Неделя, 27 Ноември 2022
07
май
 

Специалисти: Ракът на яйчниците се „подмладява“ и е нужна комплексна профилатика

Петък, 07 Май 2021 | 13:24:59 Полина Тодорова


Ракът на яйчниците се „подмладява“ и за съжаление в повечето случаи в ранните му фази той протича без симптоматика или с нетипична такава. Около това мнение се обединиха специалисти на семинар „Какво е важно да знае всяка жена за рака

Ракът на яйчниците се „подмладява“ и за съжаление в повечето случаи в ранните му фази той протича без симптоматика или с нетипична такава. Около това мнение се обединиха специалисти на семинар „Какво е важно да знае всяка жена за рака на яйчниците“ по повод Световния ден за борба с рака на яйчниците, който се отбелязва на 8 май.

Ракът на яйчниците (овариален карцином) е седмото по честота онкологично заболяване сред жените по света и засяга предимно дамите над 50-годишна възраст в менопауза. В България всяка година около 800 жени биват диагностицирани с него.

Онкогинекологът д-р Светлозар Славов от СБАЛАГ „Майчин дом“ посочи, че яйчниците са „шампион“ по броя на туморите, които могат да произведат. Този тип тумори се делят основно на четири вида, като най-голям процент сред тях или 80% заемат епителните тумори на яйчниците. Различните хистологични варианти имат различна прогноза, както и особености в терапевтичния подход, изтъкна той.

Късна диагностика 

Д-р Славов каза още, че 70% от сериозните яйчникови тумори се откриват в трети стадий.

Големият проблем с рака по принцип е късното диагностициране, предупреди специалистът. Д-р Славов посочи, че въпреки че заболяването се открива основно при жени над 50-години, за съжаление заболяването се подмладява. В тази връзка той посочи, че има пациентки на около 40-годишна възраст.

Голяма част от злокачествените заболявания са с никакви или с много слабо изразени симптоми. Ракък на яйчниците не се различава в това отношение, той е много подмолен, коментира той. Ако изобщо има симптоми, те се изразяват с тежест в малкия таз, често уриниране, проблеми с изхождането, чувство за бързо засищане или загуба на апетит. Поради тази причина те често  могат да се объркат с проблеми от гастроентералния тракт.

Наследственост и рискови фактори

Проф. Иванка Димова от Център по молекулна медицина към Медицински университет-София се спря на генетичния фактор за наследствените ракови синдроми. Тя разгледа мутациите в гените BRCA1 и BRCA2, които носят висок риск от развитие на рак на гърдата и яйчниците. По-голям е рискът при наличие на близки роднини, при които заболяването се е появило преди 40 години, както и такива, които имат три родственика от първа или втора родствена връзка с диагнозата.

„Най-добрият вариант е тези заболявания да бъдат открити в по-ранен стадий, тогава и лечението ще има по-голям шанс“, заяви д-р Таня Златанова от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Според нея генетично изследване трябва да се направи тогава, когато има показания за него.

Д-р Златанова също отбеляза, че симптомите при рака на яйчниците са липсващи или много нетипични, поради което заболяването е определяно за „тихия убиец“. Сред рисковите фактори е възрастта, като най-често то се открива при жени на възраст 50-79 години, наднорменото тегло, големият брой на овулаторните цикли, употребата на хормонална терапия в периода на менопауза, липсата на бременност и кърмене, тютюнопушенето, фамилна обремененост. Жени с по-голям риск трябва по-често да посещават своя гинеколог, посочи специалистът.

Нана Гладуиш от Фондация „Една от 8“  посочи, че все още това онкологично заболяване се диагностицира в по-напреднала фаза, което означава, че и смъртността е по-висока. Тя цитира проучване, според които 66% от жените с поставена подобна диагноза на практика са чули за пръв път за нея едва при поставянето й на тях самите. „Не можем да си позволим жените да не са чували за това заболяване, което ги застрашава“, категорична бе тя.

Своя история за сблъсъка със заболяването разказа и Станислава Карабельова, която първоначално е била диагностицирана с рак на млечната жлеза, а впоследствие и с рак на яйчника. Първият вид онкологично заболяване е открито на 29-годишна възраст, след което жената се подлага на 8 курса на химиотерапия и 25 на лъчетерапия, както и на радикална мастектомия. След 9 години ремисия и сериозна профилактика при Станислава се открива и рак на десния яйчник. Всички туморни маркери преди операцията за премахването му са били в норма, сподели още тя. Станислава разказа, че е имала фамилна обремененост за заболяването, като се оказва, че тя при е налице и генна мутация. Впоследствие заболяването е открито и при сестра й.

Когато се сблъскваш с такива тежки диагнози, медицинските специалисти, на които се доверяваш, трябва да минават тази битка с теб и да са преди всичко  хора, коментира Станислава, която е пациентка на д-р Славов. В такива ситуации трябва да се обръщаме към специалисти в конкретната област, категорична бе и Нана Гладуиш. Жените трябва да бъдат оперирани от опитни специалисти в специализирани центрове, заяви и д-р Златанова.

Скрининг

Специалистите бяха единодушни, че липсва скрининг за заболяването, но отбелязаха, че това е проблем в цял свят. Д-р Славов посочи, че в световен мащаб е направен опит за скринингови програми чрез гинекологичен преглед, трансвагинална ехография и изследване на туморни маркери, но те не са оправдали очакванията за по-голяма откриваемост на заболяването. По думите му се наблюдава и залитане към профилактични мастектомии, което той определи за нож с две остриета, защото може да доведе до по-бързо настъпване на менопаузата, затлъстяване, променен липиден статус. Според него трябва да се инвестира достатъчно в насока комплексна профилактика на заболяването.

Д-р Златанова също посочи, че за съжаление няма скрининг. Тя отбеляза, че не е доказано, че изследването на туморните маркери водят до съществено намаляване на смъртността. Специалистът препоръча добра физическа активност като заяви, че 30 минути на ден могат да намалят риск от развитие на заболяване с 20%, както и балансирано хранене, ограничаване на хормоналната терапия, бременност и кърмене.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x4Z8


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие
27.11.2022 11:02:16 Невена Попова

Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие

Д-р Славена Стоянова е завършила медицина в МУ - София. Веднага след дипломирането си започва ...

50 са новите COVID случаи, няма починали
27.11.2022 09:39:43

50 са новите COVID случаи, няма починали

50 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал. ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...