Вторник, 26 Октомври 2021
24
авг
1
 

Бюджетната комисия прие актуализация на бюджета на НЗОК на първо четене (Обновена)

Проф. Салчев: Работим по модела за въвеждане на ДСГ

Вторник, 24 Август 2021 | 14:12:52 Полина Тодорова
1

Парламентарната бюджетна комисия прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК. Увеличението в средствата за фонда е в размер на 134 милиона лева. По пет милиона допълнително се предвиждат за първичната и специализираната извънболнична

Парламентарната бюджетна комисия прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК. Увеличението в средствата за фонда е в размер на 134 милиона лева.

По пет милиона допълнително се предвиждат за първичната и специализираната извънболнична помощ, както и за денталната помощ. Бюджетът за медико-диагностична дейност ще се увеличи с 25 млн. лв., с 30 млн. – този за лекарствата, за болниците – с 20 млн. лв. В перото „други здравноосигурителни плащания“ влизат още 30 милиона лева. Сумата за поставянето на ваксини се коригира от 17 на 14 милиона лева, стана ясно от изказването на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Актуализацията на бюджета е заложена при план, при който епидемията ще се развива с два месеца в червената зона на заболеваемост и два в оранжевата, поясни здравният министър. На няколко пъти той посочи, че ситуацията в момента изпреварва очакванията за хода на вълната и тя е настъпила по-рано. След края на заседанието д-р Кацаров увери, че актуализацията е предвидила „най-сериозните сценарии“ по отношение на броя на заразените и тези, които ще се нуждаят от болнично лечение. „Бюджетът е напрегнат, но възможен, за да отговори на епидемията“, заяви той. Към днешна дата не се налага прилагането на допълнителни мерки, посочи Кацаров. Той изрази и очакване новата вълна да е по-лека от предишните поради факта, че 15-16% от населението е ваксинирано, както и че голям брой са преболедували вируса.

Общите разчети сочат, че държавата ще задели 3 милиарда лева, за да се справи с епидемията, като в сметките влизат и икономическите мерки за подпомагане на бизнеса, както и добавките към пенсиите. Около 20 млн. допълнително на месец е разходът на НЗОК, уточни управителят на НЗОК проф. Салчев.

Като основна тема на заседанието на бюджетната комисия обаче се обособи променената методика за заплащане за работа на първа линия, както и нуждата от реформиране на системата и в частност – на начина, по който се финансират дейностите в нея.

За новата методика

Новите правила, по които медиците – и то най-вече тези в болничната система – получават допълнителните средства за работа с пациенти с COVID, ангажира вниманието на членовете на комисията. „Методиката е приета от Надзорния съвет на НЗОК, съгласувана е със съсловните организации“, заяви здравният министър. Той все пак призна, че има неясноти и спорове по въпроса, но отбеляза, че те са свързани по-скоро не с начина на формирането й, а с прилагането й. Методиката ще бъде обсъдена и на планираното в четвъртък заседание на НС на НЗОК. „Ще направим още един преглед и ако има необходимост, тя ще бъде коригирана, така че да бъдат спокойни медицинският и немедицинският персонал в болничните заведения“, посочи д-р Кацаров. Заместник-министърът на икономиката Виолета Лорер, която е член на Надзора на Касата, изтъкна от своя страна, че методиката е приета „след емоционални и шестчасови преговори“ с участието на съсловните организации.

„Всеки, който пряко е участвал в диагностика, наблюдение и лечение на пациенти с COVID, получава заплащане за това време, през което е бил на работа. Отчита се реално работното време“, обясни и управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Той коментира, че в сравнение с предишната методика тази е по-справедлива.

Критики срещу методиката от името на КНСБ и КТ Подкрепа обаче изказа Пламен Димитров. Той посочи, че в нея има сериозни проблеми и хората от системата очакват те да бъдат решени. Главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов настоя да се предвидят допълнителни средства за работата на магистър-фармацевтите в болничните аптеки. Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков беше категоричен, че не може Надзорният съвет на НЗОК да взима отношение без компетентното становище на съсловните организации.

Въвеждане на ДСГ

Стана ясно, че ръководството на НЗОК работи по предложение за промяна на финансирането на сектора чрез въвеждането на диагностично свързани групи. „България е единствената европейска страна, която работи по системата на клиничните пътеки, а не по диагностично свързани групи“, заяви управителят на фонда проф. Салчев. Той посочи, че ако от Касата успеят да убедят политиците, още от средата на следващата година е възможно да се премине към този нов модел, който по думите му ще премахне „слуховете, че едни пътеки са надценени, а други подценени“.

Проф. Салчев припомни и че в момента текат преговори за увеличаване на цената на клиничните пътеки за лечение на COVID с 200 лв.

По темата д-р Кацаров заяви, че споделя необходимостта от реформа в системата на здравеопазването, но посочи, че това не е във възможностите на служебното правителство. 

За финансирането на общинските болници

Здравният министър отговори и на въпрос, свързан с финансирането на общинските лечебни заведения, като поясни, че отношението спрямо бюджета не може да е различно. „Те са равнопоставени и НЗОК не може да приоритизира лечебните заведения спрямо собствеността им“, заяви той. Д-р Кацаров припомни, че почти всички болници, които са обслужвали пациенти с COVID, биха могли да се възползват от програмата за финансиране за обновяване на клиниките си в размер на 130 милиона лева. Изключение за включване в програмата има за държавните болници, които вече са получавали помощ по линия на МС.

За амбулаторния пакет и ваксините

Д-р Кацаров се спря и на предложението за създаване на амбулаторен пакет за лечение на COVID, като посочи, че той ще бъде приложен в най-кратки срокове. „Нашите очаквания са като цяло това да изиграе положителна роля в бюджета и да намали общите разходи за лечение на COVID“, посочи той, като допълни, че в амбулаторни условия разходите са по-ниски в сравнение с тези при хоспитализация.

Прави се всичко възможно, за да не се унищожават ваксини, обясни още министърът на здравеопазването. За целта някои от доставките за страната ни са задържани. „Паралелно с това текат процедури за препродаване или даряване на ваксини“, обясни той, като допълни, че се надява броят на ваксинираните лица да се увеличи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$j#b

futurehealth 13.09.2021 09:29:28

банка за стволови клетки


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите
25.10.2021 18:06:05 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net Д-р Маджаров ...

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск
25.10.2021 17:39:35

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск

От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват незабавно да им бъдат предоставени разчети за разпред ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...