Петък, 21 Януари 2022
14
септ
2
 

Постигнаха консенсус за детската болница: Събарят старата сграда, ще строят нова за същите пари (Обновена)

Понеделник, 14 Септември 2020 | 15:49:51 Надежда Ненова
2

В рамките на бюджета, който е разписан по обществената поръчка, ще бъде съборена сградата в двора на Александровска болница, ще се проектира и изгради нова сграда. В същия срок и със същите средства. Това каза министърът на здравеопазването проф. Коста

В рамките на бюджета, който е разписан по обществената поръчка, ще бъде съборена сградата в двора на Александровска болница, ще се проектира и изгради нова сграда. В същия срок и със същите средства. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след приключването на днешната дискусия за Националната детска болница.

Постигнатият консенсус е резултат от разгорещена дискусия между инженери, архитекти, лекари и граждански сдружения, които обаче бяха единодушни, че детската болница трябва да отговаря на съвременните изисквания и че трябва да бъде спазен срокът на подписания през април договор и да не бъдат давани повече пари.

Най-важното беше да намерим пресечната точка за бързото изграждане на националната детска болница. Такова е желанието и очакванията на лекарите. Няма да губим време в никакви други посоки – най-важното е спазването на срока на договора и да не бъде превишена сумата по него, каза още министърът. 

Срокът е 42 месеца, а сумата – около 88 млн. лв. без ДДС.

В рамките на изказването си проф. Ангелов подчерта: „Наша обща отговорност е да създадем такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване и че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти. Не искам българските деца да се лекуват в чужбина – имаме апаратура, имаме специалисти, но нямаме всичко това на едно място“.

Ще бъде създаден и Обществен съвет, който да контролира дейността по израждането на Националната детска болница, припомни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. В него ще влизат представители на националните пациентските организации, експертните съвети от детските специалности, МЗ, НЗОК, БЛС, гражданските организации.

От сдружението „За истинска детска болница“ са поискали в Обществения съвет да влязат 11 техни представители, съветът да е бюджетна организация със собствена администрация и да има последната дума за всяко действие по проекта, но без да е предвидено Съветът да носи отговорност за това. Това предложение е било категорично отхвърлено от Министерството. По време на дискусията беше предложено в съвета да влязат представители на Камарите на архитектите и инженерите, както и на Българската педиатрична асоциация.  

„Общественият съвет ще бъде консултативен орган, членовете му няма да получават възнаграждение, няма да бъде да бъде съставен с постановление. Всички граждански организации ще бъдат представени. Съветът ще наблюдава всички етапи по събарянето, проектирането и строежа на сградата и ще формулира и изразява становища с конструктивни предложения, но той няма да взима ключовите решения във връзка с изграждането на детската болница“, каза министър Ангелов пред медиите.

По време на дискусията се оформиха две становища – че конструкцията на сградата е устойчива и гъвкава и може да бъде използвана, и че е негодна и трябва да бъде съборена.

„Лоша е идеята за реконструкция на сега съществуващата сграда. Работил съм като студент на основите на тази сграда и нямам добре мнение за тях. Това не може да е съвременна болница“, каза д-р Любомир Димитров, началник на Отделението по детската кардиология в НКБ.

„Въпросът е от фундаментална важност, конструкцията е напълно неподходяща, остаряла и непригодна. Като политик и детски лекар обаче съм категоричен, че ако сега тръгнат да се правят конкурси, ще минат още много години и детска болница отново няма да има. Мястото е удачно, не са удачни аргументите, че има и други лекари наоколо, но винаги има гранични случаи, за които е нужно да се правят консултативни екипи. Сградата трябва да се събори. Към националната детска болница трябва да се подходи с максимум прагматичност и минимум лични чувства. Аз обаче съм категоричен, че тя трябва да бъде приоритет на Министерски съвет, а не на МЗ“, каза депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски изрази позицията на Лекарския съюз, според която добрите комуникационни възможности на мястото го правят фаворит, а ако конструкцията е безопасна, тя трябва да се използва.

Доц. Димитър Калайков, зам.-директор на Специализираната болница по детски болести „Проф. Иван Митев“, заяви, че по отношение на мястото и сградата алтернатива няма, а председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ каза, че детската болница е повод за разговор за цялостната реорганизация на детското здравеопазване.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RUNa

Гост 14.09.2020 17:06:15

пари

Гост 14.09.2020 17:04:35

За същите пар друг път.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Повече близнаци се родиха през 2021 г. в АГ клиниката на УМБАЛ
21.01.2022 13:59:15

Повече близнаци се родиха през 2021 г. в АГ клиниката на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

Ръст на родените близнаци в една от най-големите и с т ...

Австрийският парламент прие задължителна ваксинация срещу COVID за всички над 18 години
21.01.2022 13:41:02

Австрийският парламент прие задължителна ваксинация срещу COVID за всички над 18 години

Долната камара на австрийския парламент – Националният съвет, прие законопроект, с който ва ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...