Понеделник, 30 Януари 2023
29
ноем
 

Резултатите от ННП „Електронно здравеопазване в България" отчитат в МУ-Пловдив

Вторник, 29 Ноември 2022 | 09:36:46


Резултатите от Националната научна програма „Електронно здравеопазване в България (е-Здраве)" на Министерството на образованието и науката ще бъдат отчетени на конференция в Медицински университет – Пловдив. Това съобщиха от учебното заведе

Резултатите от Националната научна програма „Електронно здравеопазване в България (е-Здраве)" на Министерството на образованието и науката ще бъдат отчетени на конференция в Медицински университет – Пловдив. Това съобщиха от учебното заведение. Програмата се изпълнява от консорциум от 7 партньорски екипа от Медицинския университет – София, Софийския университет, Българската академия на науките, Медицинския университет – Пловдив, Техническия университет – София, Медицинския университет – Плевен и Тракийския университет – Стара Загора. 

Националната научна програма „Електронно здравеопазване в България (е-Здраве)" се разработва в отговор на задачи, поставени от Министерството на здравеопазването, и за нуждите на обществото.

Общата цел на програмата е подобряване качеството и своевременността на медицинската помощ при оптимизиране на разходите за информатизираните дейности и намаляване на натоварването на медицинския персонал с технически и с административни задачи.

Заключителната конференция „Електронно здравеопазване в България (е-Здраве): резултати и приложения в практиката" ще се проведе на 1 и 2 декември.

В началото на конференцията проф. Димитър Чаръкчиев, координатор и председател на Управителния съвет, ще представи научната програма пред присъстващите. Ще бъдат представени демонстрации на прототип на автономна система за разпознаване реч от медицински документи (медицински диктофон), на компютърна информационна система за регистриране, съобщаване и отчет на заболели от заразни болести, на регионална система за архивиране и обмен на образи (PACS) и др.

Обхватът на програмата включва създаване на методология и технологии за осигуряване на семантична оперативна съвместимост на обменяни при осъществяването на клинико-диагностичния процес разнотипни данни в контекста на формален модел за управление на приемствеността на здравното обслужване и функции на интеграция със съществуващи и разработвани информационни системи; създаване на прототип за компютърно подпомагане на изготвянето на медицинска документация (диктофон за български език); разработване на обобщен формален модел и прототипна реализация на информационна система за управление и анализ на големи масиви от разнотипни данни, включваща оценка на ефекта на прилаганото лечение при социалнозначими и редки заболявания, сред които сърдечно-съдови, захарен диабет, онкохематологични и други, в 100 лечебни заведения от доболничната и болнична помощ, включително и с 13 иновативни лекарствени продукта.

Сред резултатите, които се очаква да бъдат споделени на конференцията,  са създаване на изследователски капацитет за решаване на научноприложни задачи в областта на електронното здравеопазване, консолидиране на научното общество, свързано с приложения на ИКТ в медицината и избягване на дублирането на разходи и човешки ресурси за научни изследвания, създаване на пилотни приложения за проследяване и за оценка на ефективността на лечението и  др.

Обобщените научни и приложни резултати от работата по програмата  и перспективата за тяхното внедряване ще станат обществено достояние и предмет на обсъждане с всички заинтересовани страни като пример за социалноангажирани изследвания.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
juCM


Всичко за коронавируса
Още новини
Гърция очаква пик на коронавируса през февруари
30.01.2023 09:31:03

Гърция очаква пик на коронавируса през февруари

Коронавирусът ще показва нарастваща тенденция към разпространение до средата на февруари, според ...

2,75% положителни проби, няма починали
30.01.2023 08:23:54

2,75% положителни проби, няма починали

20 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 728 теста, което прави 2,75% п ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...