология. Целта е да имаме наблюдение върху състоянието им за евентуални усложнения “, увери началникът на лечебното звено доц. д-р Маджид Кадим.

По време на пандемията в Клиниката по урология са лекувани много пациенти с невъзможност за отлагане остри и онкологични заболявания. Други пациенти, настанени за лечение от COVID-19 в други звена на УМБАЛ „Свети Георги“, са били консултирани и обслужвани от специалистите на клиниката при спазване на противоепидемичните мерки. „По време на пандемията целият персонал на Клиниката по урология на УМБАЛ „Свети Георги“ бе на първа линия, не е прекъсвал първичната спешна урологична помощ, както и диагностичния и терапевтичния процес“, заяви доц. д-р Маджид Кадим. Той подчерта, че голяма част от лекарите, сестрите и санитарите в ръководеното от него лечебно звено са прекарали коронавирусната инфекция – някои с типична клинична картина, други с леко или асимптоматично протичане.

„Към настоящия момент броят на урологичните операции се нормализира. Страхът и паниката не са каквито бяха в началото на пандемията. Професионално, материално и емоционално е налице по-голяма готовност за бъдещи предизвикателства. COVID-19 промени нашето мислене, поведение и отношение към всичко около нас. Ние сме по-подготвени, по-внимателни, по-опитни и по-здравомислещи от преди“, обобщи доц. д-р Маджид Кадим.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FXkK


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Прокуратурата проверява случая с нападението над ваксинационен пункт във Варна
20.09.2021 13:34:36

Прокуратурата проверява случая с нападението над ваксинационен пункт във Варна

Районна прокуратура-Варна се самосезира след публикации в медиите за случай на възпрепятстване на ...

БЛС: Нападателите над медиците във Варна да бъдат наказани с цялата строгост на закона
20.09.2021 12:59:18

БЛС: Нападателите над медиците във Варна да бъдат наказани с цялата строгост на закона

Българският лекарски съюз остро осъжда поредната недопустима и безочлива проява на агресия над ме ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...