Вторник, 26 Септември 2023
30
май
 

Омбудсманът: Промените в правилника не решават напълно проблема с бавенето на ТЕЛК-решенията

Вторник, 30 Май 2023 | 17:29:18


Промените в правилника не решават проблема със забавените ТЕЛК-решения. Това посочва омбудсманът Диана Ковачева в становището си до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев относно проекта за изменение и допълнение на Правилника за уст

Промените в правилника не решават проблема със забавените ТЕЛК-решения. Това посочва омбудсманът Диана Ковачева в становището си до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев относно проекта за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на ТЕЛК и НЕЛК.

„Като национален омбудсман и въз основа на многобройните жалби на граждани нееднократно съм посочвала, че забавянето на медицинската експертиза както от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК), особено изразено в някои области на страната, така и от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) грубо нарушава права на гражданите, като прегражда възможностите да получават своевременно необходимата им подкрепа. Макар и с приетите промени в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето да беше намерено, макар и частично, решение на проблемите, свързани със забавяне на редовното преосвидетелстване, то в останалите случаи, например с първичното освидетелстване, преосвидетелстването по повод влошено състояние, както и при временна неработоспособност и процедурата на обжалване, проблемът остава нерешен. За съжаление, това в голяма степен се отнася и за особено уязвима група, каквато са децата с увреждания, предвид недостига на специалисти по детски болести към съставите на ТЕЛК“, пише проф. Ковачева.

В становището си тя подчертава, че настоящият проект е положителна стъпка за решаване на голяма част от проблемите, най-вече за значително ускоряване на експертизата и преодоляване на субективизма при оценката, и като основа за продължаване на диалога и усилията за въвеждане на ICF, но е категорична, че подобна кардинална реформа, поставя много въпроси и неясноти, на които е необходимо да бъде намерено решение.

На първо място омбудсманът посочва, че предложението НЕЛК да не връща решението на ТЕЛК за повторно разглеждане повече от веднъж без съмнение ще доведе до ускоряване на процедурите по обжалване. Необходимо е обаче да бъде регламентиран съкратен срок за произнасяне на ТЕЛК в случай на отмяна и връщане на експертното решение, предвид практиката на Териториалните поделения (ТП) на Националния осигурителен институт (НОИ) да прекратяват изплащането на пенсия за инвалидност, поради отмяната на решението, което остава, често за продължителен период, гражданите без доход.

Тя подчертава още, че не е уточнено дали определянето на потребност от чужда помощ ще се извършва само по документи и как ще бъде обективно оценена възможността лицата да се обслужват самостоятелно при задоволяване на ежедневните си потребности.

Проф. Ковачева е категорична, че изпращането на експертното решение от регионална картотека на медицинската експертиза на ТП на НОИ едва след като е проверила, че всички страни са уведомени и срокът за обжалване е изтекъл, е предпоставка за забавяне на експертизата от Медицинските комисии към НОИ, чийто 14-дневен срок за обжалване започва да тече от получаването на експертните решения, и води до нарушени права на гражданите.

Проф. Диана Ковачева обръща внимание, че регламентиране извършването на медицинската експертиза от ТЕЛК в болничната помощ и задължителното включване в съставите на началниците на клиники и отделения, може да доведе до редица проблеми, заради ангажираността им по договорите с НЗОК за изпълнение на дейностите по клинични пътеки. Тя посочва и че не е ясно и какви мерки ще бъдат предприети в случай на отказ или съществено забавяне на сформиране на комисиите.

Според омбудсмана регламентирането на разпределение на заявленията-декларации, подадени по повод освидетелстване и преосвидетелстване на случаен принцип чрез равномерно електронно разпределение, крие рискове от насочване към лечебно заведение за болнична помощ, което не разполага със специалисти по профила на заболяването.

Проф. Ковачева предлага в разпоредбата на чл. 32, ал. 4, съгласно която, когато за изясняване на отделни случаи се изискват непредставени документи или изследвания, да се предвиди, че ТЕЛК следва да се поизнесе на следващото заседание след постъпване на документите.  Тя подчертава, че е необходимо да бъде обсъдена и възможността, когато лицето не е съгласно да предостави достъп до всички здравни записи в електронното му здравно досие на органите на медицинската експертиза за целите на производството по освидетелстване/ преосвидетелстване.

Цялото становище на омбудсмана може да прочетете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VDQ5


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...