Понеделник, 20 Септември 2021
05
авг
6
 

Задължават болниците да публикуват на сайта си листи с чакащи за прием

Отпада срокът от два месеца за планова хоспитализация

Четвъртък, 05 Август 2021 | 17:14:00 Полина Тодорова
6

Лечебните заведения ще трябва да публикуват на сайтовете си информация с листите за чакащите за хоспитализация пациенти. Този ангажимент им се вменява с предложени промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, като в същот

Лечебните заведения ще трябва да публикуват на сайтовете си информация с листите за чакащите за хоспитализация пациенти. Този ангажимент им се вменява с предложени промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, като в същото време отпада изискването данните да се предоставят на НЗОК, която ги обобщава, както е в момента.

„За осигуряване на прозрачност, лечебното заведение се задължава да публикува на Интернет страницата си актуална информация за листата за планов прием, в т.ч. за поредността на вписаните в нея пациенти и определените дати за приема, при запазване на изискването публикуваната информация да не съдържа лични данни на пациентите“, гласят предлаганите изменения.

От МЗ посочват, че според досегашната практика националната листа за планов прием на пациентите е неефективна предвид факта, че не се актуализира своевременно. С това на практика прилагането й често води до заблуда на пациентите и не спомага за своевременното им насочване. Поради тази причина се предлага отпадане на ангажимента на НЗОК да поддържа национална листа за планов прием на пациентите.

Запазва се изискването пациентът да бъде информиран за причините за включването му в листата за планов прием и възможните последствия от забавяне на лечението му.

Друга  важна предложена промяна касае и отпадане на регламентирания максимален срок от 2 месеца, за който може да бъде планиран приемът за хоспитализация, като от МЗ отбелязват, че с „това се създава възможността планирането на лечението да бъде отложено неограничено във времето“.

Листите ще включват и пациенти, които не се осигуряват по линия на НЗОК. В момента поддържането на листи за планов прием не включва случаите на планова хоспитализация извън договор с НЗОК, отбелязват от МЗ. В същото време обаче процесът на планиране на медицинската помощ не следва да се отнася само за пациентите по линия на НЗОК, а за всички пациенти, избрали да получат медицинска помощ в съответното лечебно заведение. В тази връзка с оглед избягване на всякаква форма на дискриминация на пациентите по повод източника на финансиране на тяхното лечение, с проекта се предвижда при липса на капацитет за планова хоспитализация, лечебните заведения да поддържат актуална листа за планов прием за всяка клиника и/или отделение, като в листата се включват всички подлежащи на хоспитализация лица с изключение на тези, които се нуждаят от незабавен прием в лечебното заведение.

С промените се въвежда и изискване за попълване на амбулаторен лист от страна на лекарите, независимо дали пациентът ползва медицинска помощ в рамките на здравното осигуряване или на друго основание. С това ще се гарантира документиране на всички извършени на пациента медицински дейности в извънболничната помощ, което ще доведе до пълнота на медицинската документация и улесняване на последващото проследяване и лечение на пациента, посочват от МЗ.

С проекта се предвижда и „ясния регламент лекарят, извършил конкретна интервенция, манипулация или друга специфична част от диагностично-лечебния процес да предоставя при необходимост консултации и да взаимодейства с лекарите, които лекуват и наблюдават пациента през цялото време на престоя му в лечебното заведение“. С това се цели внасяне на нормативно прецизиране по отношение ангажиментите на лекарите при медицинското обслужване на хоспитализирани пациенти и избягване на възможността за нееднозначно тълкуване, отбелязват от МЗ.

С промените се регламентира още, че планирането и обслужването на пациентите както в болничната, така и в извънболничната медицинска помощ, е „независимо от източника на заплащане на предоставените услуги“.

С всички промени може да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
C32d

ДР ХАУС 05.08.2021 22:03:37

КОГА ЩЕ МАХНЕТЕ АГ ФЕЛДШЕРА СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ ОТ ОНКОЛОГИЯТА??? МОЖЕ ЛИ ТОВА ЧОВЕЧЕ ДА Е ДИРЕКТОР НА УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА И ДА ПЪЛЗИ ПО КОРИДОРИТЕ МЕЖДУ ДОЦЕНТИ И ПРОФЕСОРИ ОНКОЛОЗИ КАТО ГОЛ ОХЛЮВ? ТОЗИ КОМПЛЕКСАР ГО СЛОЖИХА ГЕРБ ЗА ДА Е ДИРЕКТОР НА НЕЩО, ЧЕ ХЕМ Е ДЖУДЖЕ, ХЕМ Е ИМПОТЕНТЕН И КОМПЛЕКСИТЕ МУ СА ОГРОМНИ!

Гост 05.08.2021 20:20:21

А пациентите носят ли отговорност ако решат да не се явят на планова операция и не предупредят като по този начин лишават някой друг от лечение.

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 06.08.2021 12:27:07

Никога. В сталинистката кочина е така.

Гост 05.08.2021 19:41:09

А къде лечебните заведения се задължават да имат сайт? В кой закон? Имената в листата не са ли лични данни. По този начин някой може да не иска да разгласява здравословното си състояние, а по този начин то става обществено достояние.

Гост 05.08.2021 21:30:47

Не са длъжни. Коят има сайт ще публикува,която няма -не. Ден до пладне.

Гост 06.08.2021 08:10:30

То има ли болница, че да трябва и сайт. Най-често, особено при частните перачници, има една една пощенска кутия, която пуска фактура към касата всеки месец.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Диманов: Приходите в МБАЛ-Ямбол са намалели с 30% за една година
20.09.2021 14:42:11

Д-р Диманов: Приходите в МБАЛ-Ямбол са намалели с 30% за една година

„Финансовото състояние на болницата не е много добро, притеснително е. Болницата е на загуб ...

НЗОК публикува правилата за изписване на безплатни лекарства срещу COVID
20.09.2021 14:15:53

НЗОК публикува правилата за изписване на безплатни лекарства срещу COVID

Безплатните лекарства за домашно лечение на COVID ще бъдат изписвани на здравноосигурени лица с п ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...